Matija Opačak a.k.a. Chuka i njegov Hollow smile

On je relativno mlad, perspektivan, glazbeni entuzijast koji gelira nokte desne ruke. On je Matija Opačak, a.k.a. Chuka. Glazba ga je interesirala, a gitara intrigirala od malih nogu. Još u osnovnoj školi, potaknut žestokim zvukovima električne gitare, počeo je učiti svirati i eksperimentirati svojim glasom. U srednjoškolskim klupama, nastao je njegov prvi heavy metal cover bend Blackthorn, koji se kasnije posvetio i stvaranju autorskih stvari. Nekoliko koncerata po Hrvatskoj i par godina kasnije, bend je prestao svirati.

Nakon heavy metal perioda, 2007. godine, sa svojim učiteljem gitare Miroslavom Dominićem, osnovao je gitaristički duet Gala Guitarras. U tom se periodu počeo upoznavati s različitim stilovima glazbe. Inspiraciju je pronašao u glazbenicima poput Paca de Lucie i Francisca Tarrege te počeo istraživati flamenco i klasičnu španjolsku gitaru. Ušao je i u glazbeni flamenco-latin jazz-fusion sastav Duende, predvođen bivšim učiteljem gitare Tomislavom Tenšekom, poznatijim kao Snoopy.

Ove se godine odvojio od sastava i odlučio ozbiljno početi raditi na svojim, već godinama zapostavljenim, autorskim skladbama. Solo karijeru započeo je skladbom Hollow smile, za koju je snimljen i spot, pod redateljskom palicom prijatelja, televizijskog snimatelja Maria Sladića.

Chuka

A što Chuka ima za reći na sve to, pročitajte u kratkom intervjuu.

Zašto si odabrao umjetničko ime Chuka?

Pa eto imao sam mnogo nadimka kao klinac, poput Zlatija, Bundaš, Čač, Opač… No Chuka se evo već drži skoro deset godina! Priča je ta da sam imao jednom prije visoki tlak od nerviranja i nespavanja te su me neki počeli zvati Ćuka. Znao sam raditi nekakve fizičke poslove koji su uglavnom zahtijevali nošenje težih predmeta pa bi onda svako malo neki moj prijatelj prišao šefu i rekao: „Nemojte njemu dati teško za nositi, udarit će ga ćuka!“. I eto tako, prijateljima je to bilo smiješno i zabavno a i meni je bilo dobro jer me stalno šef pitao jesam li dobro, trebam li sjesti i sl. te mi govorio da ne moram nositi teško. 🙂 I onda je tako Ćuka postao Chuka. Na domaćem zvuči zabavno, a na engleskom onako blago egzotično!

Od heavy metala do flamenca – zanimljiv glazbeni put. U kojem žanru vidiš nastavak svoje muzičke karijere?

Da, kao klinca me gitara osvojila, pogotovo žestoki zvuk distorzije koji se protivio ostalim glazbenim stilovima, koje si kao „morao“ slušati, samo zato što su popularni i moderni. Kasnije, kako sam stario, dirnula me kubanska i španjolska glazba, a npr. blues i jazz su samo stavili točku na „i“. 🙂  Moj nadolazeći album će biti kombinacija i miks stvarno puno vrsti glazbe, od rocka, bluesa, filmske glazbe, latin jazza, flamenca… A da, normalno, zvuči smisleno i ne prerazbacano. Budući solo album me jako veseli, no najviše sam uzbuđen zbog mog novog benda (koji još nema ime). Radimo vlastitu glazbu, nešta potpuno novo i osvježavajuće te svi vjerujemo da će biti bomba!

Samouki si glazbenik – gitarist, skladatelj, pjevač i tekstopisac, a nemaš formalnu muzičku naobrazbu. Misliš li da ti to može biti prepreka u budućoj karijeri?

