Kultni Neutral Milk u Velikom pogonu Tvornice Kulture

Američki Neutral Milk Hotel, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih indie rock bandova svih vremena, dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture u ponedjeljak 2. lipnja 2014. godine. Njihov prvi koncert u Hrvatskoj i jedini u ovoj regiji, događa se punih 14 godina nakon što su posljednji put svirali zajedno, te 14 godina nakon izdanja “In The Aeroplane Over The Sea”, jednog od albuma temeljaca cijelog žanra.

U postavi koja je snimila kultni album iz 1998. godine, Jeff Magnum, Scott Spillane, Julian Koster i Jeremy Barnes su se uputili na veliku svjetsku turneju, a vijest o ponovnom okupljanju grupe smatra se ključnim događajem na američkoj nezavisnoj sceni ove godine.

Jeff Mangum osnovao je Neutral Milk Hotel 1989. godine, a prvo izdanje iz 1994. godine je EP “Everything is”, da bi dvije godine kasnije izdali prvi album “On Avery Island”. Hipnotičke i repetitivne melodije te čudni tekstovi i otuđenost, koje se primjerice očituju u pjesmi “Song Against Sex”, ono je što je privuklo ljude i približilo Magnumov dar svijetu. Lo-fi pristup, eksperimentalnost i odlično baratanje ostalih članova benda s instrumentima obilježavaju prvo službeno izdanje.

Ono što je uslijedilo je kultno izdanje iz 1998. godine, album “In The Aeroplane Over The Sea”, kojem tepaju da je jedno od najboljih indie rock izdanja u zadnja dva desetljeća. Na Jeffa Magnuma utjecao je dnevnik Anne Frank, a on je stvorio iskreni i osobni album kojeg je teško svrstati u neku kategoriju, ali ga je najlakše opisati kao prekrasni kaleidoskop na kojem Magnum pjeva o sreći, traumama i sramu, ali i seksu, smrti i nevinosti. U sjećanje mnogih su se urezali ti motivi kroz pjesme “The King of Carrot Flowers Part 1”, “Oh Comely” i “Two-Headed Boy”. Mješavina folka, vrištećeg power popa, intenzivne gitare, bubnjeva i puhačkih instrumenata, skup slika i asocijacija, album “In The Aeroplane Over The Sea” i dalje ostaje svjež, jedinstven i bezvremenski uradak koji je inspirirao mnoge glazbenike u kasnijim godinama. Među njima su izvođači poput Beiruta, Arcade Firea, The Decemberistsa, te Bon Ivera. Izniman utjecaj album je ostvario i među nezavisnim medijima, pa mu je tako Pitchfork dao 10, najvišu moguću ocjenu, proglasivši ga jednako utjecajnim kao primjerice “Ok Computer” (Radiohead), “Loveless” (My Bloody Valentine) ili “Slanted And Enchanted” (Pavement).

Neutral Milk Hotel za vrijeme orginalnog djelovanja nisu imali gotovo nikakvog komercijalnog uspjeha. Tek nakon raspada benda i laganog otkrivanja od strane, prije svega, ostalih glazbenika, rastao je kult grupe. Album “In The Aeroplan Over The Sea” u međuvremenu je prodan u gotovo 400 tisuća primjeraka, od čega čak trećina na vinilu.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 140 kn, dok će na dan koncerta iznositi 160 kn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s