Svjetlo dana ugledao sjajan album ‘Fantazija’ Janka Novoselića

Jedan od najboljih bubnjara u Lijepoj našoj objavio je novi album ‘Fantazija’. U potpunosti autorski rad kojeg je Janko napisao, odsvirao i producirao donosi devet pjesama koje su jednostavno nazvane brojem od 1 do 9.

Kako kaže sam autor: ‘Album Fantazija fokusiran je na nepravilne mjere i ritmove, sintesajzere i polifoni pristup kompoziciji. Od instrumenata koristio sam bubnjeve, gitare, razne sintesajzere, softverske programe i neke analogne klavijature. Na nekim mjestima koristim i glas, ali više kao zvukovnu boju kako bih zadržao ambijentalni i instrumentalni pristup. Stilski album prolazi kroz čitav niz različitih žanrova, od ambijentalnih drone atmosfera do više klupski izraženijih ritmova, i svega što se nalazi između. Album je povezan u jednu cijelinu tako da glazba u kontinuitetu priča svoju priču od kad stisnete play pa sve do samoga kraja. Naziv Fantazija označava prvenstveno glazbenu formu koja proizlazi još iz 19. stoljeća kad su u formi fantazije pisali skladatelji klasične glazbe. Slušajući neke klavirske skladbe koje je napisao Brahms, a koje su upravo u toj formi, sinulo mi je da je to savršeni naslov i oblik koji mogu iskoristiti za svoj materijal. Naravno, riječ fantazija očito ima i druga značenja koja ostavljam slušatelju i slušateljici da otkriju sami za sebe.

Album u digitalnom obliku dostupan je na Zona Music bandcampu.

Janko Novoselić dao je svoj bubnjarski pečat bendovima kao što su TBF, Tobogan ili Bilk. Uz svoj elektronski live projekt Strobelyx, te solo rad, aktivan je i s Ratkom Filipovićem iliti Disko Dabrom u prilagođavanju funk, soul i disco klasika za plesni podij.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s