M.O.R.T., Svemirko, Kali Fat Dub i još 23 nova imena na MENT-u

MENT Ljubljana uz Young Fathers, Algiers i 29 glazbenih izvođača iz cijele Europe najavljuje još 26 novih imena i otkriva nove sadržaje konferencije.

U goste dolaze dvije glazbenice koje su svaka na svom području krive za pravu malu revoluciju. Mary Anne Hobbs slovi za jednu od najutjecajnijih ličnosti u svijetu glazbenih medija, uspješnu kustosicu i DJ-icu, dok je Dorit Chrysler proglašena čarobnjakom na tereminu, elektroničkom instrumentu kojim upravlja bez fizičkog kontakta. Njegov izumitelj Léon Theremin igra važnu ulogu u filmu Elektro Moskva, dokumentarnom hommageu ruskim pionirima futurističkih zvukova koji će se emitirati u Slovenskoj kinoteci.

Nakon projekcije filma Elektro Moskva, zajedno sa slovenskim improvizatorima Irenom Z. Tomažin i Jakom Bergerom nastupit će i Alexei Borisov, protagonist filma i jedan od najprovokativnijih zvučnih umjetnika ruske proto-industrial scene, kako su ga opisali u The Wire. Atmosferu ruskog apsurdizma i opozicijskog rocka na festival će donijeti Glintshake/ГШ, dok će njihova pjevačica Kate NV na pozornici također predstaviti samostalni performans i pobrinuti se za emocionalni učinak pop-avangarde.

MENT Ljubljana je vjerojatno jedini festival gdje na jednom mjestu možete čuti uzbudljivi band sa sve življe poljske scene Eric Shoves Them In His Pockets, zatim danski duo Farveblind koji je Clash okrunio za ‘The Chemical Younger-Brothers’, zaraznu indie pop elektroniku estonskih Avoid Dave te sinematični downtempo grupe 5K HD na čelu s ekspresivnim glasom Mire Lu Kovacs. Dok iz Ukrajine dolazi jedan od najzanimljivijih predstavnika njihove elektronske scene Koloah, iz Hrvatske punk bluesovski poeti M.O.R.T., iz Austrije dolazi reperica i producentica sirijskih korijena Mavi Phoenix.

Svoj će prvijenac na MENTu premijerno predstaviti plesni sastav od devet instrumentalista Nesesari Kakalulu iz Nove Gorice, a drugim albumom, koji je izašao u studenom ove godine, pohvalit će se slovensko-hrvatski sastav Kali Fat Dub. Kako zvuči emo-macho pop pokazat će Svemirko iz Hrvatske, a kako kant-punk slovenski duo Natriletno kolobarjenje s praho. Talijanski PASHMAK dočarat će kabaretsku jazz atmosferu, u kojoj se spajaju elektronika, art rock, folk i okus Perzije, ranjivo istinska i umorno lijepa jest glazba švedskih Hater, melankolični i udobno zarazni su slovenski Futurski, iskren i srdačan portugalski We Bless This Mess, dok je svojom kombinacijom žanrova jednostavno dobar Richard Cejer, Britanac koji živi u Nizozemskoj.

Psychojazz i techno prakticiraju Mađari Freakin’ Disco, izravnim i složenijim instrumentalnim beatovima iznenađuje slovenski Čunfa, eksplozivnu surf glazbu nude Threesome iz Srbije, a naizgled nespojivo spajaju Bjelorusi Weed & Dolphins. Budući da se MENT rimuje s GENT, ovogodišnji popis izvođača također zaokružuje gentovsko rock ludilo koje je veljače 2017. počelo Raketkanonom, a godinu dana kasnije nastavlja Shhtom.

Konferencija MENT Ljubljana poziva na intervjue s Mary Anne Hobbs i Dorit Chrysler te gostima među kojima se nalaze vodeće ličnosti u glazbenoj industriji, poput futurologinje i istaknute glazbene stručnjakinje Sammy Andrews (Deviate Digital), londonske menadžerice i promotorice Ine Tatarko (End Of The Road Festival Management, Parallel Lines Promotions), zastupnice za Istočnu Europu i Rusiju kod jednog od vodećih digitalnih distributera Olye Moldavskaye (The Orchard), booking agentice Sarah Besnard (ATC Live), Sashe Yerchenko (Atlas Weekend Festival) koja organizira najveći međunarodni festival u Ukrajini, te Pie Hoffmann koja u Njemačkoj važi za glavnu stručnjakinju za plasiranje glazbe na film.

Program nadolazeće konferencije ima za cilj prije svega širenje korisnih znanja. Glazbeni izvođači će  steći praktično iskustvo u osvajanju stranih tržišta i u učinkovitom vođenju glazbene skupine, te između ostalog saznati kako angažirati svoje pratitelje i uspješno razvijati svoj YouTube kanal.

A što je novo u regiji? Glazbenici s ex-YU područja će predstaviti glazbenu scenu, a na inicijativu mreže nezavisnih izdavača IMPALA uspostavlja se platforma izdavača na Balkanu, pa ćemo zato pod mikroskop staviti stanje izdavaštva u regiji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s