Dan D 2014 ‘Dizajn na rubu’ @ bivša vojna bolnica [RECAP]

I ove godine organizatori Dana D odlučili su ići sada već poznatom tradicijom oživljavanja napuštenih prostora. Ovogodišnja nova lokacija preselila se u kompleks bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Peti po redu Dan D okupio je brojne izlagače, gostujuće izložbe, suradnje s brojnim kulturnim institucijama unutar i van granica Hrvatske, ali je i ponudio niz predavanja, radionica, marketa…

TEKST + FOTO :
Marina Mijatović

Naravno fokus cjelokupnog događanja je i dalje na D – izložbi na kojoj sudjeluju mladi autori do 35 godine na kojima predstavljaju svoje samostalne ili grupne projekte u vlastitoj realizaciji ili pod mentorstvom, samoinicirane projekte ili naručene. Sve u sferi umjetničkog djelovanja i promocije dizajna.

Tema ovogodišnjeg Dana D bila je Design: Borderline / Dizajn: Na rubu. Iako je tema široko obuhvatila neka poprilično snažna pitanja vezano uz ulogu i odgovornost dizajnera te percepciju dizajna kao struke. Ovom prilikom je pokušala reflektirati novu ulogu i transformaciju dizajna kroz rad i autorstvo te se na nastavila na prošlogodišnju temu i njeno pitanje: “Gdje je dizajner danas u kontekstu stanja industrije, ali i svijesti publike?”

 

Usprkos kišnom i prohladnom vremenu, bivša vojna bolnica ipak je dobila priliku ponovno oživjeti što s brojnim izlagačima, ali i s još brojnijim posjetiteljima. Koliko kod da se cijeli kompleks činio masivan, prolazeći kroz mračne hodnike i prostorije nabreklih parketa s trulim zidovima, kao da je nestao miris zaboravljenog vremena i prostora već smo ušli u novu dimenziju. Na svakome koraku je vrištao plakat ili prekrasna projekcija ili pak primjerak najnovijeg industrijskog dizajna. Ljudi su se ljubazno stiskali po hodnicima, a sami sudionici euforično su prepričavali ideje i koncepte dok su znatiželjnici pomno upijali svake detalje s još većim divljenjem. Kreativni naboj se širio iz svih uglova sve do prepune livade gdje su se dijelili dojmovi i iskustva uz čašu piva i dobro društvo. Mislim da u svom živućem vremenu, bivša vojna bojnica nikada nije bila ispunjena ovakvom pozitivnom vibracijom koja se širila s njenih zidova, jer nije bilo površine koja nije nosila novu poruku ili koncept. Na mladima ipak svijet ostaje, zar ne?

 

Dizajnerska industrija je i ove godine dokazala da se kotač i dalje okreče te svojim entuzijazmom pokazala da se hrabro može boriti s problemima na koje ova struka nailazi. Cijeli festival je i ove godine okrunjen trima nagradama i pokojim priznanjima, a vrhuncem proslave bio je, uvijek rado priželjkivan, D party, koji nažalost nije bio u duhu prošlogodišnjih partija na otvorenome do jutarnjih sati, ali ove godine ćemo im progledati kroz prste. 🙂

 

Uz zanimljiva druženja, pregršt kreativnih radova i pohvalnog izbora dobre hrane koju smo pojeli prije nego što su ih kamere zabilježile prošla je još jedna uspješna inačica Dana D. Čestitamo svim izlagačima i nagrađenim autorima, te samom Danu D koji usprkos konstantnim borbama iz godine u godinu nudi novi i bogatiju pobjedu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s