Šest ‘s nogu’: Ira Payer o projektu Design District Zagreb

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vibrantna zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica u lipnju će zablistati kao domaćin novog, sjajnog i inspirativnog festivala – Design District Zagreb. Ovu zonu u istočnom dijelu središta grada koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, festival Design District koji će se održati od 16. do 19. lipnja, afirmirat će kao kreativnu gradsku četvrt. Iako donedavno poznata po brojnim, slobodno možemo reći, neatraktivnim dućanima (većinom vezanim uz autoindustriju), ovaj je kvart svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirao pa danas doživljava zasluženu renesansu koji zahvaljuje brojnim vrijednim kulturnim i kreativnim inicijativama. Kulminacija projekta bit će četverodnevni festival namijenjen najširem krugu ljudi, dok će se brojne druge aktivnosti odvijat i kontinuirano s ciljem dugoročnog poboljšanja kvalitete života stanovnika te gradske četvrti. No da mi ne duljimo previše, o svemu nam je kroz odgovore na šest pitanja ‘s nogu’ više rekla dugogodišnja gošća i prijateljica TTv-a Ira Payer, autorica koncepta i kreativna direktorica Design District Zagreba.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

RIJEČI: TENA ŠKILJEVIĆ
FOTO: MARIJA GAŠPAROVIĆ

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8557″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Što je Design District Zagreb? Festival, platforma, cjelogodišnji program, hub, web/news site…?

Sve navedeno! Ideja projekta je dugoročno afirmirati zonu omeđenu ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, kao kreativnu četvrt, odnosno kroz cjelogodišnje projekte i aktivnosti sudjelovati u izgradnji ‘kreativne zone Martićeva’. To će se prvenstveno događati kroz umrežavanje dionika postojeće kreativne scene kvarta i podizanju vidljivosti njihovih aktivnosti kroz online platformu, tiskane publikacije, zajedničku komunikaciju na društvenim mrežama i sl., kao i kroz povremeno oživljavanje neiskorištenih prostora te poticanje stvaranja novih sadržaja. Godišnji highlight je festival koji će se prvi put održati u lipnju i koji predstavlja temporalnu, vrlo koncentriranu varijantu sadržaja koji se u kvartu zbivaju tijekom cijele godine, uz naravno puno dodatnih sadržaja osmišljenih ciljano kao festivalski program.

S obzirom na to da se dosta pričalo o tome da bi Gredelj (koji je u neposrednoj blizini samog Design Districta) trebao zaživjeti na sličan način – dakle, kao jedinstveno multifunkcionalno mjesto na kojem bi kreativne industrije konačno prodisale, kao tzv. ‘klaster kreativne industrije’ – zanima me jesu li možda te dvije stvari povezive i vidiš li uopće potencijal u tome da se povežu? Koliko znam Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada još početkom prošle godine započeo je proces izrade programskih smjernica za strateški gradski projekt Gredelj.

Što se tiče Design Districta bitno je reći da se ovaj projekt temelji na prepoznavanju već postojećeg razvoja četvrti. U ožujku prošle godine smo na početku Martićeve ulice otvorili Croatian Design Superstore, nedavno smo pokrenuli i Dizajn centar Zagreb, koji je također smješten u Martićevoj, svakodnevno razgovaramo s kolegama koji ovdje rade i žive, pravi smo insajderi koji žive u zajednici i crpe inspiraciju iz cjelokupne mikrolokalne zajednice – a tu mislim na dionike cijele kreativne scena, od dizajnera i arhitekata, preko članova neprofitnih udruga i galerista, do kreativnih ugostitelja i slastičara. Zaključili smo da je ključ razvoja scene u međusobnom poticanju i uvažavanju, odnosno u spoznaji da nismo nužno jedni drugima konkurencija, već smo svi dio jedne veće stvaralačke zajednice koja ima puno veću snagu ako zajednički nastupa, makar u komunikacijskom smislu.
Design District je vrlo ambiciozan, ali i pragmatičan. Nije isforsiran ili režiran, već se temelji na aktivnostima i sceni koja ovdje već postoji, i samo ju dodatno potiče, umrežava, bolje komunicira prema van.

