Žarko Aleksić – Plivanje protiv struje svijesti

U četvrtak, 10. svibnja, u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba mladog srpskog umjetnika Žarka Aleksića Plivanje protiv struje svijesti.

Žarko Aleksić u posljednje četiri godine intenzivno se bavi područjem kognitivnih neuroznanosti i njegovim potencijalom u artikulaciji novih umjetničkih ideja. Tijekom godina razvio je brojne projekte, a među njima States of Mind u sklopu kojeg je istraživao kako iskustvo utječe na formiranje identiteta kroz proučavanje neuroplastičnosti, epizodičkog, semantičkog i proceduralnog pamćenja uz korištenje metodologije video dnevnika Jonasa Mekasa i struje svijesti James Joycea. Napredak u kognitivnim znanostima i pratećim tehnologijama posljednjih godina otvara brojna pitanja od kojih su svijest, pitanje privatnosti, dekodiranja misli, kao i odnosa moći u fokusu novog rada Žarka Aleksića Plivanje protiv struje svijesti.

Ispiranje mozgova, provođeno unutar ratnih zatvora i logora, normalizirano je kroz medije koji koriste slične obrasce za manipuliranje sviješću. U današnje vrijeme manipulacija mozgom postala je neposrednija, a tehnologija sve dostupnija. Udruživanje ljudi i strojeva postaje neizbježno, ali ostaje otvoreno pitanje autoriteta u tom savezu.

Putem projekta Plivanje protiv struje svijesti Aleksić ispituje sučelje mozak – stroj kroz neinvazivnu simulaciju mozga uz pomoć TMS-a (Transcranial Magnetic Stimulation) i tDCS-a (Transcranial Direct-Current Stimulation). Povijesna referenca na dadaizam i dadaiste fascinirane mehanizacijom i tadašnjim novim mehaničkim uređajima jasno se iščitava iz mehanicističkog shvaćanja mozga kao biološkog stroja. Ovakvo shvaćanje jasno iziskuje pitanje koje je i u fokusu Aleksićevog umjetničkog istraživanja – tko upravlja našim prostorom mišljenja i djelovanja?

Uz izložbu i performans na otvorenju, program uključuje predavanje i predstavljanje umjetnikovog višegodišnjeg multidisciplinarnog istraživačkog projekta Brain Pictures.

Žarko Aleksić je rođen 1985. godine u Knjaževcu u Srbiji. Studirao je filozofiju na beogradskom Univerzitetu, a kasnije upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beču, gdje radi kao student asistent. Bavi se pitanjima iz područja kognitivnih neuroznanosti, kao što su odnos percepcije i imaginacije, problem odnosa tijela i duha, mentalna reprezentacije, konstrukcija stvarnosti, tok svijesti te pitanja empatije i neuroplastičnosti. Aktivno se bavi izlagačkom praksom, a među samostalnim izložbama izdvajaju se: Brain Pictures, States of Mind, Obrazovanje i Obrazovanje i Snovi o realnosti. Osnivač je neformalne grupe UMETNIK* koja se bavi teorijskim i praktičnim ispitivanjem pojma umjetnost, kako u ontološkom tako i u socio-ekonomskom smislu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s