2. SuperUho Festival

Drugo izdanje SuperUho Festivala održat će se od 4. do 6. kolovoza 2015. godine u Šibeniku, na autentičnoj i intimnoj lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži BANJ, svega 10 minuta laganog hoda od stare gradske jezgre. Ovogodišnji programski koncept festivala određuje precizna selekcija vrsnih izvođača s globalne nezavisne glazbene scene usmjerene najvećim dijelom na rock’n’roll glazbu u njenom najširem značenju, uključujući i mnoge pripadajuće podžanrove te moderne cross over varijacije s elektronskom, hip hop i avangardnom glazbom.

Kao prvog važnog izvođača organizator najavljuje pionire konceptualne industrial glazbe, njemački kultni bend Einstürzende Neubauten: Blixa Bargeld (glavni vokal, el. gitara, klavijature), Alexander Hacke (bass gitara, el. gitara, vokal), N.U. Unruh (ručno rađeni instrumenti, perkusije, vokal), Jochen Arbeit (el. gitara, vokal), i Rudolf Moser (ručno rađeni instrumenti, perkusije, vokal). Nastali su 1980. godine u zapadnom Berlinu pod utjecajem moćne, inovativne i progresivne njemačke kraut rock scene (Can, Neu!, Kraftwerk), nakon čega vrlo brzo i sami postaju utjecaj mnogim budućim velikim umjetnicima iz svijeta glazbe, filma, plesnog teatra i likovne umjetnosti. Među njihovim obožavateljima nalaze se Quentin Tarantino, Rammstein, Nine Inch Nails, Christoph Schlingensief i drugi.

Proces nastanka benda odvijao se brzo, efektivno i iskreno što je rezultiralo originalnošću i visokoj umjetničkoj vrijednosti stvaralaštva koja dan danas traje i razvija se. Pri snimanju prvog albuma Kollapse 1981. godine, a i na svom prvom nastupu 1980. godine frontman benda odlučuje da se bubanj neće koristiti u daljnjem radu. Kao ritam sekciju koriste ručno izrađene instrumente od čeličnih konstrukcija, plastičnih cijevi, čekića, drveta i ostalih materijala sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ostalim ručno rađenim perkusijama. Pored ručno rađenih instrumenata i dadaističkog pristupa glazbi Einstürzende Neubauten se koriste i hrpom studijske audio opreme kojom manipuliraju sirove aritmične zvukove i vokale. Glazba koju sviraju je izvan svih glazbenih standarda i klišea, a slušatelju donosi intenzivno emotivno putovanje kroz zvučno – vizualni performans. U 34 godine karijere Einstürzende Neubauten nastupali su na mnogim umjetničkim manifestacijama diljem svijeta kao službeni predstavnici Njemačke.

King Khan jedan je od važnijih zabavnih/kontrorverznih glazbenih rock performera na nezavisnoj glazbenoj sceni. Indijskog porijekla, rođen i odrastao u Kanadi, King Khan je tijekom 90-ih godina svirao u pregršt bučnih garažnih rock’n’roll bendova od kojih treba izdvojiti The Spaceshits, poznate po nasilnim i krajnje kaotičnim koncertima. Nakon The Spaceshitsa, King Khan nastavlja rad s prijateljem Mark Sultanom u dvočlanom bendu King Khan & BBQ show, a paralelno se formira i King Khan And The Shrines koji će nastupiti na ovogodišnjem SuperUho Festivalu.

King Khan And The Shrines je deveteročlani bend formiran po konceptu funk/soul bendova 70-ih (puhačka sekcija, klavijature, perkusije, bubanj, dvije gitare, bass gitara i moćan vrišteći vokal), ali u izvedbi izvanstandardne psihodelične, krajnje zabavne i energične forme soul glazbe zaprljane garažnim rock’n’rollom. Bend je uz glazbu poznat i po otkačenom scenskom nastupu gdje je King Khan središnja figura najčešće odjeven samo u donje rublje sa zlatnim plaštom, pernatom šamanskom krunom visine pola metra na glavi, nizom magarećih zubiju nanizanih oko vrata i prepoznatljivim brkovima.

Rosetta je američki bend nastao 2003. godine u Philadelphiji, čiji je zvuk kompaktna mješavina post hard corea, shogaze, ambient, drone i avangardne glazbe. Zvuk koji stvaraju varira od ambijentalnih instrumentalnih dionica koje postepeno prelaze u vrlo glasan zvuk koji može dostići intenzitet buke koju stvara raketa pri lansiranju u orbitu, preko čega negdje iz dubine bruji distorzirani apokaliptični vokal. Nastupe uživo im karakterizira tsunami energije koji s pozornice udara direktno u glavu i srce slušatelja. Ljubitelji bendova poput Neurosis, My Bloody Valentine ili Isis sigurno će se razveseliti gostovanju Rossete na SuperUho Festivalu. Do sada su izdali četiri albuma za diskografsku kuću Translation Loss.

Ulaznice za drugo izdanje SuperUho festivala po cijenama od: 290kn (do 03.08.)
i 320kn (na ulazu) mogu se kupiti na pretprodajnim mjestima u Zagrebu i Šibeniku, te online putem Dirty Old (web) Shopa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s