ŽIVA MUZIKA PREDSTAVLJA: Laurel Halo

U četvrtak 19. listopada u klubu Močvara Živa muzika organizira nastup popularne američke producentice elektroničke glazbe Laurel Halo. Kao predgrupa nastupit će Strahinja Arbutina, na zagrebačkoj sceni poznat kao suosnivač labela low income $quad, te slovenski producent Christian Kroupa pod novim alter egom Alleged Witches orijentiranom na mračni ambijentalni zvuk.

Laurel Halo, inventivna američka producentica trenutno bazirana u Berlinu, enigmatična je pojava na međunarodnoj glazbenoj sceni. Naklonost kritike stekla je još 2012. kada je kultni glazbeni magazin The Wire njen album ‘Quarantine’ proglasio najboljim glazbenim izdanjem godine. Iako bi njezina ranija izdanja za cijenjenu etiketu Hyperdub, poput spomenutog ‘Quarantine’ i ‘Chance of Rain’ iz 2013., mogli svrstati u domenu minimalističkog i introvertiranog techna, novi album ‘Dust’ ostavlja nas zbunjenima – na najbolji mogući način!

Univerzalno hvaljeni ‘Dust’ istražuje nova područja ritma i manipulacije glasa na način na koji to rade neki/e od najistaknutijih suvremenika/ca s elektroničke scene poput Actressa, Jlin ili pak Holly Herndon. Radi se, također, o njenom prvom albumu obilježenim suradnjama, i to redom sa sjajnim glazbenicama kao što su Julia Holter, LAFAWNDAH i Klein, te američkim avangardnim perkusionistom Elijem Keszlerom. Ne birajući lakši put, Laurel Halo odbija ostati vjerna jednom stilu, što je vidljivije nego ikad na novom albumu, na kojem kulminira sklonost kompleksnim poliritmičnim i ekspresionističkim beatovima. Njeni glazbeni eksperimenti uvijek ostaju pristupačni zahvaljujući uvjetno rečeno veselijim trenucima i obilatim korištenjem avant-pop struktura.

Na poziv poznatog berlinskog festivala za digitalnu kulturu Transmediale ranije ove godine sudjelovala je u multimedijalnom projektu ‘Still Be Here’ u kojem se dekonstruira persona japanske virtualne pop zvijezde Hatsune Miku. U live nastupu svestrana Laurel Halo majstorski isprepliće suvremenu techno produkciju s ambijentalnim ali i uvrnutim avant-pop dijelovima te intrigantnom vokalnom izvedbom.

Ulaznice po cijeni od 65 kuna prodavat će se na ulazu u klub.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s