DIYALA novim videom najavljuje svoj treći album World Raw 3

Naša underground vokalistica Diyala, koja iza sebe ima dva albuma „Rapstract“ i „D.I.Y.“,  točno na Halloween izbacila je novi službeni video za singl World Raw 3, kojim najavljuje i istoimeni treći album. Pjesma i video prate prepoznatljiv i jedinstven Diyalin stil kojeg karakterizira pomak od standardnih i uhodanih šablona na koje smo navikli kroz domaću glazbenu scenu. Diyala od početka svoje karijere pomiče granice te ju se nerijetko svrstava u sferu eksperimentalne umjetnice, no ovim albumom ali i singlom World Raw 3 približila se i plesnom podiju, a samim videom još jednom podigla ljestvicu standarda domaće video produkcije.

Pjesma World Raw 3 neodoljivo podsjeća na zlatne dane The Prodigya uz prstohvat Diyaline hardkoraške prošlosti koja se čuje u vokalnoj izvedbi. Pjesma problematizira društvo u kojem živimo danas te daje kritiku čovjeku koji se odmaknuo od onog što bi trebala biti njegova srž, a to je ljudskost. Sam video savršeno prati pjesmu nizom apokaliptičnih scena te parola koje se povremeno pojavljuju na ekranu uz kaotičnu i brzu izmjenu kadrova na sličan način kao što smo na dnevnoj bazi bombardirani lošim vjestima kroz medije, što definitivno psihološki utječe na nas kao pojedince.

Za produkciju videa zaslužni su zagrebački More Magnets studio te Filip Filković Philatz s kojim Diyala surađuje već dugi niz godina, a produkciju pjesme potpisuje Andrija Krivokapić (Masturbeator). Album World Raw 3 kroz otprilike mjesec dana izlazi za domaću etiketu JabbaTon Records, a Diyala će ga predstaviti zagrebačkoj publici i promo koncertom o kojem ćemo vas obavijestiti u tjednima koji dolaze.

Diyala:

World raw 3 su strahovi i nezadovoljstvo, manjak suosjećanja u ovom surovom svijetu. S osjećajem nepravde javlja se sveopće nezadovoljstvo, sve ono čisto i iskreno najčešće je izvrgnuto sistemu u kojem se bogatstvo čovjeka veliča kroz prizmu materijalnog bića i kao takav on nije u skladu, ne zadovoljava norme.  Gubimo se i ne živimo za prave vrijednosti, ne poštujemo zbog egoizma, ne dajemo mjesta drugačijem. Čovjek nije rođen da mrzi, zašto onda toliko netrpeljivosti i manjka empatije? Koliko smo toga dopustili i za koliko toga smo krivi?

Apokalipsa servirana ponajviše putem medija kao neka izvrnuta slika itekako ostavlja trag kao da je prevladalo sve čega smo se bojali. Velik je to „wake up call“ i potvrda da je moć u svemu dobrom u nama, žudimo za boljim odnosima, a ne za netrpeljivošću! Više empatije, više ljubavi… Vratimo se sebi i unutarnjem miru.

Filip Filković – Filatz:

Imali smo ideju napraviti jako brz i dinamičan video koji je poput onih psiholoških testnih filmića koji se pokazuju pacijentima za testiranje njihove tolerancije na nasilje putem stilmulirajućih snimaka. To je zapravo forma emotivno psihološkog mučenja. Prvih par verzija našeg videa koji smo osmislili bilo je previše nsfw (Not Safe For Work), doslovno, 4 minute različitih snimaka nasilja, mučenja, pornografije i rata. Na kraju smo odlučili napraviti malo blažu verziju, jednu koja rezonira presjek bliže ljudske povijesti kroz niz stvarno različitih distorziranih kadrova, snimaka, videa koji izgledaju kao da je oprema zakazala u trenu kada su se trebali prikazati na platnu.

Diyala je usred tog kaosa, kao da ukazuje na njega i na skorašnju moguću sudbinu. Zabavili smo se radeći ovaj spot jer nemaš uvijek priliku napraviti nešto ovoliko dinamično i hardcore, a Diyalina pjesma to podržava.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s