Frenkie [INTERVIEW]

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Tuborg Open Fair u petak 12. prosinca 2014. u pogonu Jedinstvo predstavlja svjetske trendove, ali i najbolje od domaćih klupskih izvođača. Uz Frictona, nagrađivanog drum’n’bass DJ-a i producenta, predstavlja se i najbolji domaći izvozni klupski proizvod u liku Petra Dundova, domaći live elektronski bend ABOP, ali i jedan od najzapaženijih repera u regiji Frenkie. Sve to uz Chew The Fat! Croatia koje prati Remi iz Elementala.

RIJEČI : TENA ŠKILJEVIĆ

Uz navedene predvodnike elektronskih žanrova, TOF će svojim nastupom upotpuniti i regionalno priznati, nerijetko kontroverzni tuzlanski reper Frenkie. Jedan je od prvaka balkanskog hip hopa koji drma javnost i političare, heroj generacije koji svojim tekstovima o surovoj stvarnosti tjera na razmišljanje. Karijeru je počeo na kultnom FM Jamu koji upravo slavi 15 godina, kao i s Edom Maajkom, a do danas je nanizao 4 albuma, 2 EP-a, nagradu za najboljeg izvođača, te ostao upisan kao beskompromisni i talentirani tekstopisac koji kroz stvari kao što su “Hajmo ih rušit” ili “Gori” progovara o krizi društva.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=SxxhGtgIeP8″%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Iz BiH u Njemačku. Kako je izgledao taj period i u kojoj mjeri te nadahnuo? Žališ li ikada zato što si se vratio i zašto si se uopće vratio? Misliš li da bi – s vremenom – jednako dobro ‘repao’ i na njemačkom? Čime si se uopće bavio kao ‘auslender’ tih sedam godina?

Iz Njemačke sam se vratio mlad, u tim godinama nisam mogao utjecati na tu odluku. To je za mene kao klinca, koji je maltene postao mali švabo, bila naravno velika promjena. No s vremenom sam se navikao i vratio u balkansku rutinu. Naravno da sam često razmišljao o tome kako bi moj život izgledao da sam ostao. Da sam sa u Njemačkoj s glazbom uspio i trećinu onoga što sam uspio ovdje imao bi odličan život. Kao što možete zamisliti glazbena industrija u Njemačkoj je puno ozbiljniji posao u usporedbi s nama, tamo glazbenici imaju siguran i dobar život. No dogodilo se to što se dogodilo, i sve je to moralo biti ovako. Ne treba previše razmišljati o prošlosti i što bi bilo kad bi bilo. Trudim se gledati naprijed i sa svojom karijerom sam i više nego sretan. A što se tiče Njemačke, nedavno sam postao otac, i opcija o ponovnoj selidbi sve češće se javlja.

A kad smo već kod ‘auslanda’ – kakvom trenutno po pitanju hip-hopa/repa situaciju doživljavaš doma/u regiji, a kakva je ona vani? Koji su glavni problemi ‘scene’ kod nas – postoji li ona uopće?

Kao što sam ranije spomenuo, glazbena industrija na zapadu je velika mašinerija i ozbiljan biznis. U Njemačkoj je recimo, hip hop trenutno najpopularnij žanr. Njihovi izvođači prodaju na stotine tisuća albuma i žive kao pravi bogataši. Jednostavno imaju ogromnu publiku i kulturu kupovanja CD-ova. Naravno standard i kupovna moć su puno veći nego ovdje. Što se tiče nas, tu je priča drugačija. Manje izvođača, manje koncerata, manja prodaja, ali se borimo. Mislim da je domaći hip hop opet u porastu i da je slika trenutno bolja nego prije par godina. Živimo u dobu društvenih mreža i to nam je svima olakšalo stvar.

Moraju li tekstovi repera uvijek biti socilano angažirani i više-manje negativno intonirani? O čemu bi se recimo repalo da živimo u nekoj sjajnoj i uređenoj zemlji?

Naravno da ne moraju. Hip hop ima mnogo lica, tu je taj socijalni dio, imate komercijalnu stranu, ili jednostavno hip hop koji je o hip hopu. Ja slušam sve od toga i nisam isključiv. Poruka i sadžaj su mi uvijek bili na prvom mjestu, ali to ne mora nužno značiti da želim samo socijalne tekstove. Bitno mi je da to bude autentično i da imam želju tu pjesmu pustiti opet.

Koje su po tvom mišljenju najveće hip-hop zablude ikad? (op.a. naime (bar na internacionalnoj sceni), uvriježeno je mišljenje da reperi imaju para, najbolje pič.., drogu i alkohol, itd.)

