Dječaci vs. Renman

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Sukobi… eh ti sukobi, relativno se često događaju u svijetu glazbe, doduše češće vani nego kod nas, ali se i kod nas znaju dogoditi tu i tamo. Ti sukobi najčešće se manifestiraju na verbalnoj razini – dva autora koja se ne podnose šalju projektile uvreda jedan drugome koristeći novinare kao posrednike – ali što kada se taj sukob prenese na njihovu umjetnost te kada ta glazba postane način sukoba…?

To nas pitanje dovodi do današnje teme, a to je takozvani sukob između Dječaka i Renmana, te pjesama ‘ZBG’ i ‘Ja Sam Se Rol s Tim’ o čemu određeni dio interneta bruji u zadnje vrijeme. Kako neki to vide Dječaci su napravili prvi udarac svojom odom ‘ljepšoj’ strani Zagreba, točnije pjesmom ZBG u kojoj se spominju problemi nasilja, opijata i malograđanštine uz finu glazbenu Arsen-Dedić-like podlogu, nešto slično kao i pjesma Nostalgična od TBF-a, ali samo što se tiče glazbenog segmenta tih pjesama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”http://youtu.be/hlvR5EjRxYw”%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column%5D%5Bvc_column_text%5DPrvi ‘problem’ koji imam s ovim sukobom je taj što se to teško tako može nazvati – i to zbog jedne jedine činjenice, a to je da su Dječaci izbacili svoju pjesmu prije više od godinu dana, a sam Renman svoju tek nedavno. Samim time izgubila se velika doza moguće ‘napetosti’ koja je mogla izaći iz svega ovoga, a znate kako se kaže…čelik se obrađuje dok je još vruć. U današnje vrijeme nije teško napisati pjesmu poput ZGB, pitate se zašto? Zato što je danas najjednostavnije napisati pjesmu o velikom dijelu društva koje je krenulo propadati pod okriljem primitivizma koji se u njega ušuljao krajem 90-ih. Doduše počelo je nevino s pojavom dance glazbe, ali bilo je samo pitanje vremena kada će se te klavijature pretvoriti u harmonike i kada će dance postati folk te naravno kada će uz to doći i drugi oblici propadanja društva… A tko zna, možda smo to imali u sebi cijelo vrijeme? Sve u svemu to nije ni bitno, ono na što se želim osvrnuti je sadržaj u kojem je jasno vidljiv pogled Dječaka prema određenoj ‘Zagrebačkoj kulturi’. Najtužnije od svega je što se upravo to danas teško može vezati samo za Zagreb jer se baš ta ‘kultura’ proširila po svakom uglu Lijepe naše. Isto tako vidi se da je Renman izrevoltiran ‘kritikom s juga’ točnije njihovim pogledom na Zagreb na koji je on odgovorio prikazom splitskih stanovnika u spotu u kojem su oni okarakterizirani jednako kao i zagrepčani u pjesmi ‘ZGB’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”http://www.youtube.com/watch?v=AuQUhGTOH9g”%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column width=”1/1″][vc_column_text]Rekao bi čak da je Renman malo više u pravu, kada u refrenu govori o takozvanoj frustraciji kada netko kaže da ‘nemre živit tu spiku, al on se rol s tim’.

Na kraju balade, i Dječaci i Renman su u pravu, ali stvar je u tome što je sve te teme glupo povezivati sa sjeverom ili s jugom ove zemlje, jer svih tih opisanih persona ima na obje strane, a samim time su svi ti društveni problemi postali univerzalni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s