Veliko zagrebačko zagrijavanje za Dimensions festival na tri lokacije

Dimensions festival, europski epicentar najsvježije elektroničke glazbe, ovog će ljeta u Puli, od 24. do 28. kolovoza, proslaviti svoj peti rođendan. Ususret toj obljetnici Zagreb će iste večeri, u subotu, 16. travnja, na čak tri lokacije imati priliku osjetiti dašak onoga što se sprema ovog ljeta na tvrđavi Punta Christo. Voljen od publike i glazbenika zbog svoje intimne atmosfere i pomno biranih izvođača, ali i jedinstvene lokacije. I ove godine popis čine najcjenjenija imena iz techno, house, jazz i soul svijeta. Kultna britanska skupina Massive Attack otvorit će Dimensions festival 24. kolovoza u Areni, a izvedbe uživo brojnoj publici iz cijelog svijeta pružit će Moritz Von Oswald Trio FT Tony Allen and Max Loderbauer, Hiatus Kaiyote, Mood II Swing, Moodymann, Joe Claussell te Larry Heard (Mr. Fingers) nakon 20 godina pauze.

Upravo Moritz von Oswald – jedan od glavnih gostiju Dimensions festivala – u organizaciji Ekstrakt kolektiva nastupit će u Sirupu na službenom festivalskom launch partyju. Večer u znaku Dimensions festivala krenut će koncertom zagrebačke audio-vizualne senzacije ABOP, koji će u Tvornici kulture promovirati debitantski EP u izdanju PDV-a, te time nagovijestiti svoj nastup na tvrđavi Punta Christo. Zagrijavanju za Dimensions festival u subotu pridružuje se i klub KSET, točnije glazbena platforma Kotlovnica, koji će u stilu Boiler Rooma, već od 19 sati ugostiti niz poznatih imena domaće elektronske scene.

S obzirom na jubilarno izdanje Dimensions festivala Ekstrakt ekipa se za ovogodišnji launch party odlučila dodatno potruditi i u klub Sirup dovesti jednog od headlinera festivala i osobu koja je postavila kamen temeljac europskog techno zvuka – Moritz von Oswalda. Moritz von Oswald je istinski pionir i jedna od najutjecajnijih figura u povijesti moderne glazbe, a s Mark Ernestusom je početkom devedesetih kroz kultne projekte Maurizio, Basic Channel i Rhythm & Sound proširio techno vokabular dub teksturama i studijskim tehnikama, te definirao smjer žanra uopće. Zadnjih godina se posvetio projektu Moritz von Oswald Trio gdje ravna sastavom kojeg osim njega čine Max Loderbauer te nigerijski glazbenik Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno svojedobno proglasili ocem afrobeata. Upravo u ovom sastavu Trio će nastupiti pred publikom na tvrđavi, a usto Moritz von Oswald će imati svoj solo nastup.

Večeri zagrijavanja za Dimensions festival pridružuje se i ABOP ili After je Bolji Od Partya, zagrebačka audio-vizualna senzacija koja će koncertom u Tvornici kulture promovirati debitantski EP u izdanju PDV-a ali i najaviti nastup na samom festivalu. U susret koncertu, albumu i festivalu objavljen je i drugi singl, ‘Silent Outdoor Meeting’, s nadolazećeg, istoimenog EP-a. Kao i ‘Blue Thunder’ i ovaj novi singl vodi nas kroz isti organski techno zvuk ovog unikata na regionalnoj sceni. To je himna svim onim izgubljenim licima koja u rane jutarnje sate i dalje traže mjesto za zadnji ples, oda za afteraše. Materijal prvijenac jednostavno nazvan ABOP dolazi sa 4 pjesme, trajanja nešto manje od 30 minuta, u produkciji Ivana Božanića i Erola Zejnilovića te masteringom svjetski poznatog techno producenta sa zagrebačkom adresom, Petra Dundova, jednog od headlinera Dimensions festivala. Vinilno i digitalno izdanje biti će dostupno od subote, 16. travnja.

Zaljubljenici elektronske glazbe znaju kako je zagrebačka techno/ house/ tech house scena u punom cvatu, te se može pohvaliti s dosta kolektiva i zvučnih imena koji djeluju i grade urbanu kulturu na području grada Zagreba, a i šire. Novo izdanje Kotlovnice donosi ono najfinije od najfinijeg, a odličan audio-vizualni provod inspiriran Boiler Roomom očekuje vas u KSET-u uz dobro poznata imena zagrebačke elektronske scene. S početkom u 19 sati to je ujedno i početak velike večeri zagrijavanja za Dimensions festival. Nastupi će: Akuul, Tvrtko & Basta, Funk Guru, Yesh, Mradar i Ante Mucic M.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s