TTv presents: Projekt Ilica + festival Readymade Ilica

Projekt Ilica multidisciplinarni je projekt čiji je cilj revitalizacija glavne gradske ulice kroz kulturne i kreativne industrije, osmišljavanje novih modela upotrebnih uloga trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, te očuvanje njezinih proizvodnih obrta.

FOTO: Marina Paulenka

Ovaj kulturno-umjetnički projekt pokrenuli su Ivana Nikolić (predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija – HKKKKI), Aleksandar Battista Ilić (dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – ALU) i Umjetnička organizacija OAZA koju čini šest autorica – Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Ana-Marija Poljanec.

U video intervjuu koji slijedi, Maja Kolar (OAZA) predstavila nam je programske smjernice samog projekta i istaknula najatraktivnije festivalske sadržaje.

Ivana Nikolić dala nam je ‘overall’ cijele priče i otkrila buduće iličke planove…

Projekt Ilica bavi se reinvencijom vrijednosti lokacije, zajednice, umjetnosti, s kojima se razvija svijest o tome kako niti jedan segment društva ne može biti zatvoren i samodostatan. Promišljanje samih sebe kroz prostorno i vremensko kretanje zajednice, te suočavanje s kritikom i promjenom dovodi do poboljšanja kvalitete života. Projekt Ilica kroz sinergijske akcije sa stanovnicima Ilice i dionicima kreativnih i kulturnih industrija započet će kritičko i konstruktivno promišljanje soft modela regeneracije ove mikrolokacije, dodaje Ivana Nikolić, jedna od pokretačica projekta.

Prvim predstavljanjem ovog kulturno-umjetničkog projekta, koji će se razvijati narednih pet godina, festival Readymade Ilica svojim akcijama i intervencijama ukazuje na važnost participativnog i kolaborativnog rada, te ekonomiju razmjene, solidarnosti i inkluzije. Projekt Ilica usmjeren je na rješavanje društvenih problema revitalizacije same ulice, kao i praznih prostora u njoj te aktiviranjem kreativne i kulturne industrije kako bi ukazali na aktivnu ulogu kulture u oblikovanju života i izgradnji identiteta lokalne zajednice.

Festival će, kao višedimenzionalno multidisciplinarno događanje, kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj afirmirati u zajednici novo vrijeme bogatog Iličkog kulturnog života koristeći inovativne alate, nove tehnologije i komunikacijske materijale.

Svi ostali detalji kao i raspored događanja po danima dostupni su OVDJE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s