Festival 25 FPS zove na sudjelovanje u zanimljivim performansima

Jedanaesti Festival 25 FPS (24.-27. rujna 2015, Zagreb) predstavlja tri izuzetna performansa iz ovogodišnjeg programa Expanded Cinema. Publika se poziva na Lažnu projekciju – audio-vizualne fanfare Alexa Mendizabala, Open Core – humoristično-kaotičnu autopsiju medijske arheologije Juliena Mairea te Hit paradu Christofa Migonea za čiji je neobični performans/paradu udaraca u zagrebačkom Francuskom paviljonu još uvijek otvoren poziv na sudjelovanje. Program Expanded Cinema 11. Festivala 25 FPS održat će se u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Eksperimenti u stalnom festivalskom programu proširenog filma/Expanded Cinema ove se godine odmiču od samog filma, ali ostaju u kinu i bave se pojedinostima koje tvore filmsku iluziju. Pozivaju se svi gledatelji u kino bez filma, gdje će se filmskom teorijom razmahivati fizički doslovno, a snimateljska i projekcijska oprema trančirati pred očima javnosti u maniri predavanja iz anatomije. Upravo je potonja akcija okosnica predavanja/performansa Open Core Juliena Mairea kojim u četvrtak 24. rujna u 18 sati u MM centru započinje program 11. Festivala 25 FPS. Naime, Maire će u stilu 16-stoljetne lekcije iz anatomije secirati projekcijsku opremu i kamere te ih koristi kako bi uživo napravio nove čudne mašine, a neće propustiti ni humoristično se „obračunati“ s Deleuzeovom knjigom Slika-pokret. Takozvana „autopsija medijske arheologije“ naposljetku će rezultirati novim oblikom pokretne slike, bez posredstva filmske vrpce.

Performans za dvadeset i četiri izvođača i tisuću udaraca mikrofonom u posebno kreiranoj partituri orkestrirat će Christof Migone u sklopu svoje Hit parade (odnosno, „parade udaraca“) u nedjelju u 18 sati u Francuskom paviljonu. Izvođači leže na podu udarajući mikrofonima u zasebnim dionicama, određujući svoj vlastiti ritam i jačinu, a prema unaprijed danim uputama. Kako bi u potpunosti oslikali autentični auditivni pejzaž Mignonove Hit parade, Festival 25 FPS poziva sve zainteresirane pojedince da se prijave do 23. 9. za sudjelovanje na e-mail daria@25fps.hr.

Alex Mendizabal, umjetnik i glazbenik koji je sinestetičke i participativne potencijale umjetničkih djela propitivao s filmašima poput Kena Jacobsa, Brucea McClurea, Stana Brakhagea i Jonasa Mekasa, predstavit će audio-vizualne fanfare, odnosno performans Lažna projekcija kojim će pokušati akustičkom silom proizvesti prostor filmske iluzije. Mendizabalova će se Lažna projekcija izvesti u Francuskom paviljonu, u nedjelju 27. rujna nakon Migoneove Hit parade.

Jedanaesti Festival 25 FPS predstavit će 27 filmova u programu konkurencije. Najbolje će filmove nagraditi članovi međunarodnog žirija: višestruko nagrađivana belgijska autorica Anouk De Clercq, filmski programer Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Centru Pompidou u Parizu Jonathan Pouthier te filmski autor, kustos i restaurator pri Akademijinom filmskom arhivu u Los Angelesu Mark Toscano. Zagrebačka će publika pobliže upoznati članove žirija putem njihovih, posebno za Festival sastavljenih filmskih programa. Pored spomenutih, prikazati će se filmovi iz stalnih festivalskih programa Ode filmu, Refleksi (program hrvatskih filmova) te održati razna predavanja i razgovori s autorima. Izbor filmova s 11. Festivala 25 FPS prikazati će se i u riječkom Art-kinu Croatia 28. i 29. rujna 2015.

Programe i događanja Festivala 25 FPS podržava Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Studentski centar Kultura promjene, Ministarstvo kulture RH, Austrijski kulturni forum, Goethe institut u Zagrebu, Art-kino Croatia te je dio Rendez-vousa, Festivala Francuske u Hrvatskoj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s