Diego Vainesman: Type is Sexy and I know it!

Zgraf – međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija – koja se od 1975. godine održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) priprema za siječanj 2017. svoje 12. izdanje. Ususret Zgrafu, u Zagreb dolazi jedan zanimljiv gost s predavanjem zanimljivog naslova.

Diego Vainesman, dizajner i direktor vlastitog dizajn studija sa sjedištem u New Yorku – 40N47 Design Inc. – prvi je Latinoamerikanac na mjestu predsjednika odbora Type Directors Cluba (TDC). Dužnost izvršnog direktora TDC-a obnašao je 12 godina, tijekom kojih je osmišljavao predavanja za globalnu publiku. Predaje na Školi za likovnu umjetnost, a predavao je na Školi za dizajn Parsons i Institutu Pratt u New Yorku. Član je brojnih stručnih žirija, te drži predavanja i radionice o logotipima i brendiranju po čitavoj Europi i Latinskoj Americi. Bio je dopisnik iz New Yorka za tipoGráficu, vodeći časopis o dizajnu i tipografiji u Latinskoj Americi (1987-2007), suautor je i knjige ‘Tipografía Latinoamericana’ (2014). Kao glavni dizajner radio je za brojne klijente, od globalnih korporacija kao što su Canon, American Express, IBM, Pfizer, do neprofitnih organizacija kao što su Prirodoslovna škola u Bronxu i Kongregacija B’nai Jeshurun. Radio je i za Art Deco Society of New York, Behrman House, Boehringer Ingelheim, Blue Apple Books, Formica, Guggenheim Partners, Hotel Paracas, Hotel Palacio del Inka, Hotel Tambo del Inka, New York State Democratic Committee, Print Magazine, Saturn, Subaru, Zenith Optimedia.

Type Directors Club imao je 70. obljetnicu postojanja, a Diego Vainesman (bivši predsjednik TDC-a) predstavit će povijest ove slavne tipografske institucije – njezine početke 1946. godine, rodonačelnike, prva desetljeća, izvorne tiskane materijale, TDC-ovu medalju, pokretanje natječaja i njegove mehanizme, kao i video prezentaciju najboljih radova.

Osim toga, nedavno su, nakon nekoliko mjeseci priprema, selekcije i  najava, službeno predstavljeni svi izlagači na 12. izdanju Zgrafa. Izuzev glavne izložbe koja se sastoji od Revije i Teme te Eduzgraf programa, izvršna direktorica Zgrafa 12 Morana Matković najavila je i raspored brojnih popratnih aktivnosti te izložbu švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, dobitnika nagrade Grand Prix 11 koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 16. siječnja do 13. veljače 2017.

Na natječaju za izlaganje i ove je godine pristigao iznimno velik broj prijava, iz Hrvatske i inozemstva, a selekcijska komisija u sastavu Boštjan Botas Kenda, Dejan Dragosavac Ruta, Igor Stanišljević, Olivera Stojadinović i Ana Tomić odabrala je 26 radova za izlaganje na Temi i 140 radova za Reviju Zgrafa 12 u kategorijama: vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija – samostalno, dizajn za film ili elektroničke medije. Odabrani radovi pristigli su iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te Hrvatske.

Kao i za svako izdanje dosad, oformljen je i Međunarodni žiri koji će odabrati i dodijeliti 5 nagrada (Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award) i 10 počasnih diploma najboljim radovima predstavljenima na Zgrafu 12. Međunarodni žiri 12. izdanja Zgrafa čine Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco. Nagradu Zgraf Excellence – specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije – dodjelit će članovi Selekcijske komisije Zgrafa 12, a AICA Award – nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) – dodijelit će žiri imenovan od hrvatske podružnice AICA-e u sastavu Sandra Križić Roban, Marko Golub i Boris Greiner.

Eduzgraf izložba studentskih radova na temu Zgrafa 12 “Društvene reprize” namijenjena je primarno studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija, te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima. Izložba studenata bit će predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu, a selekcijska komisija u sastavu Miranda Herceg, Damir Bralić, Antonio Dolić, Mihaela Richter i Ana Tomić odabrala je 33 rada autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Popis odabranih izlagača i program Zgrafa 12 potražite OVDJE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s