Otvoren poziv za rezidenciju u CERN-u

Kako je nastao svemir, od čega je sačinjena jezgra atoma, što čini česticu i koje sile ih povezuju samo su neka od pitanja koja se istražuju u CERN-u, vodećem svjetskom laboratoriju za fiziku čestica. Osim znanstvenicima i istraživačima, CERN vrata svojih intrigantnih laboratorija otvara i umjetnicima. Spajajući umjetničku viziju s najnovijim znanstvenim otkrićima i tehnologijom, program ARTS AT CERN nadahnjuje nove kreativne dimenzije u umjetnosti. Dio programa je i jednomjesečna rezidencija pod nazivom Nagrada ACCELERATE za vrijeme koje kroz intenzivnu suradnju umjetnika i znanstvenika nastaju novi, inovativni koncepti.

Nagrada ACCELERATE Hrvatska namijenjena je hrvatskim umjetnicima i prilika za umjetničko istraživanje na području prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije inspirirano svijetom fizike čestica i u intenzivnom dijalogu sa znanstvenicima CERN-a.

Fizika čestica razmatra ideju vremena, prostora i gravitacije s ciljem razumijevanja svemira i nevidljivih konstrukcija koje ga čine. CERN, najveći svjetski laboratorij za fiziku čestica, pruža inspirativan prostor za stvaranje ambicioznih vizualnih ili zvučnih umjetničkih djela i širenje umjetničke prakse u nove kreativne dimenzije.

Prijavom na javni poziv, CERN (Ženeva, Švicarska) u partnerstvu s udrugom Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, (Zagreb, Hrvatska), umjetniku/umjetnici pruža mogućnost jednomjesečne istraživačke rezidencije u jednom od najvažnijih svjetskih znanstvenih laboratorija. U CERN-u je rođen World Wide Web – globalna informacijska mreža kao i najveći svjetski uređaj za istraživanje podrijetla svemira – 27 kilometara dug Veliki hadronski sudarač.

CERN je visoko cijenjeni centar za razvoj znanosti, ali i vodeća institucija suvremene kulture. Kao jedan od glavnih istraživačkih laboratorija, nudi idealno i stimulirajuće okruženje koje nadahnjuje istraživanja i stvaranje novih visoko kvalitetnih umjetničkih djela.

Hrvatski državljani mogu prijaviti prijedlog projekta za provođenje istraživanja koje objedinjuje i povezuje umjetnost i znanost. Rok za podnošenje prijava je 11. siječanj 2017. godine.

Umjetnik/umjetnica će raditi u CERN-u tijekom perioda od mjesec dana unutar kojega će mu/joj biti predstavljeni različiti aspekti istraživanja koja se tamo provode. Ovo iskustvo odvijat će se pod vodstvom glavne kustosice programa ARTS AT CERN, Mónice Bello. Umjetnik/umjetnica će dobiti priliku za  dijalog i razmjenu ideje s nekima od najvećih znanstvenih umova današnjice, uranjajući u teorije vremena i prostora, i susrećući se istodobno s najsuvremenijim primjenjivim  tehnologijama koje se koriste u znanstvenim eksperimentima.

Po zaprimanju prijava međunarodni stručni žiri će odabrati dobitnika/dobitnicu. Odabrani umjetnik/umjetnica će provesti mjesec dana u CERN-u i primiti stipendiju u iznosu 5.000,00 švicarskih franaka te će mu/joj biti osigurani putni troškovi, smještaj i dnevnice.

