Motovunova punoljetnost i brdo dobrih novih filmova

Festival traje od 25.7 do 29.7 ▪ Dvadesetak filmova u glavnom programu (Pobjednici Cannesa, Venecije, Tribece i San Sebastiana) ▪ Tijekom cijelog festivala koji traje 120 sati bit će prikazano oko 120 filmova ▪ Suradnja s Festivalom Francuske u Hrvatskoj – program Brutalni Francuzi i izložba ACTRICES ▪ Naklon slavnom danskom filmskom pokretu u programu 20 godina Dogme 95 ▪ Najzanimljivije europske TV serije (like!)▪ Transmeet.Tv izvještava!

Iako Igor Mirković ne zna što bi izdvojio iz Motovunskog programa, mi svakako znamo jer Glavni program Motovun Film Festivala može se ove godine pohvaliti velikim brojem laureata prestižnih svjetskih festivala. Najzvučniji među njima je Jastog (The Lobster), dobitnik Grand prixa ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. Uvrnuta crnohumorna romansa u režiji Yorgosa Lanthimosa, začetnika grčkog novog vala i autora kultnog Psećeg zuba, može se pohvaliti zvjezdanim glumačkim postavom koji čine Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly i Lea Seydoux.

Iz glavnog programa izdvajamo i najveći domaći adut svjetskog festivalskog neba, film Zvizdan u režiji Dalibora Matanića, koji je nedavno nominiran za prestižni Lux Prize – filmsku nagradu Europskog parlamenta.

Osvajač Srebrnog lava Venecijanskog festivala, Poštarove bijele noći, zadnji je u nizu filmova Andreja Končalovskog, velikog ruskog filmskog i kazališnog redatelja, koji je karijeru započeo uz A. Tarkovskog (koscenarist A. Rubljova), nastavio nizom filmova koji su proglašavani remek-djelima (The First Teacher, 1964.; Slučaj Asje Kljačine, 1967.), 80-ih je radio u Hollywoodu (Tango i Cash), da bi se nakon povratka u Rusiju vratio snažnim autorskim ostvarenjima kao što je i ovaj film sporog ritma i meditativnih vizuala koji predstavljamo u Motovunu.

Iz Španjolske na brdo stiže Zlatnom školjkom San Sebastiana ovjenčana Magična djevojka (Magical Girl) u režiji Carlosa Vermuta, triler s elementima horora, djelomično inspiriran popularnim animeserijama. Islanđanin Dagur Kari, čiji je prvijenac Noi Albinoi prikazan i nagrađen na brdu 2003., vraća se ove godine u Motovun s uvrnutom dramedijom Djevičanska gora (Virgin Mountain) o nezgrapnom dobroćudnom divu kojemu se život drastično mijenja nakon što se zaljubi. Ovaj četvrti Karijev film bio je jedno od najvećih iznenađenja festivala Tribeca, gdje je osvojio čak tri nagrade – za najbolji igrani film, najbolji scenarij i najbolju ulogu.

Milena Zajović osvrnula se i na činjenicu da festival ove godine slavi punoljetnost, koja se odrazila i na filmski program: Posjetitelje čeka puno malih štoseva na temu punoljetnosti, a ljepote i teškoće odrastanja uvukle su se i u sve pore filmskog programa. Kao tri najjača ostvarenja iz glavnog programa, koji svaki na svoj način govore o sazrijevanju, izdvojila bih ekscentrični britanski Falling, humorni irski You’re Ugly Too i tjeskobni Bridgend iz Danske, a posebno je zanimljivo to što u sva tri glavne uloge tumače glumci koji igraju i glavne likove u seriji Igra prijestolja: Maisie Williams, Aidan Gillen i Hannah Murray.

Zemlja partner, najpopularniji prateći program festivala, ove nas godine vodi u Francusku. U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, u Motovun stižu obilna ponuda francuskih filmova i prateće atrakcije. U glavnom programu bit će prikazana najmanje četiri francuska filma i to: Jacky u kraljevstvu žena francuskog stripaša i satiričara te bivšeg suradnika Charlie Hebdoa, Riada Sattoufa, zatim Ljubav Gaspara Noea, Mali Quinquin Bruna Dumonta i Diši Melanie Laurent, dok glavni retrospektivni program pod nazivom Brutalni Francuzi donosi izbor filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali “novi francuski ekstremizam”, a uključuje radikalne rane radove nekih od najvećih redatelja današnjice kao što su Leos Carax, François Ozon i Claire Denis.

Uz spomenute Brutalne Francuze i 20 godina Dogme, odabir ostvarenja nastalih u okviru kultnog danskog filmskog pokreta, popratni program 18. Motovun Film Festivala uključuje i atraktivne dokumentarce o vjerskom ekstremizmu Pomozi bože koji će biti najavljen u narednim tjednima.

Svima koji se upute na filmsko hodočašće 277 metara iznad realnosti, zabave neće nedostajati jer je festival priredio bogat program proslave 18.rođendana. Svi koji stupe na teritorij Motovuna tih pet dana imaju pravo živjeti pod geslom “gledam što hoću, radim što hoću” – u Noći motovunskih vjenčanja svatko će se moći vjenčati za koga želi, a svi će punoljetni posjetitelji imati priliku na svojoj koži ponijeti kući originalnu motovunsku uspomenu. Za nezaboravne slušne podražaje pobrinut će se brojni bendovi koje predvode Repetitor (BG), ABOP (ZG) i Joke (Pariz). Cijeli program i objavu možete pogledati na PDF knjižici. Vidimo se!

MOTOVUN_logo_s_datumom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s