Ganz novi festival slavi 5. rođendan

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum, Ganz poslije Ganza slijedi 26. rujna. Ulaz na festival je besplatan. 

Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz osam zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Njegovih početaka  prisjeća se umjetnička voditeljica festivala, Silvija Stipanov:

Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva. Ovogodišnji Ganzovi projekti nude drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste, a to je ono što nama danas, čini se, najviše treba.

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon 7 godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: We Are Still Watching s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala te Positions, predstavom koja, riječima autorice, formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti, a koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Premijerno na Ganzu gledaju se predstave The Cosmic Dust Practice, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te Genezu  slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline, također iz programa Rendez-vous festivala.

Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i Out of Season, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i mladog hrvatskog umjetnika Matije Ferlina kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine.

Iz Španjolske dolaze kazališni umjetnik David Espinosa s najvećom/najmanjom predstavom na svijetu My Great Work koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom-u-nastanku What is Third pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi.

Tijekom festivala posjetitelji će moći uživati u instalaciji stoičke kupke za odrasle Terme francuskih umjetnika Annaloro/Defoorta/Fourneta/Goergera/Viala, još jednoj suradnji s Rendez-vous festivalom. Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu ikada da dobijete informacije o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način, najavljuju autori projekta.

Pomoću Ibsenove priče o sudbini Doktora Stockmanna i njegove obitelji, u brehtijanskoj formi dijalektičkoga kazališta, redatelj Zlatko Paković,  s glumcima i glazbenikom na sceni oblikuje jedan sasvim originalan kazališni organizam estetike i etike otpora, predstavu Ibsenov neprijatelj naroda kao Brechtov poučni komad.

U subotu, 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, ‘besane noći’ suvremene umjetnosti i završnog događanja Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom ‘ganzovci’ će publici predstaviti njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom Dispatchwork, Jan je uljepšao 36 gradova diljem svijeta; od Ljubljane do Taipeia, od New Yorka do Pariza te od Venecije sve do Quita u Ekvadoru. Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika iproducenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u zagrebačkom Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru. Performans je također dio manifestacije Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Za svoj 5. rođendan, Ganz svojoj publici daruje tri zanimljiva edukativna programa, radionicu razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković, već spomenutu radionicu luminoakustike umjetničkog dvojca Gagić/ Gladović te niz prezentacija dobre prakse u sklopu programa produkcije umjetničkih projekata.

Za glazbeni dio programa zadužen je The Projection Band, koji će improvizirati uz video projekciju, inače rad Hidden Landscapes umjetnika Ivana Mršića.

Vidimo se na Ganzu![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s