Donaufestival 2016 – austrijski festival progresivne umjetnosti

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Poznat po bogatom festivalskom programu koji pulsira na relaciji između eksperimenta i pop kulture, između undergrounda i radikalnih socio-političkih motiva, između performansa i glazbe, Donaufestival će i ove godine, u svom ponosnom 12. izdanju, publici nastojati proširiti vidike donoseći nove, angažirane oblike kazališne, performativne i glazbene umjetnosti. Ovogodišnji Donaufestival održava se tijekom dva kasnoproljetna vikenda od 29. travnja do 1. svibnja te od 5. do 7. svibnja u gradiću Kremsu (sat vremena vožnje zapadno od Beča), a predstavit će izvođače Mogwai plays Atomic, Omar Souleyman, Mbongwana Star, Kode9, Cut Hands, Shackleton, Julianu Huxtable, DJ Koze, animirani 3D lik Hatsune Miku, Saint Genet, God’S Entertainment i brojne druge.

“Donaufestival 2016 zamišljen je kao “manifest abnormalnog”, kao drugačiji, post-kolonijalni pogled na svijet strave. Tako su stavovi umjetnika koje predstavljamo izraz nade i utopije te jasan poziv na novi način razmišljanja, djelovanja i percepcije ” izjavio je Tomas Zierhofer-Kin, umjetnički ravnatelj DF-a.

S preko 50 koncerata i performansa festival i ove godine nastavlja intenzivnu potragu za umjetničkim stavovima koji nastaju između realnosti i utopije, a rezultiraju pružanjem drugačije koncepcije svijeta kroz nove perfomativne umjetničke formate, suvremene kazališne forme te nove zvučne pejsaže i audiovizualne izvedbe.

Prvi festivalski vikend obilježiti će instalacija Roberte Lime potaknuta migrantskom krizom, tj. migrantskim tijelima – instalacija se prožima s radom koreografkinje Elisabeth Bakambamba Tambwe. U performerskom dijelu festivala nastupit će i zanimljiv umjetnički kolektiv Gelatin, te berlinska performerska skupina Monstertuck. Internacionalne superzvijezde suvremene izvedbene scene, God’S Entertainment iz Beča,  predstavit će “NIEMAND HAT EUCH EINGELADEN!” (“Nitko vas nije pozvao!”), kojim se intimno i intenzivno, fizički i psihološki bave aktualnom temom izbjegličke krize. Po mnogome jedinstven američki umjetnički kolektiv Saint Genet premijerno će izvesti djelo „Frail Affinities“. Prvog vikenda sirijski pjevač i skladatelj Omar Souleyman predstavit će svoju fuziju modernog zvuka i tradicionalnog dabkea, Mbongwana Star – perjanice afro-rock scene iz Kinshase posjetitelje će raspametiti afrobeatom, perkusijama i gitarskim rifovima, dok je nastup Mogwaia zamišljen kao živo izvođenje filmske glazbe za film „Atomic“.

Drugi festivalski vikend nastavlja se s društveno-politički i aktivstički obojenim programom. U petak 5. svibnja, predstavit će se producent Rashad Beckr u ekskluzivnoj suradnji s članovima njujorškog ansambla Alarm Will Sound. Ex-Whitehouse enfant terrible William Bennett nastupit će kao ethno-noise atrakcije Cut Hands, dok će uvertiru u njegov nastup pružiti austrijski noisičar Manuel Knapp. Subota je rezervirana za nastup umjetnice Le1f i Angel-Ho, projekt „One Man Nation“ Tare Transitory, te DJ set Juliane Huxtable. Festival zatvaraju nastupi Tima Heckera i Pantha du Princea koji će predstaviti svoje nove albume, dok će u samoj završnici nastupiti i techno-legenda DJ Koze. Posebna atrakcija festivala su trojica “inspektora” koji su u ime Umjetničke inspekcije Donau na usluzi građanstvu Kremsa te su otvoreni za njihova mišljenja, žalbe i pohvale.

Ulaznice / ShuttlebussesTimetable /  

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s