TBF otvara, a Kandžija, Gole žene i Sassja zatvaraju 5. Gričevanje

TBF, jedan od najutjecajnijih bendova u regiji, će u četvrtak 24. rujna označit početak novog Gričevanja, besplatnog festivala glazbe i kulture koji se na krilima jeseni peti put zaredom vraća Zagrebu. Gričevanje će se ove godine udružen s Device_artom, Space Festivalom i Galerijom Klovićevi dvori u zajedničkom pokretu ‘Na Gornjem gradu’, održati tijekom 11 dana u periodu od 24. rujna do 4. listopada na tri lokacije – Plato Gradec, Galerija Klovićevi dvori i krov garaže Tuškanac. Peto Gričevanje će u nedjelju 4. listopada sa stilom zatvoriti osječki freestyler Kandžija u pratnji Golih žena te tuzlanska MC Sassja. Recimo i kako su svi koncerti koji se održavaju na Gričevanju i ove godine potpuno besplatni!

The Beat Fleet osnovani početkom 90.-ih u Splitu, postepeno su i sigurno gradili status jednog od najbitnijih bendova u Hrvatskoj, a taj se status sa svakim novim albumom i singlom skinutim s njega neminovno širio i po ostatku regije. U lipnju ove godine, TBF su se napokon nakon četiri godine diskografske pauze oglasili novim albumom ‘Danas sutra’ na koji su uvaljali ukupno 11 lepršavih, mučnih, ružnih, slatkih i s humorom, gorčinom i nostalgijom nabijenih pjesama predvođenih singlom ‘Sa mog prozora’. Srećom, ove će se jeseni njihovi oštri hitovi ‘HEROYIX’, ‘Šareni artikl’, ‘Grad spava’, ‘UV zrake’, ‘Papilova’, ‘Lud za njom’, ‘Veseljko’, ‘Pozitivan stav’, ‘Guzice i sise’, ‘Nostalgična’, ‘Genije’, ‘Malo san maka’, ‘Alles Gut’ prolomiti i Gornjim gradom.

Kandžija poznat kao veliki domoljub, rimokatolik, borac za pravdu, humanist i dobrotvor jedan je od najvećih hip hopera na ovim prostorima. Kandžiju ćete prepoznati kao autora megahitova ‘Jelena’, ‘Donji Miholjac’, ‘Državnik novog kova’, ‘Bicikl’ i posljednji u nizu, ali nikako zadnji, ‘Crkva’. Kandžija odnedavno djeluje sa šesteročlanim bendom Gole žene s kojim je u svibnju ove godine objavio live album ‘Folder s Golim ženama’ i s kojim upravo sada za Universal Music Hrvatska priprema četvrti studijski album koji će biti objavljen ove jeseni.

No, prije nego što Kandžija i Gole žene budu spremni da zatresu Tuškanac, pozornicom će vladati Sassja, najpoznatija žena MC u regiji. Sassja dolazi iz Tuzle – grada soli (BiH), zovu je i ženom FMJAM-a. Gotovo odmah nakon što je 2010. godine videom kućne produkcije ‘Ostavi da gori’ provirila kroz prozor YouTube-a, Sassja se na brojne pozive otisnula na koncerte diljem cijele ex-YU. Brojni koncerti i kvalitetni radovi priskrbili su joj ugovor s Menartom pod čijom je etiketom početkom 2015. godine izbacila debi album ‘Taktično praktično’. Krajem srpnja čast da ju ugoste na svom koncertu imali su i legendarni Asian Dub Foundation! Pa, kad su ti legendarni Britanci imali čast da ugoste Sassju kako onda i Gričevanju ne bi bila čast da upravo ona uz Kandžiju i Gole žene zatvori njegovo peto, i po prvi put jesenje, izdanje.

Gričevanje će ove godine trajati ukupno 11 dana, od 24. rujna do 4. listopada, a uz ranije navedene izvođače nastupit će još i Killed A Fox (25. rujna) te Miki Solus (3. listopada). Najava novih imena će u narednim danima biti još.

Svi koncerti i popratni sadržaji koji će se održavati u sklopu Gričevanja su besplatni!

Gričevanje je uz Device_art, Space Festival i Galeriju Klovićevi dvori dio novog projekta Na Gornjem gradu. Ove godine, od 24. rujna do 4. listopada, prvi će puta istovremeno i zajedničkim snagama oživjeti taj dio grada.

Vidimo se!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s