MUU No.4 @ ex vojna bolnica, Zagreb [STREET ART]

Četvrto izdanje Muzeja Ulične Umjetnosti maknulo se s ulice i po prvi puta uselilo unutar neke zgrade. ‘Mjesto zločina’ bila je napuštena vojna bolnica u zagrebačkoj Vlaškoj ulici koja se pokazala kao idealna kulisa za četrdesetak domaćih i europskih umjetnika.

Muzej ulične umjetnosti dio je projekta “Recover the Streets” u suradnji s četiri europska grada: Zaragozom (Španjolska), Toulouseom (Francuska), Besançonom (Francuska) i Kölnom (Njemačka). Cilj te mreže je razmjena iskustava i umjetnika, kao i promocija Zagreba i Hrvatske u Europi.

U sedam rujanskih dana neugledno i napušteno zdanje bolnice oživjelo je i doživjelo svoju renesansu! Kulminacija je bila u nedjelju 29. rujna kada je više od tisuću znatiželjnih posjetitelja ‘tumaralo’ hodnicima i gledalo preko sedamdeset novonastalih instalacija, crteža i murala. Jedinu zamjerku organizaciji upućujemo zbog nedostatka svijetla na otvoranju/zatvaranju projekta. Jasno nam je da infrastruktura na lokaciji ne postoji, ali trebalo se ‘isfurati’ par generatora i radove osvjetliti s reflektorima. Ovako je sve bilo premračno i većinu eksponata raspoznavali smo po sjenama i konturama. Falilo je one boje i živosti koja je tako jasno dolazila do izražaja na dnevnom svijetlu.

Sequence 01.Still002

MUU No.4 umjetnici: Moneyless (IT), Tellas (IT), Ciredz (IT), Harsa (ESP), Debza (FR), Salome (FR), Boris Pramatarov (BG), Sergej Vutuc (HRV), Sretan Bor (HRV), Pekmezmed (HRV), Ninja Tiger (HRV), Vanja Trobić (HRV), Jelena Bando (HRV), Paprat (HRV), Ivana Pipal (HRV), Cho Cho (HRV), Tifani Rubi (HRV), Miron Milić (HRV), OKO (HRV), Stipan Tadić (HRV), Auks One (HRV), Ugruv Smek (HRV), Dunja Janković (HRV), Vedran Kolac (HRV), Davor Sanvincenti (HRV), Esh (BiH), D.L.T. (SRB), EmaEmaEma (SRB), TV Doily (SRB), Fuck Toys (SRB), Fuck New Rave (SRB), Weedzor (SRB), Fat Kid Benny (SRB), Davor Gromilović (SRB), Linch (SRB), Luka Toyboy (SRB) i Biskoteka (SRB)

Direktorica MUU-a Ivana Vukšić otkrila nam je kako su postigli dogovor s gradskim vlastima i dobili prostor na korištenje na barem još dvije godine.

U dogovoru s gradonačelnikom prostor u Vlaškoj dan nam je na korištenje na minimalno dvije godine, a ostali gradski prostori koji nisu u funkciji stavljeni na raspolaganje što jasno pokazuje namjeru gradonačelnika i nadležnih ureda da planski koriste uličnu umjetnost u svojoj razvojnoj politici. To je ta nužna simbioza. Ovogodišnji MUU samo je primjer potencijala kojeg ova zgrada kroz naš program ima!

Street art je, čini se, dobio svoje centralno mjesto. Bilo je i vrijeme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s