Cobain i Janis te mnoštvo sjajne glazbe na 12. ZagrebDoxu!

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox (21. – 28. veljače) tradicionalno prikazuje i niz glazbenih dokumentaraca, bilo u programu isključivo posvećenom glazbi, Glazbenom globusu, ili u drugim programima. Ove godine moguće se približiti generacijskim idolima Kurtu Cobainu i Janis Joplin, popratiti dogodovštine jednog 81-godišnjaka na festivalu Burning Man, čuti priču o reperici iz Afganistana pretočenu u najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Sundancea ili pogledati što je snimila glazbena ikona i supruga Loua Reeda Laurie Anderson.

Cobaina će ‘raslojiti’ film Kurt Cobain: Montage of Heck redatelja Bretta Morgena iz programa Biografski dox. Zahvaljujući brojnim obiteljskim snimkama, dnevnicima i fotografijama, a uz pomoć animacije, glazbenika pratimo od djetinjstva do najsjajnijih dana Nirvane i samoubojstva u proljeće 1994. godine. Film je nominiran za Emmyja u čak sedam kategorija.

Jedan od hitova programa Glazbeni globus zasigurno će biti Sonita redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami, snažna ženska priča sa sjajnim soundtrackom koja je nedavno na Sundanceu osvojila nagradu velikog žirija i nagradu publike u kategoriji dokumentarnog filma. Glavna protagonistica 18-godišnja je reperica, afganistanska imigrantica koja živi u Iranu, zemlji u kojoj ženama nije dopušteno pjevati. Ne podržavaju je ni roditelji, koji je planiraju udati, odnosno prodati za 9 tisuća dolara.

Pokretačka energija Janis Joplin, jedne od najvažnijih ženskih rock-figura svih vremena, osjeća se i nakon njen tragične smrti. Redateljica Amy Berg pokušala ju je pretočiti u film, pa je prikupila Janisina pisma, stare fotografije, snimke i svjedočanstva njenih najbližih kako bi ispričala osokoljujuću priču Janis: Little Girl Blue (Glazbeni globus). Naratorica je glazbenica Cat Power.

Laurie Anderson, eklektična umjetnica, pionirka elektroničke glazbe i supruga Loua Reeda, snimila je film Srce jednog psa (program Majstori doxa), emotivno, komično, filozofsko ostvarenje inspirirano gubitkom voljene terijerke.

Charlie ide na Burning Man (Happy Dox) redatelja Jana Beddegenoodtsa prati kako se 81-godišnji profesor iz New Yorka snalazi na Burning Manu, godišnjem slavlju života koje se održava u pustinji Black Rock u Nevadi.

World music u fokusu je filmova Glazba stranaca: Yo-Yo Ma i Silk Road Ensemble (Glazbeni globus) Morgana Nevilla te Filharmonija s deponija (Happy Dox) Brada Allgooda i Grahama Townsleyja. Oskarovac Neville družio se s proslavljenim međunarodnim ansamblom Silk Road, predvođenim čelistom Yo-Yo Maom. Među muzičarima je Iranac Kayhan Kalhor, majstor iranske violine kamančeha, zatim Kinez Wu Man, virtuoz na instrumentu sličnom lutnji, potom Cristina Pato iz Galicije, poznata kao Jimi Hendrix jedne vrste gajdi… Svi oni s Maom dijele strast prenošenja tradicije na nove generacije.

Filharmonija s deponija priča je o nešto drugačijem orkestru, čiji glazbenici, mladi Paragvajci, žive na odlagalištu otpada, a glazbu proizvode na instrumentima sačinjenim od smeća. Orkestar i reciklirana glazbala putuju pod geslom “svijet nam daje smeće; mi uzvraćamo glazbom”, a ovaj inspirativan dokumentarac gledat ćemo u programu Teen Dox.

Klasika u širem značenju predmet je filmova Boljšoj Babilon Nicka Reada i Marka Franchettija te Erbarme dich – priče o Muci po Mateju Ramóna Gielinga, oba iz programa Glazbeni globus. Prvi je pozadinska priča iz slavnog ruskog Baleta Boljšoj, koji je 2013. došao u fokus javnosti zbog napada na direktora Sergeija Filina kiselinom. Kako se baletna trupa nosila u periodu nakon tog događaja, otkrivamo u tom vizualno fascinantnom dokumentarcu.

Erbarme dich – priče o Muci po Mateju Ramóna Gielinga pripovjedni je labirint koji grade uglednici poput kazališnog redatelja Petera Sellarsa, plesača i koreografa Emija Greca ili dirigenta Simona Halseyja. Svi oni imaju posebnu vezu s Bachovim remek-djelom Muka po Mateju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s