Bog na društvenim mrežama

The last testament book cover

Bog je Stvoritelj svega. Od davnina je njegovo djelovanje “pod povećalom” i podvrgnuto temeljitom propitkivanju: “ako je Bog stvorio Prirodu, a Čovjek je nastao Evolucijom onda je Prirodno da je Bog stvorio Čovjeka Evolucijom…”. Po tom se pitanju ništa nije promijenilo niti u moderno doba Društvenih mreža. Stvoriteljevo djelovanje i dalje je popraćeno svakodnevnom nevjericom. No došlo je do zanimljivog efekta: uloge su se zamijenile. Dojučerašnji sumnjičavci, nevjernici i zalutale ovčice, slijede Boga i “fanovski” šire Riječ Božju dok se sumnja u vjerodostojnost sadržaja koji Bog dijeli sa svojim sljedbenicima na Društvenim mrežama nadvila nad one koji sumnjati ne bi trebali.

Boga na društvenim mrežama štuje i followa poveća grupica ateista, agnostika i pripadnika ostalih grupacija čija uvjerenja nisu nužno bliska religijskim učenjima. To je velika većina od 854k na Facebook-u, 837k na Twitteru. Ok, daleko je Bog od Justin Biebera, ali je barem svjestan u koga se danas treba ugledati i kako pokušati pridobiti mlade ljude pomaknutih životnih prioriteta.

Suprotno tome, većina vjernika ne vjeruje da profilima upravlja upravo Stvoritelj. Nije li sumnja prvi korak ka vjerovanju? Čudni su putevi Gospodnji, pa čini se da je, sam  Bog, svojim djelovanjem na društvenim mrežama odlučio učvrstiti vjeru svom stadu te privoliti ateističke ovčice i magarce da se pridruže. Nevjerojatno je da je upravo na tako banalan način, Facebook profilom, Bog postigao u vrlo kratko vrijeme ono što Crkva pokušava stoljećima: privući k sebi one koji nevjeruju, a one koji vjeruju naučiti da misle svojom glavom.

No propitkivanje ostavimo za Greenovog Monsignour Quixote i tihe samotne večernje sate.

Moje svakodnevne aktivnosti na Twitteru usko su povezane s Božjim djelovanjem i providnošću: toliko sam ushićen njegovim mislima i što mi on govori (tweeta) da redovito širim Tvit Božji. Od danas ga slijedim na Pinterestu, Facebook-u i YouTube-u, divim se njegovoj raznovrsnoj strategiji na društvenim mrežama i razmišljam o njemu dok se vozim kući. Umoran. Shrvan klijentima neplatišama i neposlušnom djecom, svjestan da je danas, moj jedini svjetli trenutak bio onaj s Bogom. Na Twitteru.

Evo i tips & tricks kako pronaći Boga:
The Tweet of Good
The Good Lord Above
The Good Lord
The most divine YouTube channel in the Universe
Ask the Lord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s