Najviše što mi je smetalo, i sa čime se i danas susrećem je zabluda da mi imitiramo amerikance ili crnce. To je nešto najgluplje što sam čuo. Po meni je glazba univerzalna i svatko ima slobodu da sluša, voli i stvara ono što želi. Činjenica je da je hip hop nastao u američkim predgrađima, no ako bi se držali pravila da to ne smije svirati niko drugi osim njih, onda bi nas to dovelo u slijepu ulicu. Tako onda sevdah ne bi smio svirati niko drugi osim Bosanaca, klape nitko osim Dalmatinaca i tako dalje. Na kraju, i rock and roll je nastao u Americi, ali nikad niste čuli da neki naš rock band nazivaju plagijatorima američke glazbe. Moj jedini uvijet je ljubav. Znači ako ti to voliš onda bujrum, sviraj buraz dokle želiš. Predrasuda i zabluda ima mnogo, sve ove što si nabrojala mi je poznato. Neke su neosnovane, a za neke smo krivi i mi sami.

Gdje i kako stvaraš – kako teče tvoj kreativni glazbeni proces?

To je uvijek drugačije. Nekad krenem pisati nešto u mobitel dok sam na putu, nekad čujem dobar instrumental koji me inspirira, a nekad me lupi i kada sjedim kod kuće.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”6920″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Tko je, po tvom mišljenju, ostavio najveći trag u hip hopu, a tko nije ali je opće prihvaćeno da je?

Za običnog slušatelja to su uvijek ova velika imena. I oni sigurno nisu na tim pozicijama slučajno, jer mora da su nešto napravili kako treba. Međutim za ove bolje upućene tu ima mnogo izvođača koji nisu toliko zastupljeni u medijima, ali se smatraju legendama. To su recimo imena koja bi naveli Eminem ili Jay Z kada bi njima postavili ovo isto pitanje. Eminem je u par intervjua izjavio da je njegov idol dugo bio Masta Ace. Dakle jedan manje poznati MC koji je sa svojom tehnikom uveo nešto novo u ovoj glazbi. Drugo ime, koje je po mom mišljenju velikan, je Rakim. On je po meni bio prvi MC koji je imao pravi flow. Prije njega su reperi uglavnom pričali preko ritma, dok su kod njega po prvi put rečenice prirodno tekle. Uveo je neku ležernost u repanju. Svi oni su na svoj način doprinijeli i promovirali ovu glazbu.

Jesi li ikad osjetio da si u Edinoj sjeni ili te to što si bio ‘drugi pjevač’ nikad nije pretjerano smetalo?

Često mi novinari postavljaju to pitanje, no ja mislim da mi je suradnja s Edom samo pomogla. Od njega sam naučio mnogo i stekao ogromno iskustvo. Mislim da sam uspješno prešao put od tog, kako ti kažeš, „drugog pjevača“ do samostalnog izvođača. Imam svoju karijeru, svoje albume i koncerte. A kad sam s Edom onda smo kao Batman i Robin.

Kako doživljavaš epitet ‘najsjajnija zvijezda BiH rap scene’?

To prvi put čujem. 🙂

Tko brine o tvom online drušvenom životu – Facebook, web…?

To sve vodim sam.

Jesu li MC battleovi precijenjeni ili su oni pravi odraz ‘kvalitete’ pojedinog repera?

Battleovi jesu bitan dio cijele priče, no ne i presudni. Ima puno MC-ja koji su odlični u tome, a kada treba napisati cijeli album onda zakažu. Fino je znati baratati freestyleom i znati battlati, no nije nužno. Pravi odraz kvalitete su druge stvari. Pojava na bini, live performance, karizma, delivery, humor, tehnika, flow i još dosta toga.

Billain i ti nedavno ste predstavili zajednički EP pod nazivom #DNA. Reci nam nešto više o tome… Hoće li ti se možda pridružiti 12.12. u Jedinstvu na Tuborg OPEN FAIRu?

Billain nažalost isti dan ima svoju svirku no sigurno ćemo predstaviti par pjesama s EP-a #dna. Pored mene tu će biti Soul i Kontra kao gost. Tako da ćemo izvesti i par zajedničkih stvari i odraditi jedan žestok set. Očekujem super atmosferu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=MceP3tc_wrU”%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Budući planovi – album, gaže, chillanje… Sve nam reci 🙂

Dan poslije Open Faira mi u Tuzli slavimo 15. rođendan FM Jam ekipe. To će biti odlično družnje i žestoko opijanje. Pozivam ovim putem ekipu da nam se pridruži u tuzlanskom klubu Palma. A ovih dana ćemo predstaviti i našu FM Jam aplikaciju koju će svatko moći besplatno pruzeti s android i app storea. Tu će ubuduće biti sve informacije vezane uz naš rad. Kao što rekoh, doba je društvenih mreža i smart telefona, tako da moramo ići u korak s vremenom.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s