Veliki pobjednik Cannes Lions festivala kreativnosti, Dumb ways to die

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Završio je i ovogodišnji, 60-ti po redu, Cannes Lions International Festival of Creativity, nekada zvan i International Advertising Festival – globalni event organiziran za sve one koji rade u oglašavanju i povezanim djelatnostima.

Sedmodnevni festival i dodjela ‘Lions awards’ na jedno mjesto okupi više od 11 000 delegata iz cijelog svijeta, a ove je godine na njega prijavljeno rekordnih 5.765 radova iz 92 zemlje.

5 Grand Prix nagrada osvojila je simpatična australska ‘public service’ kampanja s neobičnom temom ‘Dumb Ways to Die’ i tako postala najnagrađivanija kampanja u povijesti festivala. Ova toliko namjerno drugačija kampanja, rađena za Metro Trains iz Melbournea, nije mogla ostati nezapažena. Kreativci iz agencije McCann Melbourne zaslužni su za ovaj kratki animirani spotić i zaraznu pjesmicu u kojem glavni likovi , animirani ‘blobsi’, umiru na vrlo neuobičajene načine.

Cilj kampanje je bio smanjiti broj nezgoda povezanih sa željezničkim prijevozom za 10% i podići ‘awareness’ kampanje na 25% kroz godinu dana. Rezultati su nadmašili sva očekivanja. U prvih tjedan dana nakon uploada na YouTube i iTunes spot je pregledan 20 milijuna puta (sada se brojka već popela na 50), a vijest o tome prenjeli su svi mediji u Australiji. Tri mjeseca nakon launcha broj nesreća se smanjio za 21% u odnosu na prošlu godinu u tom vremenskom periodu, a ‘awareness kampanje’ u roku mjesec dana popeo se na 46%.

Summa summarum, poruka ove kampanje uspješno je prenesena: Od svih glupih načina na koje možete umrijeti, najgluplji je ponašati se neodgovorno u blizini vlakova. Što vi kažete na to? 🙂

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s