KAZALIŠNI FF FESTIVAL: GOSPODA GLEMBAJEVI

Dobio sam poziv od prijateljice da posjetim premjerno prikazivanje Gospode Glembajevih, koje je ujedno i označilo početak FF – Festivala u Maloj sceni. Na ulazu u kazalište dočekali su nas sama gospoda Glembajevi i njihovi bliski prijatelji. Smjestili smo se na svoja mjesta i valcer je otpočeo.

Krležinu dramu pratili smo u tri čina, prolazivši sve zaplete i rasplete, smještene u tri vremenska okvira. Meni kao laiku i kazališnom entuzijastu, za oko su zapeli dobro osmišljeni dijalozi i dopadljivo izvedena gluma. Glumci, poput Tine Marušić, Saše Lovrića i Mateje Andrić, po mojem skromnom mišljenju, mogu slobodno početi tražiti veće angažmane. Sva gluma bila je sukladna mogućnostima koje pruža kazalište Mala scena. Muzika, koja je stvarala pozadinsku kulisu, na glasoviru je pratila Maja Jukić.

Prof. Mira Muhoberac, koja je osmislila i režirala dramu, ujedno je i dobitnica posebne Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2012./2013. i nagradu za najbolji projekt Sveučilišta u Zagrebu , zajedno sa svim sudionicima, koji su pomogli u stvaranju kazališne izvedbe, tako i knjige 100 godina Glembajevih: kako smo vidjeli Agram i Krležu.

IMG_4622

Uzimajući u obzir da su ljudi koji su sudjelovali u realizaciji Gospode Glembajevih, velikim dijelom, studenti Filozofskog fakulteta te da nisu profesionalni glumci, to se uistinu rijetko gdje i vidi. Pa gospodo Glembajevi i profesorice Mira Muhoberac, kapa dole i vidimo se na pasijansu kod Čehova.

INFO:

FF – Festival
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, teatar M&M, Ragusini i Mala scena
Miroslav Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI
Ideja, režija i dramaturgija : Profesorica Mira Muhoberac
GLUMCI I UMJETNIČKI SURADNICI
Matea Andrić, Margareta Đorđić, Zvonimir Filipović, Michal Gostynski, Tomislav Hrebak, Klara Jakelić, Maja Jukić, Paula Kota, Lehana Leček, Saša Lovrić, Tina Marušić, Emina Smajić, Mario Šimudvarac, Mateja Žugec

Reportaža: Ernest Čigir
Fotografija: Vladimir Conjar

IMG_4365

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s