Th’ Legendary Shack Shakers, HAUS, Gatuzo, Throes + The Shine, Them Moose Rush i St.Tropez dodani lineupu INmusic festivala 12

Na brojnim pozornicama INmusica #12 uz Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian, Michaela Kiwanukija, Flogging Molly, Darka Rundeka, Slaves, Repetitor, Booka Shade, The Strange, Kel Assouf, Public Service Broadcasting… nastupit će i Th’ Legendary Shack Shakers, HAUS, Gatuzo, Throes + The Shine, Them Moose Rush i St.Tropez. INmusic festival #12 održat će se od 19. do 21. lipnja 2017. godine na zagrebačkom Jarunu.

Uzbudljiva mješavna southern-gothica, rock’n’rolla, rockabillya, bluesa i countrya – tako bi se najbolje mogao opisati jedinstven zvuk Th’ Legendary Shack Shakersa. Osnovani su sredinom 90-ih godina u Kentuckyu te su se vrlo brzo istaknuli svojim upečatljivim, energičnim nastupima, a glazbeni časopis Scene JD Wilksea proglasio je najboljim frontmenom u Nashvilleu. Njihov debitantski album Cockadoodledon’t objavljen je 2002. godine, a uslijedili su Believe (2004.), Pandeliruim (2006.), Swampblood (2007.), Agri-DustriaI (2010.) i The Southern Surreal (2015.). Th’ Legendary Shack Shakers poznati su po svojim intenzivnim turnejama i uzbudljivim nastupima te su gostovali na turnejama velikih svjetskim glazbenih zvijezda poput The Black Keysa, Rancida, Hank Williamsa III., Slim Cessna’s Auto Club te velikog Roberta Planta koji je njihov album Believe proglasio svojim osobnim favoritom 2005. godine.

HAUS je nastao kada su se Sam Kelly (prateći vokal i gitara), Daniel Hylton-Nuamah (gitara), Ellis Mortimer (bas gitara, klavijature i prateći vokal) i Lyle Simpson (bubnjevi) upoznali za vrijeme studija na Institutu za suvremenu glazbu u sjevernom Londonu. Nakon što su proveli neko vrijeme stvarajući glazbu kao četvorka, prvo na klavijaturama, a kasnije i kao vokal i gitarist, pridružio im se Ashley Mulimba. Mlade talentirane glazbene nade, HAUS punom parom stvaraju odličnu glazbu među kojom se ističu pjesme Gave You All, Two Minds, Haze i Blinded na dobrom su putu da se afirmiraju na suvremenoj urbanoj glazbenoj sceni. HAUS na nadolazeće dvanaesto izdanje INmusic festivala dolaze u sklopu ETEP programa (European Talent Exchange Programme) koji promiče mobilnost europskih glazbenika.

Energični, originalni, eksplozivni ovisnici o bluesu, sjajni zagrebački rockeri Gatuzo prvo su ime Balkan Stagea na nadolazećem dvanaestom izdanju INmusic festivala. Gatuzo su 2004. godine osnovali dvojica prijatelja iz srednjoškolskih dana Damir Trkulja Šiljo (gitara, vokal) i Goran Martinjak (bubnjevi). Krajem iste godine održali su svoj prvi koncert, a sljedeće godine objavljen je i njihov prvi EP Temelji. Njihov debitantski album Noge/ruke/glave objavljen je 2007. godine. Dvije godine kasnije izašao je njihov drugi studijski album ! koji je kao i njegov prethodnik dobio izvrsne kritike. Na trećem studijskom albumu Gdje idemo, objavljenom 2013. godine, njihov zvuk je sezao od mračnog, moćnog i žestokog u pjesmama poput Gdje idemo i Oni govore, do intimnijeg blues zvuka u pjesmi Dijete u meni. Četvrti studijski album Gatuza, Megalomania iz 2014. godine, jednoglasno je osvojio publiku i kritiku te etabilirao Gatuzo kao jedan od najcjenjenijih rock sastava u Hrvatskoj. 2016. godina novo je poglavlje u karijeri Gatuza – priključuili su im se basist Jakov Kolega i Stipe Mađor-Božinović na trubi, a novim singlom Ima li te… najavljuju i novi album čije izdanje se očekuje u narednim mjesecima.

