No soup for you!

Za sebe slobodno mogu reći da sam Seinfeld fanatik! Znate ono, skidanje scriptova da se skuži neki ‘punch line’, pregledavanje ‘bloopersa’ svih 9 sezona, gledanje repriza na telki po n-ti put i ljutnja ako se propusti neka od tih repriza, uporaba Seinfeld fraza u svakodnevnom životu…

Fraza kao što je ‘No soup for you!’ legendarnog soup nazi-a. Možete zamisliti moje oduševljenje kad sam prije par dana vidio reklamu za Acuru u kojoj je glavni akter Jerry Seinfeld, a na cijelu sekundu i pol vidimo namrgođenu facu Larry Thomasa. Seinfeld je nabacio koju kilicu, izgubio malo kose, ali i dalje ima taj ‘je ne sais quoi’. I dalje se smijem kad vidim tu tupu facu.

Acura je iskeširala pozamašnu svotu ‘zelembaća’ kako bi dobila ovakav proizvod. Produkcija, scenarij, ‘cast’ i animacije su na najvišem nivou. Reklama je rađena ciljano za event gdje samo takav, najviši, nivo produkcije videa prolazi – Super Bowl!

Super Bowl je završnica američke ‘Football’ lige. Sportski događaj koji je odavno prešao granice sporta i postao dio popularne kulture ‘američana’. Nevini promatrač lako bi ‘Super Bowl Sunday’ mogao okarakterizirati kao nacionalni praznik. Neki se čak zalažu da to i postane jer “ujedinjuje sve amerikance bez obzira na rasu, vjeru i ekonomsku klasu”. Taj je dan sve podređeno nogometu (američkom dakako).

Vratimo se na reklamu. Kako je moguće da se vrte milijunske cifre oko nečega što traje 30 sekundi? Odgovor je jednostavan i očekivan – gledanost. Ovogodišnji Super Bowl gledalo je preko 111 milijuna ljudi i time ga lansiralo na sam vrh ljestvice najgledanijih programa preko bare svih vremena!! Ljudima iz marketing branše to je dovoljan podatak da ne pitaju za cijenu oglašavanja. Super Bowl reklame izrasle su u nešto posebno, spektakularno i inovativno. Gledatelji ih nestrpljivo očekuju jer znaju da ih čeka porcija dobre videografije i humora. Nestrpljivo iščekivanje reklama? Da, ima i toga!

Za pokojnog Jobsa s pravom kažu da je bio revolucionar. Pogledajte samo Super Bowl reklamu koju je Apple izbacio daleke 1984. Režija Ridley Scotta i Orwellovski štih prvog susreta s Macintoshom svrstavaju ovu reklamu u ladicu ‘kultna’. 1987. godine Pepsi izbacuje svoju ‘New neighbor’ reklamu u kojoj Michael J. Fox radi preteću domaćoj reklami ‘A nije bilo jabuke?’ Ove godine Honda radi ‘Ferris Bueler‘ skeč kojeg su mnogi na prvu zamijenili za ‘trailer’ nastavka ovog sjajnog filma s kraja osamdesetih. Na kraju je ipak riječ o reklami za diskutabilno lijep Hondin SUV.

Malo brojki za kraj.
Super Bowl 2012. Prosječna cijena emitiranja oglasa – 3,5 milijuna dolara za 30 sekundi prikazivanja. Cijeli ‘air time’ prostor je zakupljen još tamo u listopadu 2011. Giantsi su dobili Patriotse 21:17.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s