[REPORT] Frooom! Koprivnica

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Frooom! je interdisciplinarna filmska radionica namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 13 godina u početnim i naprednim radionicama, ali i starijoj djeci do 16 godina u majstorskim radionicama. Uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Ureda za kulturu grada Splita, grada Rijeke, grada Zagreba, grada Koprivnice, grada Preloga te Primorsko-goranske i Splitsko dalmatinske županije, ovaj obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja ima vrlo jasan cilj: potaknuti dječje stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja, utjecaja kulture i umjetnosti na društvo.

Tako sam i ja imala priliku provesti ovogodišnje uskršnje praznike u Koprivnici s kolegama voditeljima Hrabrenom Dobrotićem, Anitom Čeko, Irenom Boćkai i Martinom Šatovićem. Sve su to mladi filmski umjetnici i autori koji rade na području dramaturgije, snimanja, pisanja filmskih kritika, glume, režije i raznih drugih audiovizualnih smjerova.

Ideja Frooom-a je potaknuti djecu na razmišljanje i kreativnost, proces stvaranja i razumijevanja filmske umjetnosti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”10494,10489,10487,10488″ img_size=”full” onclick=”link_no” speed=”3500″ autoplay=”yes” wrap=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kao voditeljica napredne skupine, uz kolegu Hrabrena Dobrotića htjela sam djecu potaknuti na razmišljanje o procesu stvaranja kratkog filma. Povratna informacija im je iznimno važna. Trudili smo se davati im smjernice, no isto tako i slobodu samostalnog razmišljanja i razrađivanja ideje. Gledanjem filmova, analizom, razgovoru o filmskom rodu i žanrovima postigli smo rezultat koji je ujedno i bio cilj napredne skupine: realizacija kratkometražnog igranog filma.

Uz svakodnevne filmske projekcije, igru i dramske vježbe te kroz praktične zadatke, djeca su korak po korak razvijala ideju, od brainstorma do scenarija. Time su stekli dublje razumijevanje filmske umjetnosti, naučili nove pojmove i dobili značajan uvid u nastanak kratkog filma. Kratkometražni igrani film sa žanrovskim elementima teen SF-a i fantazije, radnog naslova “Glave u oblacima” realiziran je unutar tri dana. Snimanja su uglavnom bila u eksterijerima što je za djecu bilo vrlo zabavno i izazovno. Svoj entuzijazam su pokazali na samoj izvedbi, gdje su polaznice glumile, aktivno razmišljale o dijalozima i uviđale u izazove na filmskom setu.

Na kraju svakog Frooom-a! se organizira dodjela diploma u kojoj roditelji imaju priliku biti prisutni i pogledati rezultate svih polaznika. Osim kvalitetnog i produktivnog rada tijekom uskršnjih praznika svi smo se zabavili i uistinu uživali u radu s djecom.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s