Chui i Jazz orkestar HRTa

Jazz ciklus predstavlja koncert Chuia i Jazz orkestra Hrvatske radio televizije pod voditeljstvom šef-dirigenta Andreasa Marinella. Ujedinjenim snagama na koncertu će izvesti presjek Chuievih skladbi s prva tri albuma u novim big band aranžmanima. Za tu priliku u bend se vraća i bubnjar Janko Novoselić, a koncert će se održati 1. ožujka (srijeda) s početkom u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona.

Jazz orkestar HRTa, nekadašnji Big Band Hrvatske radiotelevizije, to jest Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Orkestar su kroz povijest vodili Miljenko Prohaska, Silvije Glojnarić, Saša Nestorović, a sada ga vodi skladatelj, dirigent i saksofonist Andreas Marinello. Jazz orkestar HRTa ostvario je poveliki popis suradnji s nekima od najvećih svjetskih jazz glazbenika: Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, Johnny Grifin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, Kai Winding, John Lewis, Art Taylor, Christian McBride, Miroslav Vitous i mnogi drugi.

Chui su mladi hrvatski instrumentalni bend koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već s prvim albumom (‘Chui’ Dancing Bear 2012.) osigurao im je kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. godine za Dancing Bear objavljuju i drugi album ‘The Second Arrival’ koji kao i prvijenac dobiva samo pohvale od glazbene kritike i publike. 2015. godine pak Chui objavljuje treći album ‘Third Sun From The Stone’ koji je osim što je pobrao samo odlične kritike, na skoro svim top listama proglašen za domaći album godine što do sad nije uspjelo ni jednom jazz sastavu u Hrvatskoj, te je bio nominiram za nekoliko nagrada Porin. Na koncertnoj promociji novog albuma Chui je rasprodao Zagrebačku Tvornicu kulture, nakon kojeg je uslijedio i rasprodani Vintage industrial bar, a promotivna turneja albuma ‘Third Sun From The Sun’ svoj je vrhunac doživjela na fantastičnom nastupu na INmusic festivalu. Šarolik stilski glazbeni spektar omogućio im je da nastupe na najvećim regionalnim festivalima jazz, rock i alternativne glazbe. Trenutno rade na novom albumu čije će prve zvukove uskoro javnosti predstaviti u pjesmi ‘Tebi putujem‘ na kojem su ostvarili suradnju s glazbenom divom Josipom Lisac.

Chui nastupa u sastavu Toni Starešinić – klavijature & elektronika, Vojkan Jocić – sax & elektronika, Janko Novoselić – bubnjevi.

Ulaznice po cijeni od 50kn osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s