Tegan and Sara u Velikome Pogonu Tvornice Kulture

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Kada sam u danima koji su prethodili zagrebačkom koncertu Tegan and Sare namjeru prisustvovanja otkrio sporadničnome sugovorniku, reakcija je redovito bila “Oni stariji albumi su mi bili u redu, ali ovo sada…“ . Toj skupini ujedno pripadam i sam, skloniji sam uradcima ranijega datuma njihova glazbenoga kataloga dok recentnijim poglavljima odveć i ne vladam. Kada je postalo izvjesno da je putanja njihova glazbenoga izričaja krenula u pop, slušanje svakog novog albuma , moglo bi se nazvati, hajde, letimičnim. Ipak, kada su krenule prve najave njihova koncerta gotovo instantno sam ga smjestio na osobni raspored koncerata za studeni.

Riječi: Ivan Jambrošić
Fotografije: Danijel Meštrović

Već je na cesti ispred ulaza u Tvornicu iskusnome oku moglo biti jasno da je demografskoj skupini koja se većinom pojavila te večeri draži onaj “synth“ od onoga “alter“. Po tomu se i dalo zaključiti da je ta i takva publika došla upravo uživo poslušati “Heartthtob“ – najnoviji te ujedno i najkomercijalniji album sestara Quin te njegove direktne prethodnike. I definitivno nisu ostali razočarani jer su Tegan i Sara s pratećim bandom odsvirale gotovo kompletan album koji ovom turnejom i promoviraju. Bilo je naravno i onih drugih, koji su bili u manjini, a po reakcijama na stariji materijal ih se nepogrešivo moglo locirati u dvorani. Vjerojatno i nije toliko znakovito da se takva publika pozicionirala u zadnje dijelove dvorane. Tamo je i mene zatekao moj osobni favorit “Alligator“, a valja priznati da je to bio i jedini dio koncerta kojemu sam se priključio. Ono stihova što sam znao promrmljao sam sebi u bradu, da bih, kada lirski Ja u pjesmi eksplicira razlog krokodilskim suzama, muževnim falsetom zavapio “Over you, over you“ zaštićen anonimnošću mraka zadnjega reda partera.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”http://www.youtube.com/watch?v=w3YBX0OfNzA”%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column width=”1/1″][vc_column_text]Tegan i Sara sasvim se solidno snalaze i u kontaktu s publikom što je, predmnijevam, rezultat neprestanih turneja. Pa smo tako u pauzama među pjesmama saznali da su sestre iznimno sretne radi dolaska u ovaj dio svijeta pred publiku koja se pojavila u tolikome broju, da na turneji većinom jedu “junk food“, da je kantautorica SOAK koja je svirala prije njih iznimno talentirana te su nam naravno i predstavile band.


“Je li vam srce ikada bilo zdrobljeno radi nekoga?“ pitala nas je Tegan, a dvoranom se prolomio vrisak odobravanja čiji ton mogu postići isključivo oni s takvom boljkom. Intermezzo je bio gotov, a pjevanje pjesama čiji stihovi, ruku na srce, mahom govore upravo o ljubavnim jadima se nastavilo. A svi znamo da je jedan od najboljih načina liječenja ljubavnih jada mladog srca terapijsko zborno pjevanje u glazbenoj ordinaciji koja prima stotine. Stihovi su samo tvoji, patnja su univerzalna. S jedne strane intimističan, što radi baladne prirode nekih od pjesama, što radi osvjetljenja kojim su sestre za vrijeme izvođenja istih bile osvjetljene, a s druge zabavan i veseo, jer ipak se radi o pop standardima, može se reći da je koncert zadovoljio apetite ciljane publike.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”5203″ img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Po izlasku iz dvorane pitao sam svog fotografa kojom bi ocjenom do 10 ocijenio upravo doživljeno.
“Paaa, jedno 7“.
Fotograf je zborio.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s