Throes + The Shine jedinstven su i zanimljiv spoj rocka i kudura – glazbenog stila i plesa stvorenog 1980-ih u Angoli karakterističnog po svom energičnom i izrazito plesnom tempu. Rezultat ove egzotične mješavine sasvim je novi zvuk – rockduro. Throes (rock duo) i The Shine (kuduro vokali zaluđeni rapom i R&B-om) okupili su se 2011. godine u Portu. Njihov prvi album Rockduro objavljen je 2012. godine. Reakcije na njihove brojne energične nastupe bile su više nego pozitivne, a njihov rock zvuk sjedinjen s afričkim vibracijama postao je sinonim za dobru zabavu. 2014. godine objavljen je njihov drugi album Mambos de Otros Tipos koji su predstavili na velikim festivalima poput Rosklidea, Lowlands, Rock en Siene… Njihov treći album Wanga, objavljen je 2016. godine, a na njemu su uz već prepoznatljiv zvuk rockdura eksperimentirali i s elektronikom što je njihovu zaraznu, neobuzdanu energiju podiglo na još višu razinu. I ovaj sastav na dvanaesto izdanje INmusic festivala dolazi u sklopu ETEP projekta (European Talent Exchange Programme).

Jedni od najperspektivnijih mladih hrvatskih bendova i velike europske glazbene nade, Them Moose Rush, zasvirat će na Hidden Stageu. Bjelovarska progresivna rock trojka koja kombinacijom retro i modernih zvukova stvara eksplozivne i jedinstvene pjesme, svoje albume snima uživo te konstantno pomiču percepciju onoga što se smatra standardnom rock glazbom. U svojoj kratkoj, ali upečatljivoj karijeri Them Moose Rush snimili su tri albuma; The Future Miss Sunshine (2013.), Three π One (2014.), Three π Two (2015.). Them Moose Rush u dosadašnjoj karijeri stekli su naklonost publike i kritičara, iza sebe imaju brojne uspješne koncerte, a očekuje ih i nastup u Francuskoj na Europavox festivalu u sklopu Europavox projekta čiji je INmusic festival ponosan partner, a njegov osnovni cilj poticanje je razmjene suvremenih autorskih izvođača iz svih dijelova Europe.

Na istoj će pozornici zasvirati i nizozemska garage-punk četvorka St.Tropez iz Amsterdama koja polako, ali sigurno korača prema internacionalnom glazbenom uspjehu. U kolovozu 2016. godine objavljen je njihov debitantski album St.Tropez kojim su privukli pažnju i naišli na pozitivne kritike prominentnih glazbenih medija poput NME-a, DIY i Clasha. U siječnju 2017. godine St. Tropez objavili su prvi singl Democracy s njihovog EP-a Debate koji je izašao u veljači. Na EP-u St.Tropez bave se temama poput politike, nade, populizma, straha. St.Tropez na INmusic festival #12 dolaze u sklopu Europavox projekta predvođenog Europavox Festivalom koji je sufinanciran od strane Europske komisije kao važan program za poticanje međueuropske suradnje i doprinos suvremenoj kulturi i glazbi. Ovaj ambiciozni europski projekt okuplja sedam europskih zemalja (Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Austrija, Grčka, Litva, Hrvatska) i najvažnije glazbene promotore i festivale u svakoj od partnerskih zemalja s ciljem poticanja razmjene suvremenih autorskih izvođača iz svih dijelova Europe, razvijanju inovativnih pristupa na području europske glazbene industrije te zajedničkom javnom zagovaranju bogatstva i raznolikosti interkulturalne europske baštine.

Festivalske ulaznice za trodnevno festivalsko iskustvo dostupne su po cijeni od 449 kn u preko stotinu poslovnica OTP banke, Dirty Old Shopu u Zagrebu (Tratinska 18) i putem službenog festivalskog webshopa. Sedmodnevne kamperske ulaznice po cijeni od 250 kn dostupne su na istom mjestu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s