Venezuelanski umjetnik ruben d’hers stiže u Galeriju Močvara

Iz daleke Venezuele u zagrebačku Galeriju Močvara stiže zvučna instalacija gitarista i sound umjetnika rubéna d´hersa nazvana playa. Ovaj kompleksan umjetnički rad sastoji se od petnaest akustičnih gitara, preko 500 metara kablova i žica i trideset električnih motora. playa zvukom i ambijentom podsjeća na kretanje morskih valova i u veliku dvoranu Pogona Jedinstvo uspješno prenosi hipnotički, titravi mir južnoameričke pješčane obale. Na meditativan zvuk glazbala koja su dio instalacije utječu različiti faktori, od rotacije električnih motora i mekoće tkanine koja dodiruje žice gitara, sve do temperature prostorije u kojoj je instalacija postavljena i strujanja zraka u prostoru.

rubén d’hers, gitarist i sound umjetnik iz Caracasa (Venezuela) s trenutnim boravištem u Berlinu fokusiran je na zvučne instalacije i tehnike sviranja pri čemu se bavi upotrebom akorda kao autonomnih zvučnih prostora. Umjetničku školu završio je u Caracasu (Cristobal Rojas Art School), dok je kasnije studirao elektroakustično komponiranje na sveučilištu Bauhaus, Weimar. U Caracasu je od 1999. do 2007. djelovao kao su-osnivač i gitarist jazz-rock benda kRé. Od tada radi na samostalnim projektima koji naglašavaju upotrebu žičanih instrumenata kao osnovnog medija umjetničkog izražavanja. Radove je predstavljao u ZKM Karlsruhe (DE), Neues Museum Weimar (DE), Pure Data Convention (DE), SeaM Weimar (DE), LAB 30 Klangkunst Experimente Augsburg (DE), Netwerk centru (BE), Galeriji Oficina #1 u Caracasu (VE) i na festivalu Heart of Noise, Innsbruck (AT).

Nakon otvorenja izložbe u utorak, 12.5.2015. u 20.00 sati, izložbu je moguće posjetiti od 13. do 15.5., između 17.00 i 20.00 sati. Ulaz je besplatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s