Magija Krvi – Tessa Gratton [Book review]

Svi mi u sebi krijemo nekog paranormalnog čovječuljka koji ćući u nama i čeka priliku da makar na trenutak pokaže svoje pravo lice. Stoga nas ni u najmanju ruku ne bi trebao čuditi onaj neobjašnjivi osjećaj koji se budi u nama svaki puta kada osjetimo vibru koja se budi u paranormalnim stvarima poput duhova, vukodlaka, mitskih bića koja mogu ali i ne moraju postojati.  Još nas više od samih vukodlaka fascinira čarolija koju smo do sada sretali u knjigama koje se temelje na mašti i ne stvarnosti. Zar ne?

Što biste učinili i kako bi vaš razum reagirao kada bi nekim slučajem sasvim slučajno naletjeli na knjigu u kojoj se paranormalno isprepliće i ulazi u samu srž stvarnosti? Upravo sam takvu knjigu dobila na poklon jednog prohladnog zimskog jutra. Naslov Magija krvi u meni je probudila ono maleno paranormalno biće i ta knjiga je postala moj opijum. Pitate se zašto? Ne znam, možda me je knjiga sama po sebi očarala magijom koja u njoj postoji na svakoj drugoj stranici a možda i  zato što me jednostavno fascinira um autorica koje tako otvoreno tako slobodno pišu o magiji.

Priča se temelji na čarobnoj knjizi koja misteriozno stiže na adresu djevojke Sille Kennicott kojoj paket dolazi neposredno nakon stravične smrti njezinih roditelja te na čaroliji koja se pojavljuje nakon što se sa običnim i manje običnim sastojcima pomješa krv. Autorica Tessa Gratton toliko je dobro uklopila čaroliju u stvaran život da se na trenutak znam zapitati: postoji li doista trunak čarolije u ovom našem malenom sivom svijetu. U priči se osim magije pojavljuje i neopisiva želja za životom koja se očituje iz silline želje da Silla svoje mrtve roditelje pomoću krvi i čarobne knjige vrati u život. Knjiga krije takvu moć čitanja i uživljavanja u nju da sam se i ja u jednome trenutku uhvatila kako paranormalno želim probati izrezbariti svoje prste i pustiti krv u potocima kako bih svojim sustanarima i prijateljima makar na trenutak pokazala da magija postoji, da su svi problemi lako riješivi i da se čuda događaju.

Autorica je očigledno imala dobru viziju svega što bi se trebalo dogoditi te je na najednostavniji način likove kao što su Silla, njezin brat, dečko Nick, koji se u školi pojavljue kao nova faca, učinila jenostavno kompliciranima. Nick baš kao i Silla posjeduje tajne moći kojima ga je podučavala njegova majka. Sillin i Nickov susret kao da je unaprijed isplaniran i začinjen sa malo magije koja mora donijeti odgovore na važna pitanja kao što su: tko još posjeduje slične moći kao oni te tko se još želi domoći čarobne knjige. Povezani magijom ,onom stvarnom ali i onom ljubavnom, dvojac će proći kroz mnoge nedaće koje vam ne želim otkriti jer želim da i vi  u svoje ruke uzmete ovu knjigu i prepustite se paranormalnoj priči koja u sebi ne sadrži vampire, čudovišta i vile nego čaroliju od koje zastaje dah i ubrzava se protok krvi u venama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s