[INTERVIEW] Anja Schneider

Peto izdanje festivala Stop Making Sense koji se ove godine održava 31. srpnja – 3. kolovoza donosi nam pregršt novih imena elektroničke glazbe. Na lokaciji u Tisnom, kroz četiri će se dana na plaži, u hladu borova te u klubu na otvorenom Barbarellas izredati izvođači s područja techna, electra, funka, soula i disca. Neki od izvođača su T. Williams, duo Maribou State, Mosca te mnogi drugi.

Među izvođačima je i Anja Schneider, koja na festivalu nastupa 2. kolovoza. Anja je producentica, vlasnica izdavačke kuće, dugogodišnja voditeljica na radio postaji u Berlinu i DJica koja iza sebe ima kolaboracije s mnogim utjecajnim glazbenicima kao što su Paul Brtschitsch, Marco Resmann, Lee Van Dowski i ostali. Njen debi album “Beyond the Valley“ privukao je veliku pažnju, a drugi se željno iščekuje.

Anja je uoči festivala pristala dati intervju za Transmeet.Tv.

Što se promijenilo od kada si počela? Što se promijenilo na sceni od kada si DJ?

Više manje sve! Moja izdavačka kuća Mobilee više nije djetešce s naših početaka prije deset godina. Teško je održati svoj brand zanimljivim i uvijek izdavati dobru glazbu. No ja sam sretna jer nisam mijenjala svoj dobitnički team i jako sam ponosna što radim sa svim svojim umjetnicima i ljudima iza scene. Bez njih to ne bi funkcioniralo. Što se tiče DJ-a, mogu reći da se promijenilo mnogo toga. Svakako postoje nove tehničke mogućnosti i prilike. U stvari, uza sve to što je novo, ništa se nije promijenilo – dobra pjesma je dobra pjesma i treba znati kada je plasirati.

Za koju europsku državu bi rekla da ima najjaču house i techno scenu?

Danas ih je toliko da više nije ograničeno na određenu državu. Živimo u globalnome svijetu u kojemu ti gotovo bilo gdje može biti dom, a glazba je ta koja najviše povezuje ljude – nema veze tko si ili gdje si – glazba nema granica.

Poznato je da je Berlin utočište kako za umjetnike tako i za kreativce. Je li ta atmosfera još uvijek toliko snažna?

Da, to je itekako točno. Berlin je savršena sredina za umjetnike i kreativce svih vrsta, ne samo u glazbi. Tako je bilo od početka. Pogledate li unatrag, mnoga su, u pomanjkanju bolje riječi, glazbena događanja, potekla odavde. 80ih su, na primjer, Iggy Pop, Brian Eno, David Bowie i Depeche Mode ovdje stvorili neke od svojih najboljih djela. Nije skup za život, otvoren je i opušten i, na neki način, magičan. Ne mogu se zamisliti nigdje drugdje, moje srce i dom su ovdje.

Pričala si kako je posjet klubu Tresor na tebe utjecao na način da cijeli život posvetiš elektronskoj glazbi. Bi li htjela imati takav utjecaj na partyima Mobileea?

Uh, bio bi nevjerojatan osjećaj znati da je neki od naših partyja ili susreta nekoga toliko prosvijetlio da cijeli život želi posvetiti glazbi. To bih jako voljela. Trudimo se pobuditi najbolje osjećaje ili stvoriti taj poseban trenutak koji će ti možda promijeniti život, malko na bolje.

Kada ideš na turneju ili nastup, postoje li neke ploče koje uvijek puštaš pa onda malo variraš ili je svaki puta drugačije?

Nastojim imati različite setove na različitim mjestima jer i različita publika treba različitu atmosferu, ali svi mi sigurno imamo skriveno oružje koje želimo upotrijebiti – iako se nadaš da neće biti potrebno! Ali dobro je imati nešto posebno kako bi si spasio stražnjicu.

Reci nam ponešto o svojem novom EP-u Dubmission i što pripremaš što se tiče produkcije u drugoj polovici godine.

Nadahnuće je došlo sa staroga partyja u legendarnome klubu E Werk, tamo mi je sve počelo. Ellen Alien i Kid Paul su tamo bili rezidenti i to me uvelike nadahnulo. Bio je to melodični techno koji sam ove godine ponovo čula pri posjeti festivalu BPM u Meksiku. Vratila sam se kući sa svim tim zvukovima u glavi i željela sam napraviti nešto kao melodični transoidni techno, ali sa modernim prizvukom.

Što ljudi mogu očekivati na tvojemu nastupu na Stop Making Sense u Hrvatskoj ovoga ljeta?

Ovo mi je prvi posjet Hrvatskoj i jako sam uzbuđena i jedva čekam. Nadam se da ću imati vremena malo istraživati i upoznati nove prijatelje. A što se nastupa tiče, pričekajte i pogledajte – sa sobom ću donijeti ljubav i ples.

EP ‘Dubmission’ izašao je na etiketi Mobilee, a dostupan je na beatportu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s