Je li tango iz Finske, koji je najveći party na svijetu i kako je skončao Dugmetov Ipe, otkrijte u Glazbenom globusu 11. ZagrebDoxa!

Što se nalazi u backstagevima festivala plesne glazbe, armenskog džez-pijanista, rock zvijezda ili baletne predstave, te kako glazbenici odlaze u legendu i koji su korijeni tanga, sve to saznat ćemo u programu Glazbeni globus 11. ZagrebDoxa.

Kako je skončao legendarni bubnjar Bijelog dugmeta Goran Ipe Ivandić? Sigurno je da se to dogodilo na vrhuncu njegove karijere, nakon što ga je hašiš koji mu je policija pronašla u bubnjevima koštao slobode –a to iskustvo i psihičkoga zdravlja. Je li se Ipe uistinu bacio s osmog kata hotela Metropol ili je, kako se špekulira, ubijen, istraženo je u dokumentarcu Izgubljeno Dugme Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

Rock-zvijezde također su u fokusu najnovijeg dokumentarca novozelandskog redatelja Floriana Habichta. U filmu Pulp: film o životu, smrti i supermarketima Habicht je demistificirao zvijezde iz britanskog Sheffielda, a istovremeno dao prikaz života u tom britanskom gradu. Nakon desetogodišnje pauze Pulp se 2012. godine ponovno okupio i odradio koncerte u New Yorku, Londonu i Sheffieldu, gdje je bilo posebno zanimljivo.

Godine 2013. gotovo 350 tisuća partijanera stiglo je u Las Vegas, na najveći svjetski festival dance glazbe, Electric Daisy Carnival. Osim po zvijezdama scene, festival je poznat i po pravim karnevalskim povorkama, pretjeranoj uporabi pirotehnike i interaktivnim umjetničkim instalacijama. U dokumentarcu Pod elektronskim nebom redatelji Dan Cutforth i Jane Lipsitz oživjeli su Electric Daisy Carnival, a među sugovornicima su im i DJ Tiësto, Avicii i Armin van Buren.

Tango se rodio u Finskoj? Upravo to tvrdi poznati finski redatelj Aki Kaurismäki i njegovi sunarodnjaci. Ima li to ikakvog smisla? Čini se da ima. Tango Ivanjske noći Viviane Blumenschein otkriva koliko svijet može biti malen kad je riječ o potrazi za korijenima glazbe.

U filmu Tigran Adriena Rivolliera upoznat ćemo i sjajnog armenskog džez-pijanista Tigrana Hamasyana, a bit će i zavirivanja iza kulisa jedne od najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, baleta Orašar, koji otkrivamo u dokumentarcu Prema Orašaru Serene Meshel-Dillman.

U programu je i Piano, piano Marca Carluccija koji je popratio neobičnu turneju pijanistice i skladateljice Alessandre Celletti.

No čarolija ne završava: ljubitelji glazbe na filmu imaju priliku pogledati i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca s čak 16 filmova u programu koji, između ostalog, donose priče o Maksimu Mrvici, Bambi Molestersima, Alenu Vitasoviću i Punčkama. Glazbena iznenađenja skrivaju se i u programu Biografski dox, i to u filmu koji nam približava pjevača i svjetskog ljubavnika Rustama Casanovu, te u Majstorima doxa, u dokumentarcu Posjetitelji na kojem je Godfrey Reggio ponovno surađivao s jednim od najutjecajnijih modernih skladatelja, Philipom Glassom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s