Natječaj za Device_art 6.018

Pozivaju se svi hrvatski umjetnici, znanstvenici, zaljubljenici u tehnologiju, inovatori i strastveni robotičari da se svojim idejama te započetim ili dovršenim umjetničkim radovima odazovu na poziv i sudjeluju u šestom izdanju Device_art festivala, nazvanog “Machines Are Not Alone”, koji će se održati u prosincu ove godine, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Device_art je međunarodni festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Festival preispituje uvriježene koncepte prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije te kritički interpretira i kontekstualizira uvjete produkcije, recepcije i komunikacije umjetnosti naprava. Umjetnički radovi kojima se festival bavi su na razmeđi hakiranja naprava i gadget kulture, između umjetnosti i produkt dizajna, a obuhvaćaju široki spektar tema i formata – od konceptualnih provokacija i inovativnih sučelja, do utilitarističkih proizvoda, igračaka i prototipova.

U 2018. godini festivalska tema usmjerena je na promišljanje naprave kao subjekta koji je ovisan i neodvojiv od svega što ga okružuje. Koncept implicira umrežene ekološke sustave koji u simbiotskom suživotu jednako održavaju i žive i nežive organizme. Pozivajući se na emocionalne mogućnosti naprava, temom se želi ukazati da one posjeduju zamjetnu razinu osjetilnog i osjećajnog potencijala, kao i da igraju neizostavnu ulogu u ljudskoj percepciji i tumačenju okoliša i ekologije.

Ideja naprava koje nas svakodnevno okružuju time je proširena na isprepletene biosfere i tehno-sociološke okoliše koji se međusobno prožimaju, i transformiraju ljudsko poimanje svijesti, znanja i slobode. Fokus umjetničkih ideja prijavljenih na ovaj natječaj stoga treba biti usmjeren na promišljanje naprava u kontekstu prirode, ekologije i kulture te kroz njihov kontinuiran i aktivan suživot sa čovjekom i društvom.

Natječaj je namjenjen za umjetnike iz Hrvatske ili s boravištem u Hrvatskoj, a otvoren je do 20. svibnja 2018.

Prijava obavezno treba sadržavati:
– ime i prezime;
– naziv rada;
– kratku biografiju;
– kontakt (broj telefona i/ili broj mobilnog telefona, e-mail, www i adresu);
– kratak koncept i opis projekta;
– skice i/ili dokumentacija (fotografije, snimke na CD-u ili DVD-u ili link na rad);
– informaciju radi li se o već izvedenom ili izlaganom radu.

Prijedlozi se šalju putem on-line prijavnice kojoj možete pristupiti putem ovog linka.

O rezultatima natječaja odabrani prijavitelji će biti obaviješteni do lipnja 2018.

mjesto i vrijeme održavanja Device_art festivala: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb,
prosinac 2018. – siječanj 2019.
kustoski tim: Zhang Ga, Ena Hodžić, Josipa Vukelić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s