Kanda, Kodža i Nebojša u Tvornici kulture

Kanda Kodža i Nebojša, nezaobilazan dio beogradske underground glazbene i art scene, dolaze u Mali pogon zagrebačke Tvornice kulture u petak, 6. ožujka. Jedinstvena fuzija reggaea, jazza, funka i rocka te upečatljivi vokal frontmena Olivera Nektarijevića, ujedno i vrsnog liričara, zaradili su bendu kultni status. Tijekom četvrt stoljeća postojanja, Kanda Kodža i Nebojša su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj rock kulturi, nepogrešivo bilježeći bezbrojne promjene društva, oslanjajući se na talent, inteligenciju i ljubav kao pogonsko gorivo svog djelovanja.

Bend je osnovan 1991. godine, a prvi album ‘Guarda Toma!’ iz 1996. godine je mješavina studijskih pjesama i snimaka s koncerata. Već na ovom albumu čuje se velika energija i živost koncertnih nastupa KKN-a, a najveći uspjeh je pjesma ‘Priroda’. Drugi album ‘Igračka plačka’ je djelomično politički angažiran, što se najviše čuje u pjesmi ‘Proći će i njihovo’.

Treći album ‘Become’ iz 2000. je izašao na engleskom jeziku, a 2005. godine KKN snimaju album ‘Prekidi stvarnosti’. Ovaj uradak, instrumentalno i tekstualno, predstavlja najzrelije ostvarenje benda, a pjesme, poput ‘Plaše dečake’, ‘Kad oživimo’,’Ton po ton’, odišu novom energijom i izlaze van žanrovskih okvira. Album ‘Deveti život’, izdan je 2008., a s njega se izdvaja jedna od najpoznatijih pjesama benda ‘Prekidi stvarnosti’, dok 2011. bend izdaje novi album ‘Manifest’.

Krajem 2014. godine Kanda Kodža i Nebojša su objavili sedmi album ,’Volja za moć’, u koprodukciji s Casparom Wijnbergom. Novi album je kritika dosada opisala kao višeslojnu ploču koja će vam svakim slušanjem pružiti nešto novo, ističući uz zanimljiva glazbena rješenja i produkciju na višem nivou te ispovjedne tekstove Olivera Nektarijevića s nesumnjivom literarnom vrijednošću. Uz Olivera Nektarijevića (vokal), Vladana Rajovića (bubanj), Nenada Pejovića (gitara), Janka Mostarlića (gitara), KKN-u se pridružio i Boško Stanojević koji je na mjestu basista zamijenio dosadašnjeg člana Ognjena Beadera. Boletov do sada najpoznatiji angažman predstavlja suradnja sa sastavom EKV-om u posljednjim mjesecima djelovanja benda.

Opstanak Kanda Kodže i Nebojše na sceni, popularnost koja sa svakim novim albumom sve više raste, samo potvrđuju njihovu vrijednost i veličinu. U zadnjih 10 godina KKN su održali više od 600 koncerata širom regije, od intimnih klupskih svirki do festivalskih nastupa.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 45 kuna, dok će na dan koncerta iznositi 60 kuna.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s