Nisam iskreno potpuno samouk. Bio sam to prvih 6-7 godina sviranja potpuno i sam sve istraživao. Međutim, kasnije sam išao jako kratko u glazbenu školu, a ostatak znanja sam nadoknađivao kod raznih profesora za gitaru, teoriju i pjevanje, kada bih imao novac za poduke. Ne mislim da to može biti bilo kakva prepreka što nemam formalno završenu glazbenu školu, jer 90% glazbenika ni nema takvo nešta, a moji najdraži idoli poput Jimi Hendrixa i Paca de Lucie nisu znali čitati ni note. A s obzirom kakva se glazba najviše prodaje na ovim prostorima, to što znam i pisati je previše.

chuka3
Hollow smile, u prijevodu šuplji osmijeh – koja je pozadina? Autobiografska ili s posvetom?

To je svakodnevna priča o ljudima koji se u današnjim vremenima bore da prežive i žive kao normalni ljudi, a ne plaču stalno i usprkos ranama pokazuju i dalje svoj izmoreni, izbijeni šuplji osmijeh koji je inspiracija ostalima. Nitko konkretno nije glavni lik u toj pjesmi, no eto svaki dan naiđete na nekog tko vas tako inspirira i gura dalje koliko god teško bilo.

Kada bi mogao birati, od svih filmova na svijetu, za koji bi želio snimiti soundtrack?

Odmah bi instinktivno rekao Ratovi zvijezda! 🙂  Ili Kum. No pošto se moja trenutna glazba ne bi uklopila u tu priču te iz najdubljeg poštovanja prema skladateljima Johnu Williamsu i Nini Roti, bilo bi bolje i pametnije da se moja glazba uklopi u neki ratni film ili nešto tako depresivno. 🙂

Zarađuješ li glazbom dovoljno za život ili imaš i neki ‘side job’?

Živim od glazbe, podučavam gitaru, imam povremeno koncerte i eto radim to već nekoliko godina i trudim se organizirati da bude tako u budućnosti. Zna biti komplicirano kad si sam svoj šef i pokušavaš npr. sam snimiti album i sam ga promovirati, no eto, glazba je jača od svega i na kraju sve dobro ispadne, a rad se isplati.

Kada ne sviraš, pjevaš, skladaš… Što radiš?

Uglavnom maštam da sviram i na mukama sam jer želim toliko glazbene opreme, a novaca nikada dovoljno hehe. Kad nisam mentalno u glazbi, onda igram s dragim prijateljima igrice i uzmem pokoji kolač za smirenje. Opuštam se još uz francuski, kazalište i talijansku renesansnu umjetnost 16.st.

chuka2
A što bi želio raditi u budućnosti?

Isto što i sada, htio bih se nastaviti baviti glazbom dok god mi moje tijelo i um daju vremena te želim sve podići na jednu puno višu razinu, a to me uvijek gura prema naprijed.

Imaš li možda kakvu anegdotu za podijeliti? Možda iz kozmetičkog salona? 🙂

Inače, ne geliram više nokte zbog sviranja, sada su puno čvršći jer ih mažem sa bademovim uljem. 🙂 Imam par zanimljivih anegdota iz salona, no još su bolje one van salona s tim noktima. Naime, jednom sam na novoj godini bio u muškom wc-u u klubu prepunom ljudi. Morao sam držati vrata rukama dok sam bio unutra jer kvaka nije radila i svi su po izgledu nokta mislili da je ženska osoba na wc-u, a kad sam ja izašao van su se malo (ne)ugodno iznenadili…

I za kraj… jedan brzinski haiku!

Evo jedna za Martinje!
„Bolje grba od pijače nego grba od štihače!“
Nije haiku baš ali to mi je prvo palo na pamet!

Hvala na lijepim i zanimljivim pitanjima, uskoro izbacujem van novu pjesmu imenom „Big day“ pa se nadam da će ju što više ljudi čuti. Lijepi pozdrav!

Chuku pratite na Facebooku, YouTube kanalu, Twitteru, Vimeu, MySpaceu ili posjetite njegovu web stranicu. A kontatirati ga možete i putem maila: chuka.music@gmail.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s