Blessed be thy fishbowl

Jedna od neprikosnovenih premisa zapadnjačkog načina življenja je sljedeća: porast broja mogućnosti popraćen je srećom i zadovoljstvom. Nesumnjivo, to jest točno, ali do određene mjere. Čini se da postoji zdrava i nezdrava doza svega, pa tako i izbora.

U ovom TED predavanju, psiholog Barry Schwartz uvjerljivo propitkuje uvodnu premisu, čije bi raskrinkavanje i reformuliranje vođeno saznanjima dobivenim znanstvenom metodom moglo imati nesagledive implikacije kako po dizajn i poslovanje, tako i po svakodnevni život i odluke koje donosimo iz dana u dan.

Želimo li doista jelovnike na 10 stranica? Zašto zapravo postoje sve te tarife za telekomunikacijske usluge? Koja je korist od svijeta pod vršcima prstiju, ako ćemo završiti traćenjem dragocjenog vremena kompulzivnim osvježavanjem ulaznog spremnika elektroničke pošte ili facebook-a? Želimo li zaista imati tu mogućnost ostvariti u životu sve što poželimo? Barry nas upozorava da bi upravo takav scenarij, paradoksalno, značajno povećao (1) vjerojatnost da ne ostvarimo ništa, i (2) vjerojatnost da u konačnici budemo manje zadovoljni svojim postignućem nego što bismo bili da smo u startu imali manje opcija. Poslušajte zašto!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s