Maša i Medvjed [INTERVIEW]

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Maša i Medvjed su heroji ruskog folklora, poznati gotovo svoj ruskoj djeci. Za razliku od tradicionalne priče, heroji iz crtića žive u suvremenom svijetu, što je kreativcima iz Animaccord Animation Studija omogućilo stvaranje drugačijih interakcija između glavnih likova. O crtanom filmu i njegovim tvorcima popričali smo s Dariom Katibom, PR menađericom iz Animaccorda.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Recite nam više o glavnim kreatorima ideja za projekt moderne Maše i Medvjeda? Tko je, kada i zašto došao na ideju da se napravi moderna animirana verzija stare ruske priče?

Oleg Kuzovkov koji je prije radio kao animator u Moskvi pa u Los Angelesu došao je na tu ideju nakon svog godišnjeg odmora u Krimu. Tamo je boravila jedna nemirna i hiperaktivna djevojčica koja nije mogla biti mirna i u sve je zabadala svoj nos. U izvornoj verziji priče medvjed je oteo Mašu i ona mora učiniti sve što on želi, dok je u crtanom filmu suprotna situacija. S ljubavlju i komedijom u svojoj srži, crtani film prati avanture djevojčice Maše i njezinog prijatelja medvjeda. Njihov je odnos metafora načina na koji dijete komunicira s velikim svijetom i prikaz koliko mu odrasli mogu pomoći na tom teškom zadatku. Masha je nemirna djevojčica koja jedva jedvice može stajati mirna na mjestu i to zahvaljujući svojoj beskrajnoj energiji – sve što dolazi u kontakt s njom, ona jednostavno mora isprobati! Prijateljske je naravi i prema svima se odnosi kao da ih poznaje od davnina. Njezina znatiželja i kreativnost uzrokuju smiješne avanture… iako to drugima ponekad izaziva glavobolju. Medvjed je topao, dobrodušni prijatelj čiji se tihi svijet okreće naopačke kada Maša dolazi na scenu! Iako voli miran život, na njegovo iznenađenje, ubrzo otkriva da mu, kad god Masha nije u blizini, ona nedostaje, a raduje se njihovoj sljedećoj avanturi.

Svaka 7-minutna epizoda uključuje originalnu glazbu i pjesme, a epizode se uglavnom odvijaju kroz akciju s malo dijaloga što crtić čini lako razumljivim djeci diljem svijeta. Tko je zadužen za skladanje glazbe, tko radi odlične scenarije, a tko prekrasne animacije?

Isti tim ljudi, a on se nikada nije promijenilo. Oleg Kuzovkov piše te zabavne scenarije, a Vasily Bogatirev piše partiture i pjesme, zajedno sa Denisom Cherviatsov koji je zadužen za riječi pjesama.
Treba spomenuti da svaka epizoda ima svoj stil i dinamiku, a možete početi s gledanjem od bilo koje epizode bez rizika da se izgubi smisao radnje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”7425″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Imam dojam da su tvorci crtića izvrsni umjetnici s velikim znanjem i talentom za izradu kreativnog i jedinstvenog proizvoda. Kako je izgledao proces selekcije današnjeg tima kreativaca koji izrađuju crtić? Je li bilo teško odabrati koji će umjetnici raditi animacije, priče, glazbu? Tko je donio konačnu odluku o tome?

Moderna industrija animacije u Rusiji nije bila toliko velika u to vrijeme, točnije 2008. godine. Svi znaju jako dobro jedni druge, a svatko zna koliko tko vrijedi. Dmitrij Loveiko koji je producent za Mašu i Medvjeda, zajedno je s Olegom okupio je lijep i talentiran tim ljudi. Studio je u procesu širenja i konstantno zapošljavamo nove ljude, a vjerovali ili ne, svi su od reda nadareni i imaju poseban smisao za Mašu.

Završni proizvod je super, pa pretpostavljam da komunikacija i suradnja između svih kreativnih segmenata produkcijskog tima mora biti na vrlo visokoj razini. Koliko je vremena potrebno da se napravi jedna epizoda ili priča?

Nastanak jedne epizode Maše i Medvjeda zahtjeva 3-4 mjeseci, dok produkcija Mašine priče traje 2 mjeseca i to zahvaljujući jedinstvenoj izradi 2D i 3D animacije. Animaccord Studio se koristi ShotGun softwareom kako bi cijeli proces lako koordinirao.

Crtani film je jedinstvena kombinacija 3D CGI animacije i 2D Flash animacije. Možete li mi reći nešto više o animacijskoj tehnici i kvaliteti izrade Maše i Medvjeda?

Maša i Medvjed je 3D animacija. Imamo nekoliko skupina animatora koji rade na određenoj epizodi. Naravno, svaki animator ima svoj talent. Primjerice, ako medvjed treba djelovati posebno šašavo, redatelj daje takvu scenu nekome tko može napraviti najzabavniji poteze.
Što se tiče Mašinih priča, svaka epizoda je uspješna mješavina 3D i 2D animacije i svaka ima svoj posebni stil.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://vimeo.com/49969422″%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Zašto su Masha i medvjed postali toliko popularni?

Maši i Medvjedu popolarnost brzo raste. Neki pokazatelji su sljedeći podaci: crtić je emitiran u više od 100 zemalja, postao je najpopularniji video na YouTubeu u Rusiji u 2012., 2013. i 2014. godini. Do danas MashaMedvedTV kanal stekao je 275Mio pregleda mjesečno, što ga čini # 20 u Top250 najpopularnijih kanala u 2015.

Crtić je razvio jaku vezu sa širokom publikom zbog kombinacije doljenavedenih faktora. Rijetka ali uspješna formula za ovaj format:
– Širokoj publici privlačan humor
– Samostalni zapleti, koji svaku epizodu čine zasebnom pričom
– Obrazovna vrijednost
– Orginalna glazba i pjesme
– Svaka epizoda ima svoju temu i dinamiku

Program licenciranja Maše i Medvjeda je također vrlo uspješan. Možete li nam reći nešto o tome?

Mašaa i Medvjed je postao najjači brand u Rusiji od 2009. godine, koji pokriva glavne kategorije proizvoda. Vodeće europske tvrtke poput Ferrera i Paninija odabrali su Mašu kako bi pokrenuli svoje linije proizvoda u Rusiji i CIS-u. Mašina orginalnost je visoko vrednovana od strane mnogih tvrtki diljem svijeta, kao što su- Simba, Egmont, Sony, NBC Universal. Konstantno naporno radimo na proširenju licencnog programa za Sjevernu Americu i Aziju.

Koji su dugoročni ciljevi i želje produkcijskog studija Maše i Medvjeda?

Pokrenuli smo prekrasan spin-off projekt koji se zove “Masha’s Scary Tales “, u kojem on objašnjava kako svi dječji strahovi nisu stvarni i kako su samo proizvod njihove mašte. Uglavnom, Maša djecu uči o tome kako se boriti s uobičajenim strahovima.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”7424″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s