S druge strane, prenamjena Gredelja kao zagrebačkog kreativnog klastera je strateški gradski projekt koji je kompatibilan s Design Districtom utoliko što se oba na neki način temelje na potencijalu kreativnog sektora. Opseg je bitno drukčiji, i strategija je drukčija, u slučaju Design Districta radi se o komunikacijskom ujedinjavanju i osnaživanju već postojećeg sadržaja, a u slučaju Gredelja o prepoznavanju gradskih potreba i detektiranju prostornih potencijala neiskorištenog i devastiranog industrijskog kompleksa. Gredelj je ogroman, zahtijeva enormnu investiciju i jako puno vremena za realizaciju koja je delikatna i složena i bit će vrlo zahtjevna u svakom koraku.

Sjećam se jednog od naših razgovora na Danu D kada sam te pitala hoće li se Dan D – s obzirom na želje posjetitelja – pretvoriti u Tjedan D. Festival Design District Zagreb doduše ne traje cijeli tjedan, ali traje četiri dana i to od 16. do 19. lipnja. Kada se može očekivati poziv za sudjelovanje i koje će biti glavne odrednice samog Programa?

Poziv na sudjelovanje je otvoren i prijave su u tijeku. Design District Zagreb poziva na prijavu dizajnerskih, arhitektonskih, likovnih i drugih koncepata i realizacija koji afirmiraju dizajn i kreativnost u kontekstu urbanog razvoja te koji su pogodni za izlaganje i predstavljanje kako u javnom prostoru četvrti, tako i u neiskorištenim zatvorenim prostorima, odnosno onim prostorima koje će Festival imati na raspolaganju za privremenu upotrebu (ulični izlog, galerija, stan, dvorište i slično). S obzirom na otvorenost Festivala prema najširoj publici, dobrodošli su projekti koji se obraćaju različitim skupinama – od stručnjaka, turističkih posjetitelja, stanovnika četvrti itd. Poziv za sudjelovanje u programu otvoren je za sve zainteresirane dizajnere, arhitekte, likovne umjetnike i druge kreativce, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: nezavisne autore, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke. Sve prijave podložne su selekciji organizacijskog tima, a bit će izabrani oni radovi koji s kritičkim gledištem stručno doprinose programu, a koji su u svojoj biti eksperimentalni i inovativni. Jednako tako su dobrodošli mali i nepretenciozni komunikativni projekti koje je moguće konzumirati u opuštenom festivalskom kontekstu i koji će doprinijeti približavanju metodologije dizajna širokoj javnosti.

Također, otvoren je i natječaj Small Acts / Mali pomaci koji se organizira u suradnji s Uredom grada Zagreba za strategijsko planiranje i razvoj, a namijenjen je dizajnerima, arhitektima, umjetnicima i drugim autoricama i autorima iz Hrvatske i inozemstva. Njegov je cilj doći do kvalitetnog, izvedivog i funkcionalnog dizajna objekata namijenjenih ‘zoni Martićeva’, kao i do inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti. Fokus natječaja je na dizajnerskim scenarijima i prototipovima kao mogućim rješenjima za uočene probleme na području urbane opreme i fluidnih koncepata. Urbana oprema shvaćena je u ovom kontekstu široko i nekonvencionalno, poput one namijenjene predahu i odmoru, te one koja je koncipirana i/ili predložena s obzirom na uočene potrebe i problemske situacije u ‘zoni Martićeva’. Pod fluidnim konceptima traže se pametne, korisne i niskobudžetne dizajnerske intervencije u javnom prostoru, site-specific radovi sa sposobnošću razvijanja međusobne interakcije građana i njihovog životnog prostora. Selekcijski žiri će do 26. travnja odabrati uži izbor od 10-15 projekata, a 5 projekata bit će novčano poduprti. Svi radovi koji uđu u uži izbor natječaja, bit će predstavljeni publici na uličnoj izložbi u sklopu festivala.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”8558,8555,8556,8559″ img_size=”full” onclick=”link_no” autoplay=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Može li Design District Zagreb postati i neki drugi kvart osim centra? Ako da kako, a ako ne zašto? 🙂

Uvijek je ključno pitanje inicijative. U slučaju ‘zone Martićeve’ dosta slojeva se posložilo i rekla bih da smo samo naprosto zbrojili dva i dva. I odlučili dati ime onome što se događa i čemu treba još samo malo vjetra u leđa.

Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata. Na koji se način ta podrška sve manifestira? Hoće li, recimo, Grad Zagreb uz nadležni ured neki od mnogobrojnih (iako bi komotno mogao i sve) praznih prostora u Zvonimirovoj prepustiti nekome od kreativaca, HDD tom istom kreativcu pomoći s uređenjem prostora, DAZ s projektiranjem, a Udruženje hrvatskih arhitekata s operativnom i inom podrškom ili se ta suradnja manifestira na neke manje ambiciozne načine? Je li ova zatvorena struktura podrške nešto čemu stremite ili vam je podrška dovoljna i na nekoj deklarativnoj, nižoj razini?

Grad će nam na tih nekoliko dana omogućiti korištenje praznih prostora, no moram napomenuti da ih nema tako puno kako se mnogima čini. Neki prostori nemaju riješene vlasničke odnose, neki su u privatnom vlasništvu ili u mješovitom javno-privatnom vlasništvu, pa imaju po nekoliko suvlasnika i slično. No nama je bitno da je Grad pokazao dobru volju “posuditi” svoje svoje raspoložive prostore. I to je već nešto. Naravno, riječ je o samo nekoliko dana i nikako o trajnom korištenju. Ovaj konkretni Grad-HDD-DAZ scenarij za koji pitaš je nemoguć, jer stvari tako ne funkcioniraju, a i dobro je da ne funkcioniraju. Suradnja sa strukovnim udruženjima postoji na raznim razinama, ali ne u smislu praktičnog dizajniranja i projektiranja, već u smislu podrške ili programske suradnje. Niti bi se oni trebali upuštati u praktično pomaganje nekom svom članu nauštrb drugih članova, niti bi Grad trebao tek tako nekom kreativcu ‘prepustiti’ prostor, koliko god se to na prvi pogled čini atraktivnom idejom. Javni natječaj s transparentnim kriterijima je uvijek najbolji način i bez dvojbe bih za to glasala.

Tko sve stoji iza projekta?

Inicijativa Design District Zagreb nastala je u Croatian Design Superstoreu, dizajnerskoj platformi koja je ujedno i svojevrsni one-stop-shop za hrvatski dizajn, i koja je nakon nekoliko privremenih putujućih instalacija svoju stalnu adresu pronašla upravo u Martićevoj ulici. Suorganizator je Dizajn centar Zagreb, neprofitno udruženje za razvoj dizajna, koji je također novi stanovnik kvarta.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8560″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Za one koje žele znati više!

Ove subote, 23. travnja od 10 do 17 sati, Croatian Design Superstore postaje neizostavna postaja za subotnji doručak i druženje uz vrhunsku glazbu. Naime, krenula je proljetna sezona popularnog programa FRüHSTüCK, čija će vesela ekipa po drugi puta sa svojom glazbeno-kulinarskom pričom gostovati na adresi Martićeva 4. Dobro uhodani tim DJ-a koji stoji iza ovog uspješnog subotnjeg programa – mića, phillipe i Oberön, zajedno s gostom Denisom Beifussom, pobrinut će se da vikend u zagrebačkom Design Districtu započne uz najbolje zvukove hip-hopa, jazza, soula i funka.

Osim dobre glazbe, na menijima će gosti po pristupačnim cijenama pronaći zdrave i ukusne zalogaje i napitke koji su posebno osmišljeni samo za ovu prigodu: Büro24/7, Mixmag, CDSS i FRüHSTüCK menü! Posjetitelji će uživati u bezglutenskim pitama od jabuka, smoothieju, ukusnim vege ili mesnim sendvičima te odličnim zlevankama. Sve to uz šalicu dobre kave ili čaja upotpunit će najbolji hangover doručak u gradu!

Vidimo se u kvartu![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8561″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8562″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s