Nagrada ACCELERATE Hrvatska / uvjeti prijave

1. Uvjeti za prijavu
Ovaj poziv namijenjen je umjetniku/umjetnici koji ispunjava sljedeće uvjete:

– Osoba s hrvatskim državljanstvom ili privremenim boravištem u Hrvatskoj
– Relevantni životopis i profesionalno djelovanje na području suvremene umjetnosti
– Tečno služenje engleskim jezikom, službenim jezikom u laboratorijima CERN-a

Kriteriji evaluacije uključuju (između ostalih):
– Inovativan karakter projekta na vizualnoj i diskurzivnoj razini
– Originalnost i relevantnost istraživačkog projekta u odnosu na vrijeme, prostor i fiziku čestica
– Interes za znanstvene ideje i tehnologiju u skladu s načelima istraživanja u CERN-u
– Izražen interes i angažman u području fizike čestica i CERN-a
– Angažman na polju vizualne umjetnosti i umjetnosti zvuka uz visoke kreativne standarde, korištenje inovativnih formi i umjetničkog jezika
– Studiju izvedivosti projekta kao jednomjesečnog istraživanja

2. Uvjeti i obaveze rezidencije:
Rezidencija uključuje stipendiju u iznosu 5.000,00 švicarskih franaka namijenjenih razvoju projekta od čega će 85% iznosa biti isplaćeno umjetniku/umjetnici na početku rezidencije. Ostalih 15% će biti isplaćeno po završetku izvještaja o istraživanju koje umjetnik/umjetnica mora podnijeti u roku od 4 mjeseca od kraja rezidencije u CERN-u. Predviđen je limitirani budžet za putne troškove, smještaj i dnevnice za jedan mjesec od strane CERN-ove administracije koji će umjetniku/umjetnici biti isplaćen početkom rezidencije.

Ovi uvjeti će biti pokriveni izvršenjem sljedećih obaveza:
– Rad na lokaciji, stjecanje aktivnog znanja o CERN-u i laboratoriju kao cjelini
– Izvještavanje putem bloga ili medija o tijeku kreativnog istraživačkog procesa
– Podnošenje izvještaja po završetku rezidencije
– Predstavljanje funkcionalnog prototipa projekta na kraju istraživačkog perioda

Točni datumi boravka biti će utvrđeni između dobitnika nagrade i ARTS AT CERN tima.

3. Prijava treba biti podnesena online.
Dokumenti i podaci trebaju biti podneseni putem online registracijskog obrasca.

Prijava treba sadržavati sljedeće dokumente:
– Pisani opis predloženog projekta (najviše dvije A4 stranice s jasno objašnjenom formom i sadržajem projekta)
– Troškovnik i financijski plan za cjelokupni razvoj i produkciju istraživanja
– Video zapis snimljen mobitelom, računalom/tabletom ili video kamerom u kojem kandidat/kandidatkinja objašnjava svoju motivaciju za rezidenciju u CERN-u i očekivani napredak u razvoju umjetničke karijere (najviše 4 minute)
– Životopis i izbor do sada provedenih projekata u digitalnom formatu (PDF, internetska stranica ili linkovi na online portfolio)

Svi dokumenti moraju biti predani isključivo na engleskom jeziku.

4. Rok prijave i objava rezultata
Rok za prijavu je 11. siječanj 2017.
Odluka stručnog žirija bit će objavljena putem medija i društvenih mreža / Facebook: ARTS AT CERN-a i Kontejnera i Twitter (@ArtsAtCern; @kontejnerorg) te putem službenih internetskih stranica (www.arts.cern; http://www.kontejner.org) i newslettera na proljeće 2017. godine.

Zbog očekivanog velikog broja prijava na natječaj, administracija će obavijestiti isključivo dobitnika natječaja, dok ostale kandidate neće obavijestiti o rezultatima. Odluka žirija je definitivna.

Kontakti
ARTS AT CERN, Building 510 R035 CERN
Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire
Julian Calo
Koordinator ARTS AT CERN-a
Julian.Calo@CERN.ch
Tel. + 41 22 766 21 09
www.arts.cern

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
Vrbik III /br.8
HR-10 000 Zagreb
Olga Majcen Linn
omajcen@gmail.com
Tel. +385 91 523 79 01
www.kontejner.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s