Vector Hack intervju

Uoči početka prvog Vector Hack-a, s direktorom festivala Ivanom Marušićem Klifom popričali smo o samoj ideji i organizaciji istog. Poznat je i raspored zagrebačkog programa festivala, a tko sve dolazi i što nas sve očekuje pogledajte u videu iznad te pročitajte u nastavku.

Festival po prvi put na jednom mjestu okuplja međunarodne i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere. Zagrebačka publika, umjetnici, ali i svi ljubitelji glazbe i vizualne umjetnosti, imat će jedinstvenu priliku naučiti više o stvaranju vlastitih audiovizualnih djela na vektorskoj osnovi, kao i znanstvenoj i umjetničkoj povijesti tih tehnika iz pedesetih godina nadalje od najboljih svjetskih umjetnika, programera i glazbenika.

Audiovizualni nastupi zagrebačkog dijela Vector Hack Festivala počinju u utorak 2. listopada i traju do četvrtka 5. listopada. Svoje će vještine predstaviti devet domaćih i stranih umjetnika, među kojima se ističu zvijezde eksperimentalnog zvuka Jerobeam Fenderson i Robert Henke, jedan od osnivača festivala i veteran multimedijalne umjetnosti u Hrvatskoj Ivan Marušić Klif te pripadnica mlađe generacije umjetnica zvuka Hrvoslava Brkušić.

UTORAK, 02/10/2018

21:00 akirasrebirth
Rad umjetnika Rolanda Lionia, odnosno akirasrebirtha, bavi se odnosom čovjeka, stroja i tehnologije. U izvedbama uživo spaja analogne vektore i glitch umjetnost s konačnim ciljem da tehnologiju učini manje savršenom, odnosno više ljudskom.

22:00 Jerobeam Fenderson / Hansi Raber
Jerobeam Fenderson je autor izuzetnog audiovizualnog projekta Oscilloscope Music i vinilnog izdanja koje istovremeno svira glazbu i prikazuje animacije na osciloskopu. Svoja će znanja inkorporirati u nastup uživo s još jednim glazbenikom i programerom – Hansijem Raberom, s kojim je surađivao na albumu Oscilloscope Music.

SRIJEDA, 03/10/2018

21:00 Bernhard Rasinger
Bernhard Rasinger u svojim performansima kombinira modularni sintesajzer i najsuvremenije laserske tehnologije kako bi stvorio hipnotičko audiovizualno iskustvo. Redovan je gost nekih od najuzbudljivijih festivala eksperimentalnog zvuka i slike, na kojima podjednako uspješno nastupa i dijeli svoja inženjerska znanja na stručnim radionicama.

22:00 Robert Henke
Robert Henke je skladatelj, developer softvera i umjetnik koji se bavi instalacijama najpoznatiji po svom doprinosu suvremenoj elektroničkoj eksperimentalnoj glazbi i radu s laserima. Jedan je od autora glazbenog softverskog programa Ableton Live koji je redefinirao način na koji se danas stvara i izvodi elektronska glazba, se suosnivač glazbenog projekta Monolake. Fasciniran je ljepotom tehničkih objekata, te ih ujedno sam izrađuje i stvara algoritme za njihov rad. Nastup u Tehničkom muzeju bit će prilika da se uživo čuje i vidi dio njegovog genija.

ČETVRTAK, 04/10/2018

21:00 Douglas Nunn / Hrvoslava Brkušić
Nastup vizualnog umjetnika i skladatelja Douglasa Nunna i vizualne umjetnice i istraživačice zvuka s posebnim interesom za radiovalove i frekvencije Hrvoslave Brkušić otvorit će zadnju zagrebačku festivalsku večer. Ovo je njihov prvi zajednički nastup, a s obzirom na obostranu sklonost eksperimentu i improvizaciji sa zvukom, posjetitelje očekuje jedinstveni doživljaj.

22:00 Ivan Marušić Klif
Od ranih devedesetih Ivan Marušić Klif dosljedno istražuje i eksperimentira s mogućnostima novih i starih medija te stvara impresivna tehnološki posredovana iskustva i instalacije. U posljednje vrijeme fokusiran je na kontroliranje analogne opreme pomoću računala, a nastup u Hali V Tehničkog muzeja bit će prilika provjeriti kako to izgleda i zvuči.

23:00 Jonas Bers
Jonas Bers je multimedijski umjetnik koji radi s ručno izgrađenim i hakiranim audiovizualnim sustavima. Najpoznatiji po svojim video sonifikacijskim izvedbama, u kojima se uređaji za uređivanje VHS-a, kamere za nadzor, vojni višak alata i laboratorijska oprema mijenjaju i pretvaraju u instrumente. Djelić svog umijeća prezentirat će i zagrebačkoj publici.

Sve ostale detalje potražite na službenoj ili FB stranici VH-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s