Počinje još jedan Izlog suvremenog zvuka

Izlog suvremenog zvuka, međunarodni festival suvremene glazbe, na svom će četvrtom izdanju okupiti gotovo 100 umjetnika iz 12 zemalja: Francuske, Nizozemske, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Austrije, Meksika, Norveške, SAD-a, Portugala i Mađarske. Od 4. do 7. svibnja, glazbenici, glazbeni istraživači, umjetnici zvuka, skladatelji i performeri u četiri će se dana publici Izloga predstaviti kroz 30 programa. Proljetno glazbeno druženje u Studentskom centru okuplja vodeća imena suvremene glazbene scene kao i ona koja tek dolaze. Izlog je istraživanje, proces i razvoj, daje prednost glazbenoj zajednici odnosno sceni radije nego zakonitostima i pravilima glazbene industrije.

„Izlog je zajednička energija i trud, nastojanje koje dijelimo s prijateljima i partnerima u poticanju suradnje i dijaloga. Izlog je pokušaj ignoriranja žanrovskih granica, poticanja kreativnosti te kritičkog ali otvorenog pristupa koji nastoji uvažavati različitosti“  naglasila je umjetnička voditeljica festivala, Davorka Begović te najavila ovogodišnji program.

Ovogodišnji Izlog otvorit će nastup njegovih najmlađih sudionika, polaznika 4-mjesečne radionice pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. Pioniri Tvornice zvuka, odnosno mali budući glazbenici u dobi od 7 do 10 godina, kratkim nastupom uvest će posjetitelje u svijet elektronike i improvizacije. Mjesto događanja MM centar, a vrijeme okupljanja 19 sati.

A što su tijekom petodnevne rezidencije u Francuskom paviljonu stvarali elektroničari Gideon Kiers, Lucas van der Velden, inače članovi Telcosystemsa i voditelji Sonic Acts festivala te švedski sound artist BJ Nielsen, vidjet ćemo na dan otvorenja u 21 sat.

Glazba domaćih predstavnika Šumovi protiv valova varira od ambijentalne glazbe preko elektronike i psihodeličnog zvuka 60-tih do suvremenog i eksperimentalnog izričaja. Kombinacija Labradforda, Morriconea i Clustera. Velika dvorana &TD-a od 22.30 sati.

A za kraj prvog dana festivala u Polukružnoj dvorani &TD-a, koncert posvećen tragično preminulom bubnjaru Danielu Buessu, odsvirat će njegovi kolege i prijatelji Sebastian Smolyn (trombon) i Artur Smolyn (elektronika) kao bend Defibrillator s Maximeom Hänsenbergerom na bubnjevima. Braća Smolyn često su pozornicu dijelili s jazz legendom Peterom Brötzmannom, a njihova moćna svirka prožeta je utjecajima noisea, hardcorea i free jazza.

Izlog se ove godine može pohvaliti i s dolaskom „stare“ garde improvizatora, multiinstrumentalista Freda Fritha, klarinerista Tima Hodgkinsona te bubnjara Chrisa Cutlera, odnosno bivših članova kultnog engleskog avangardnog rock benda Henry Cow. U dvije različite glazbene večeri, a u kombinaciji s trubačicom, improvizatoricom i skladateljicom Susanom Santos Silvom i video umjetnicom Heikom Liss, majstor nekonvencionalnog pristupa glazbi, Fred Frith priuštit će nam izvanredne impro nastupe koji se rijetko kad mogu doživjeti u Zagrebu. Također, trećeg dana festivala Tim Hodgkinskon u razgovoru s novinarom i glazbenim kritičarem Robertom Barriyem, predstavit će svoju prvu knjigu ‘Music and the Myth of Wholeness’.

Austrijski ansambl za radikalnu i beskompromisnu glazbu ovoga vremena, kako sami sebe nazivaju, Black Page Orchestra u svom glazbenom izričaju koriste elektroniku, video i različite tehnologije, a njihovi scenski nastupi često su performativnog karaktera i kod publike uvijek izazivaju veliki interes.

Stian Westerhus, vodeće ime norveške suvremene scene, itekako dobro znano u krugovima avangardnog jazza i šire, gitarist koji je u stalnoj potrazi za novim izazovima. Beskompromisan i žestok, ovaj virtuozni izvođač predstavit će svoj najnoviji solo album u prostoru Francuza.

U izvedbi ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg čine studenti Umjetničke akademije u Splitu, pod vodstvom glazbenika i skladatelja Gordana Tudora, čut ćete između ostalog kako zvuči jedna od najpoznatijih pjesama glazbene legende Franka Zappe ‘Peaches En Regalia’, ali i nova djela mlade skladateljice Ane Horvat te umjetničkog voditelja ansambla, Gordana Tudora.

Izlog će u suradnji s Nicole Hewitt i Anom Hušman ove godine ugostiti Odsjek za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu – OZAFIN ALU. Karlo Pavičić Ravlić predstavit će svoj rad ‘Medijski telefon’, Roko Crnić performans ‘Stolac, stol i stolica’, a jedno od ključnih djela Alvina Luciera ‘Vespers’ (1969.) izvest će grupa studenata OZAFIN-a.

Nakon niza godina prepoznatljivih po mnogobrojnom članstvu i eksperimentiranju sa zvukom, MMessy Oscillators na ovogodišnji Izlog dolaze s novim hibridnim zvukom i pristupom, kao MMessy Oscillators 2.0. Svojstvena im je izrada i upotreba DIY i BIO instrumenata.

A kako bi proslavili objavljivanje kataloga događanja tijekom 6 mjeseci u 2015. godini, partneri Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, u suradnji s Izlogom suvremenog zvuka i Muzičkom akademijom u Zagrebu, pozvali su francuski umjetnički duo Scenocosme koji će predstaviti četiri interaktivne zvučne instalacije: biljke koje muziciraju!

Također, ove su godine za publiku Izloga pripremili iznenađenje. Vode vas na izlet u Budimpeštu, u nedjelju 8. svibnja, u prostorno-zvučni institut u Budimpešti – novi centar za istraživanja i razvoj na području spatial sounda. Otvoren je i trajno smješten u Budimpešti prije nekoliko mjeseci, a osnovao ga je kolektiv inženjera, istraživača i umjetnika 4DSOUND koji od 2008. godine kontinuirano radi na razvoju prostorno-zvučne tehnologije.

Ulaznice za Izlet Izloga su u prodaji! Možete ih kupiti na blagajni Teatra &TD koja radi svakog radnog dana od 11 do 13h (tel: 01/4593510), a u večernjim satima prema rasporedu, te svake večeri tijekom festivala (3. – 7.5.) od 19-21,30h. Kupovinom ulaznice participirate u dijelu putnih troškova (100,00 kn) i osiguravate svoje mjesto u organiziranom autobusu. Ulaz na program dodatno se NE naplaćuje. Broj sjedala u autobusu je ograničen, pa požurite osigurati svoje mjesto za prostorno-zvučnu avanturu 4DSOUND!

Sve informacije u vezi puta dostupne su OVDJE, a ako imate dodatna pitanja možete ih postaviti na mail: danijela.andrijasevic@sczg.hr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s