Kontejner – otvoreni natječaji

EKSTRAVAGANTNA TIJELA: ZLOČIN I KAZNA
studeni 2016., Pogon Jedinstvo

Ekstravagantna tijela međunarodan je, transdisciplinaran umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godine i bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Tematizirajući u prošlim izdanjima fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi, u svom četvrtom izdanju festival se bavi društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja. Projekt Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna promatra zločin kao najvažniju od svih pukotina društvene represije.

U usporedbi s prethodim izdanjima, Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna premještaju fokus s tjelesnih i psiholoških inskripcija drugosti prema širem poimanju društveno propisane moralnosti, odnosno odnosa prihvatljivih i neprihvatljivih životnih stilova. Ključna pitanja i dalje ostaju ista: Što je izvan norme? Kako su regulirane i čuvane granice između kriminalnog i nekriminalnog ponašanja? Znači li zakon nužno i pravdu ili postoje nasilje i nepravda koji se provode u ime zakona? Koje su ideološke pretpostavke iza društvenih i zakonodavnih regulacija kriminalnosti? Postoje li društveno poželjni zločini i u čiju korist se oni provode? Što je sa slučajevima kriminalne privatizacije javnog dobra i isključenja siromašnih te zlouporabe i zaposjedanja zajedničkih dobara na svakodnevnoj razini? Jesu li zakoni dovoljni da zaštite javni interes? Što se događa s rastućom radikalizacijom ideološke opozicije između liberalnog, demokratskog i sekularnog koncepta zakona i zakona utemeljenog u religiji (što nimalo ne zabrinjava islamske države Bliskog istoka)? Što sa zapadnjačkim demokratskim društvima čije su liberalne legislative uzastopno izazvane pritiskom religijskih (najčešće kršćanskih) grupa? Ključni problemi ovdje i dalje se vežu uz tijelo i seksualnost: pobačaj, seksualni rad, homoseksualnost… Konačni set pitanja vezan je uz nova postignuća i razvoj u sklopu znanosti i tehnologije. Od nedavnih znanstvenih pokušaja pronalaska neuroloških temelja kriminalnosti do bio-etičkih problema vezanih uz kloniranje čovjeka i krađu identiteta. Odnos društva prema slobodnoj informaciji jedna je od ključnih preokupacija kako post-snowdenovskog društva, tako i ovoga projekta.
> O POSTUPKU PRIJAVE
> ROK ZA PRIJAVU: 15. srpanj 2016.
> OBJAVA NATJEČAJA

LJETNA ŠKOLA
1. – 5. kolovoz 2016., Čiovo (HR)

Kontejner i Cultivamos Cultura predstavljaju: ”Prakse Mora: eksperimentalna umjetnost na rubu  znanosti, ekologije i obale”

Ovaj jedinstveni petodnevni tečaj na prekrasnom Čiovu omogućit će ‘ne-specijalistima’ usvajanje teorijskih i praktičnih znanja na sjecištu biologije, ekologije i vizualne umjetnosti. Organizirana po prvi puta u Hrvatskoj, ova ljetna škola svojevrsni je produžetak ljetnih tečajeva koje već četiri godine u Portugalu organizira Cultivamos Cultura uz gostovanja mnogih stručnjaka iz područja bio-arta. Program nudi teorijski i praktični dio – putem eksperimenata i vježbi te teoretiziranja i debatiranja, polaznici će ući iza kulisa stvaranja zapanjujućih interdisciplinarnih umjetničkih djela i prevođenja koncepata u radove. Aktivnosti se sastoje od predavanja i radionica u prirodnom okruženju uključujući i jednodnevne izlete brodom u svrhu provođenja istraživanja na različitim lokacijama. Ljetna škola uronit će vas u svijet bio-arta, rekao je bivši polaznik Cesar Sousa, koji se može promatrati iz nekoliko različitih perspektiva – različitih poput iskustava sudionika, govornika i voditelja. Vezano za umjetničko stvaralaštvo, Ljetna škola omogućuje istraživanje mnogih mogućnosti i formi vezanih za rad sa živim organizmima i organskim supstancama od eksperimentiranja s fungima, bakterijama, mušicama te mahovinom i plutom, postepeno objašnjavajući sve laboratorijske i uradi-sam tehnike. Dijalozi praćeni praktičnim vježbama otvaraju sljedeća pitanja: Koje je mjesto umjetnika u laboratoriju? Postoji li kodeks ponašanja? Može li umjetnik postaviti važno pitanje za znanost? Koji etički problemi nastaju prilikom rada sa živim organizmima? Pitanja se množe, a odgovori ovise o tome tko na njih odgovara – umjetnik, filozof, arhitekt, kustos, imunolog ili znanstvenik?

Predavanja i radionice održat će Marta de Menezes, portugalska umjetnica i direktorica Cultivamos Cultura kao i Kontejnerova dugogodišnja suradnica, Marie-Pier Boucher (PhD, Sveučilište Duke) i Nigel Helyer.

Tečaj će ostaviti  prostora za neformalne aktivnosti, kulturni i društveni program.
> ROK ZA PRIJAVU: 15. srpanj, 2016.
> PRIJAVE I INFORMACIJE: natjecaj@kontejner.org
> OBJAVA NATJEČAJA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s