Morcheebino u Tvornici kulture

I tako je došao jedan od mojih apsolutno najdražih blagdana u godini koji se već tradicionalno odvija jedne kišne subote u studenom, a to je naravno Morcheebino u Tvornici kulture. Nadam se da ćemo uskoro konačno, nakon trećeg veličanstvenog nastupa Svete Skye ovaj dan proglasiti državnim praznikom kad ne moramo ići u školu i na posao već cijeli dan slušati Morcheebine stvari i kupati se u melankoliji i sjećanjima na more te navečer opijeni hitovima i vinom hodočastiti Uberom do Tvornice kulture, mjesta ukazanja Blažene Skye Edwards medena glasa. Jer zaista braćo, ako Gospa ima veliko i malo izdanje i nitko točno ne zna što je Tijelovo, tada Morcheeba zaslužuje službeni nacionalni praznik koji zamišljam kao nekakvu protutežu Korizmi.

riječi: ervin felić
foto: marina mijatović

Koncertna svetkovina ponovno je bila skoro religiozno iskustvo. Skye je opet bila vizija u prekrasnoj crnoj haljini i zlatnoj kruni zbog koje zaista jest izgledala pomalo gospasto, a ja sam ostao zatečen time koliko je zapravo prelijepa. No čak je i njezina ljepota pala u sjenu kad je pustila glas, a bend zasvirao ‘Trigger Hippie’ jedan od njihovih Trip Hop klasika zbog kojih ih ja i dalje svrstavam među utemeljitelje žanra, uz bok Massive Attacku, Portisheadu i Trickyju, iako su se kroz godine, raspad i ponovno okupljanje dosta odmakli od tog mračnijeg zvuka koji je možda karakterističan za njihov rani rad i prvi album ‘Who Can You Trust’, izdan prije točno 20 godina, koji je meni osobno i ostao njihov najbolji album. Dapače, najnovije ruho benda predstavlja i nekakav novi početak, budući da se više ne zovu Morcheeba, već Skye|Ross, prema slavnoj vokalistici Skye Edwards i suosnivaču i gitaristu Rossu Godfreyu. Priča ide tako da su braća Godfrey, osnivači benda, odlučili završiti suradnju zbog kreativnih i osobnih nesuglasica koje navodno traju još od 2013. i zadnjeg albuma Morcheebe, ‘Head up High’. Paul, inače DJ i producent koji je zaslužan za elektro stranu Morcheebe htio je da Ross i Skye otkupe njegov udio u bendu i navodno za to tražio neku astronomsku cifru. Ross i Skye su mu na kraju rekli da ne bu tu kruva i izdali EP i album pod novim imenom. Glazba koja je nastala iz cijele drame je i više nego zadovoljavajuća, međutim jasno je da tu ni nominalno ni muzički više ne pričamo o Morcheebi. Novi materijal stavlja puno veći naglasak na instrumentalni genij Rossa Godfreya koji je fantastičan gitarist, a tekstove potpisuje Skye Edwards pa pretpostavljam da me zato nove stvari i podsjećaju na njen solo projekt nakon raspada Morcheebe koji mi nikako nije sjeo jer Skye, unatoč glasu tisuću zaigranih kerubina, nema nekog talenta za pisanje tekstova. Sve u svemu, jako dobro ali meni će Paul Godfrey uvijek nedostajati i sumnjam da će bend ikad postići kvalitetu Morcheebe (op.a. a kako je bilo na njihovom prošlom koncertu čitajte ovdje). Pa je blagdan Morcheebino ipak možda najbolje proglasiti svojevrsnim memorijalnim praznikom? Sam koncert i jest nekako odavao takvu notu budući da je nešto manje od trećine svirke bilo posvećeno novom materijalu, a sve ostalo je bila Morcheeba, na moje zadovoljstvo i zadovoljstvo publike koja i dalje meni nedokučivo broji dosta starije nepomične gospode i Seks i grad gospođa koje su izašle s prijateljicama biti mirne i slati mi prijeke poglede jer preglasno urlam svaku stvar od riječi do riječi, te se na kraju razbacati u štiklama na ‘Rome Wasn’t Built in a Day’. Općenito je ovo bio jedan od mirnijih nastupa benda kojem sam prisustvovao i osjećao sam se nekako ugodno u Tvornici, kao da smo bend i mi stari znanci koji su se našli na još jednom opuštenom đemu.

Ponovno tvrdim da bend FKA Morcheeba stvarno voli doći kod nas u goste i stvarno nas nikad ne preskoče na turnejama. To se čuje u preslatkom smijehu Skye Edwards kojim je častila publiku uz svaki pljesak, ali i možda u riječima Rossa Godfreya koji je doslovno rekao: „stvarno volimo doći kod vas u goste“. Možda.

Bilo kako bilo, ja se već sad veselim sljedećem Morcheebinom u Tvornici kulture jer je taj blagdan za studeni napravio ono što je Božić napravio za prosinac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s