‘Pagoda Classics’ video [case breakdown]

KLIJENT : Pagoda Classics
PROJEKT : promo video
UKUPNO PRODUKCIJSKIH SATI : 113
TIM : Paula Skelin [snimanje + montaža] / Bruno Zagorščak [snimanje] / Saša Rodić [dron operater]

Pagoda Classics je tvrtka iz Adamovca, mjesta nadomak Zagreba. Tvrtka koja se bavi restauracijom klasičnih automobila. Znate one serije na Discovery-u ili NG-u kao što su Car SOS ili Wheeler Dealers? E upravo to radi Pagoda Classics – diljem svijeta pronalaze rijetke klasike koji su uglavnom u vrlo lošem stanju, uzimaju ga sa sobom u Lijepu Našu, ovdje ga srede u concours d’élégance stilu restauracije (“bolje od boljeg”) i na kraju prodaju sretnim mušterijama. Više od 150 limenih ljubimaca prošlo je kroz ruke ovih entuzijasta u proteklih 25 godina. A ono što ih pokreće je kreacija stvaranja – svakom automobiblu daruju novi život. Koliko je to istina, svjedoči i činjenica kako u Adamovcu grade hotel za klasične aute! Zamislite – preko vikenda se vozite u svom Alfa Romeo 1900 C Super Sprint po zagorskim bregima, a preko tjedna vaša Alfica miruje u garaži unutar kompleksa.

I zato smo objeručke prihvatili njihov upit da radimo Pagoda Classics promo video. Čija bi glavna lokacija snimanja bio otok Pag. U prosincu…

PREDPRODUKCIJA

Pri determinaciji kostura videa odlučili smo se da ćemo otvoriti video s intro sekvencom sirove vožnje u trajanju od tridesetak sekundi nakon koje bi slijedila priča o tvrtki i ljudima koji ju vode. Ciljamo trajanje videa na tri minute. Krucijalna stvar za ovakav tip videa su b-roll kadrovi auta u vožnji. Kako bi imali širok dijapoazon istih, upotrijebili smo dron, gimball, slider i stative čime smo pokrili sve potrebne planove. Vožnju i snimanje započeli smo izlaskom sunca na trajektnom pristanišu Žigljan, a dan završili na drugom kraju otoka i gdje smo lovili zalazak sunca na Paškom mostu. Posljedično, od logistike su nam trebale dozvola od Državne geodetske uprave za dron i dozvola od Hrvatskih cesta za snimanje na državnoj prometnici. Dozvola od MUP-a i izlazak njihove ekipe na teren nije bio potreban zbog toga što nismo zaustavljali promet za potrebe snimanja. Slijedi pisanje knjige snimanja. Preko Google Street View-a smo prošli cijelu cestu i pronašli pogodne lokacije za snimanje, čime smo odradili svojevrsni ‘virtualni scouting’. Na svakoj lokaciji smo pisali koji nam kadrovi trebaju, s kojom kamerom i kojim objektivom. Odredili smo datum snimanja i nadali se kako će baš taj dan bogovi bure odmarati, jer u suprotnom se možemo pozdraviti s kadrovima od drona.

PRODUKCIJA

Dan snimanja pomazio nas je fenomenalnim vremenom i zbilja smo uživali vozeći se pustim prometnicama Paga u dva posebna automobila. Ferrari 356 GT 2+2 i Mercedes W113 cabrio. Queen Mary i Pagoda. Kako smo snimali u prosincu, kad su kraći dani, imali smo malo više od 8 sati za cjelokupno snimanje. Tako da smo morali optimizirati i ubrzati proces. Dok je Saša dronom snimao jedan auto iz zraka, Paula i ja smo izbliza ‘napadali’ drugi auto. Pa smo napravili izmjenu u snimanju automobila. I tako cijeli dan. Snimanje u vožnji izveli smo tako da sam ja ‘visio’ iz gepeka Toyote Hilux držeći gimbal za stabilizaciju slike. Specifičan audio, nužan za detaljnost intro sekvence, smo snimali na lokaciji. Rad motora u leru, auspuh, ubrzanje, vožnja, zvuk vjetra, more… Dan snimanja smo završili točno onako kako smo planirali i svi potrebni kadrovi bili su na karticama. Happy times! Zbilja jedan od onih dana kad se sve poklopi i ide glatko. Intervju s vlasnikom Pagoda Classics-a, Karlom Beštakom, snimili smo u Zagrebu nekoliko dana kasnije, čime smo zavšili snimanje i krenuli u montažu.

POSTPRODUKCIJA

Najveći izazov u montaži predstavljalo nam je podudaranje izgleda kadrova. Jer snimali smo s 5 različitih kamera. Neke iz 2011. godine, a neke iz 2017. godina. Neke bilježe snimke u log formatu, neke u prores codecu. Neke su u 4K rezoluciji s jakom saturacijom boja i velikim kontrastom, neke su pak u HD rezoluciji s ‘flat’ izgledom slike. Svaka od njih ima svoje zakonitosti oko boja i prikazivanja istih, tako da je postizanje unificiranog izgleda kroz cijeli video zahtjevalo poprilično kolor korekcije i ‘gradinga’. Drugi izazov je bilo ‘rezanje’ intervjua – snimljenih sat vremena govora morali smo smisleno izrezati na 3 minute. Slatke brige zadavala nam je količina snimljenog b-rolla. Podosta vremena otišlo je na odabir pravog kadra za pravo mjesto u ‘timeline-u’. Sam edit slijedi TTv stil montaže – brzo, atraktivno i narativno. Dodatno smo na pojedinim mjestima složili animacije u After Effectsima kako bi pojačali dinamičnost i ‘flow’ cijelog videa. Sav audio je dodatno obrađen i precizno posložen u Adobe Auditionu. Klijent je htio da cijeli video bude na hrvatskom jeziku, tako da smo napravili titlove na engleskom kako neki zaljubljenik u klasične aute iz Novog Zelanda ne bi ostao zakinut za iskustvo gledanja.

Što reći za kraj? Projekt kakav svaki videograf žudi raditi! Drago nam je što smo bili dio ove priče i žao nam je što je ona gotova. Dobra je vijest što uskoro krećemo s predprodukcijom drugog videa za ‘Pagoda Classics’ koji će se vrtiti isključivo oko restauracije auta. Ako želite biti među prvima koji će ga pogledati, kliknite ‘subscribe’ na našem YouTube kanalu i primajte obavijesti o ‘friško’ objavljenim projektima Transmeet.Tv-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s