Record Store Day 2014

Legenda kazuje kako su prvi muzički ambasadori Record Store Day-a bili članovi skupine Metallica koji su 2008. svirkom u prodavaonici ploča ‘Rasputin Music‘ u San Franciscu podržali inicijativu koja je za svrhu imala slaviti kulturu nezavisnoga izdavaštva. Taj se dan pretvorio u šestosatno druženje s fanovima, a iz njega se, pak, razvila inicijativa koja svake godine dobiva na snazi.

RIJEČI: IVAN JAMBROŠIĆ
ILUSTRACIJA: IVANA ŠTRUKELJ

U godinama koje slijede sve se više umjetnika pridružuje pokretu što posebnim izdanjima što posebnim skladbama nastalima samo u tu svrhu. Ove godine umjetnici koji na takav način podržavaju Record Store Day su, među ostalima, i: David Bowie, LCD Soundsystem, ponovo aktivirani Echo and the Bunnymen, The Rolling Stones, a cifra izdanja i reizdanja u vinilnim i ostalim oblicima penje se na 450.

Ovdje valja izdvojiti i zanimljivu akciju Jacka Whitea. Naime, Jack kani ući u Guinnesovu knjigu rekorda za ‘najbrže izdanu ploču na svijetu u povijesti čovječanstva’. A kako? Pa Jack će u Nashvilleu u prodavaonici ploča odsvirati naslovnu pjesmu s nadolazećeg albuma ‘Lazaretto’ koji bi svoje mjesto na policama i serverima trebao zauzeti u lipnju, a koju će zabilježiti tehnikom ‘direct-to-acetate’. Ta će snimka potom biti odnesena na tiskanje u ‘United Record Pressing‘ koji će je tiskati na 45icama, a na omotima će se nalaziti fotografije sa samog događaja. Potom će vinili promptno biti vraćeni u prodavaonicu u kojoj je snimka nastala i biti prodavani fanovima ‘dokle god budu čekali u redu da ga kupe, makar trajalo cijeli dan’. Ekskluzivnost ovoga izdanja trebala bi jamčiti i činjenica da će ploče biti prodavane samo na taj dan.

Domaća inačica ove manifestacije, koja se obilježava 3. subote u travnju, naziva se ‘Dan prodavaonice ploča’, a obilježavaju je i hrvatski diskografi sasvim solidnim programom i akcijama.

Kao glazbena ilustracija pridružena je ‘Fools Day’ koju su za Record Store Day 2010. snimili Blur. Izdana na vinilu, pjesma je izazvala prilično uzbuđenje budući da im je to bilo prvo izdanje nakon albuma koji je izašao 2003. godine. Tiskano je samo tisuću primjeraka koji su se prodavali u trgovinama koje su sudjelovale u manifestaciji, a neke od trgovina dobile su samo dva primjerka. Iako stihovi govore o životnoj svakodnevici, pjesma je daleko od banalne. Prvi dio uistinu govori o buđenju, doručku i kofeinu popraćenima gledanjem televizije, no drugi dio govori o ‘građanskome ratu’ radi kojega se band originalno raspao, razmišljanjima kako su se svi u međuvremenu promijenili te što ih je ponovo okupilo.

“And a love of all sweet music We just can’t let go”

Pjesma je također bila ponuđena na besplatan download na siteu banda kako fanovi ne bi skidali lošu kopiju s piratskih stranica. Uz glazbenu ilustraciju pridružena je i ona vizualna koju je posebno za potrebe ovoga članka narisala ilustratorica Ivana Štrukelj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s