Predstavljen program 9. izdanja Organa Vida

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavljen je 9. međunarodni festival fotografije Organ Vida koji će se održati od 6. do 20. rujna 2017. po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti koji je glavni partner Festivala te na još desetak lokacija u Zagrebu, a program uključuje izložbeni, edukativni, diskurzivni, filmski i zabavni dio, kao i u prethodnim izdanjima.

„Iznimno nam je drago da se Festival po prvi puta održava u partnerstvu s Muzejem suvremene umjetnosti te da će MSU, uz centralnu izložbu „Novi građani“, ugostiti i najveći dio bogatog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Festival se etablirao kao najznačajniji toga tipa u jugoistočnoj Europi i zajednička nam je želja da, putem ovog partnerstva i suradnje, ostvarimo veću afirmaciju i poziciju
suvremene fotografije u Hrvatskoj“, izjavila je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Direktorica Festivala Marina Paulenka dodala je kako se MSU pokazao kao „logičan i prirodan partner u čiju dugoročnu suradnju vjerujemo, s obzirom na nepostojanje čvrstog oslonca suvremenoj fotografskoj sceni u Hrvatskoj. I ove godine donosimo pregršt zanimljivosti iz recentne svjetske scene, kao i domaće produkcije, ali i puno noviteta koji će zasigurno dugoročno utjecati na razvoj hrvatske fotografske scene. Festivalsko deveto izdanje ‘Novi građani’ programski će se odvijati od 6. do 20. rujna 2017. diljem Zagreba“.

Noviteti koje donosi Organ Vida
Paulenka se posebno osvrnula na programski vrlo intenzivan Tjedan otvorenja, od 6. do 10. rujna, u kojem će se svakodnevno izmjenjivati otvorenja izložbi, filmske projekcije, druženja, ali i radionice kao važni nositelji ovogodišnjeg edukativnog dijela programa. “Uzbuđeni smo zbog sjajnog programa kojeg će naša publika vjerujemo prigrliti i pratiti događanja tijekom Tjedna otvorenja. Na prvom mjestu, kao novitet, moramo spomenuti Nagradu za suvremenu hrvatsku fotografiju Marina Viculin koju ćemo dodijeliti jednom umjetniku/ci u rujnu koji/a će tijekom godine dana razvijati svoj rad uz mentorsku podršku te ga na koncu i izložiti sljedeće godine, na 10. obljetnici Festivala. Na drugom mjestu moramo istaknuti podatak da Udruga Organ Vida započinje s izdavaštvom fotografskih knjiga, kao i s izdavanjem prvog časopisa za suvremenu fotografiju OVmag čiji ćete prvi broj imati prilike vidjeti već koncem godine, i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskano izdanje časopisa pratit će već postojeći, ali redizajnirani portal OVmag.org. Upravo redizajnirani portal OVmag.org je treći novitet kojeg predstavljamo na ovom 9.izdanju festival.”

Radovi finalista problematiziraju glavnu temu festivala — Nove građane
Među 250 prijavljenih fotografskih projekata koji su pristigli iz zemalja sa svih 7 kontinenata odabrano je 10 finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti. Finalisti 9. izdanja Organa Vida su: Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka) i Hannes Wiedemann (Njemačka).

Uz 10 finalista, festival Organ Vida će putem projekcija na krovu MSU-a na dan otvorenja, ali i tijekom trajanja izložbe, predstaviti 10 dodatnih, posebno pohvaljenih, autorskih projekata. Pohvaljeni autori su: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (UK), Amélie Landry (Belgija), Camille Lévêque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK) i Pavel Volkov (Rusija).

Veliko otvorenje izložbe finalista bit će u srijedu 6. rujna 2017. u Muzeju suvremene umjetnosti, i to od 19 do 21 sati. Samom otvorenju prethodit će artist talk čuvenog fotografa Pietera Hugoa čiji će radovi također biti izloženi u MSU-u. Nakon 21 sat na krovu MSU-a prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Izložbe fotografskih velikana
Među preostalim izložbama važno je istaknuti i Autocestu Davora Konjikušića u galeriji Šira, Jeliba, muette Danka Stjepanovića u Galeriji ORIS, Bijeli medvjedi Šeng Wen Loa, pobjednika prošlogodišnjeg pregleda portfelja u Galeriji Greta te YU: Izgubljena zemlja Dragane Jurišić u novoj galeriji Arheološkog muzeja. Fotobookfestival Kassel: Izložba foto knjiga i ove će godine predstaviti presjek najboljih fotografskih knjiga iz svijeta.

Reprezentativne su i izložbe jednog od najzanimljivijih fotografa današnjice Pietera Hugoa čija će izložba u MSU-u publici pokazati nekoliko njegovih projekata te projekt Christine de Middel koja donosi priču Shakification o favelama i strategiji brazilske vlade da ih pokušaju kontrolirati za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu. Samostalnom izložbom u Galeriji Kranjčar predstavit će se i australsko-njemačka umjetnica Katrin Koenning sa svojim najnovijim radom Indefiniately u kojem prikazuje posebni interes za našu fizičku i emocionalnu vezu s okolišem.

Nizozemska fotografkinja Dana Lixenberg predstavit će svoj dugogodišnji projekt Imperial Courts kojim je dokumentirala svakodnevni život u istoimenom stambenom naselju u predgrađu Los Angelesa. Tijekom 22 godine (1993. – 2015.) dokumentirala je svakodnevicu i siromaštvo u toj zloglasnoj nemirnoj zajednici. Njezin rad opisuje marginalan položaj u tom raskošnom gradu i stanje socijalnih stanova u Americi koji su vrlo opasna mjesta koja kontroliraju bande, te naglašava rasne aspekte segregacije jer je populacija Imperial Courtsa većinom obojena i zbog toga većinom i socijalno zapostavljena. Za svoj rad ove je godine nagrađena Deutsche Börse Photography nagradom, jednom od najprestižnijih na svijetu za fotografska postignuća koju dodjeljuje The Photographers’ Gallery u Londonu.

Konferencija Izvan dokumentarnog
Ove godine diskurzivni program je u većini objedinjen u jednodnevnoj međunarodnoj konferenciji Izvan dokumentarnog koja se tematski naslanja na središnji poziv umjetnicima Novi građani. Konferencija je na rasporedu u subotu, 9. rujna 2017. u MSU-u, a uz 12 izlagača konferenciju će upotpuniti i gostujuće predavanje Davida Batea, profesora fotografije na Sveučilištu Westminster u Londonu, koji će govoriti o doprinosu Jacquesa Ranciera u istraživanju novih dokumentarnih fotografskih praksi. U programu konferencije možete očekivati i zanimljiva predavanja brojnih umjetnika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s