Festival dobre glazbe i energije

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Protekla tri dana 12. INmusica uživali smo u glazbi velikih umjetnika koji su u Zagrebu svirali pred rekordnim brojem ljubitelja dobre glazbe. Naš najveći glazbeni festival na Otoku mladeži ugostio je glazbenike koji su oduševili preko 30.000 ljudi i pokazali kako je vrijedilo čekati 12. INmusic. Arcade Fire, Kings of Leon i Kasabian, tri velike zvijezde ovog festivala oduševili svojim nastupom.

RIJEČI: Antonija Vrčić
FOTO: INmusic press


Nastup Arcade Fire bio je spektakularan završetak prvog dana i uvod u ostala dva. Energični, snažni, s upečatljivim vizualnim efektima, kanadski glazbenici Arcade Fire ‘zapalili’ su publiku svojom zanimljivom glazbom u kojoj eksperimentiraju s različitim glazbenim žanrovima. Spoj svježeg zvuka i energije na pozornici obilježio je svaki dio njihovog nastupa i premašio očekivanja ljubitelja ovih talentiranih glazbenika koji pričaju osebujnu glazbenu priču.


Odlično zagrijavanje za njihov koncert bili su koncerti Darka Rundeka i Michaela Kiwanuke, dvojice emotivnih glazbenika čiji nastup nikoga nije ostavio ravnodušnim. Legendarni Darko Rundek odveo nas je na putovanje kroz 20 godina svog iznimnog stvaralaštva uz hitove Ruke, Ljubav se ne trži…
Na OTP World stageu predstavio se mladi glazbenik ‘starog’ duha Michael Kiwanuka koji je koncert otvorio pjesmom sa svog posljednjeg albuma Love and Hate – Cold Little Heart. Nenametljivi Kiwanuka u posljednjih je nekoliko godina izdao dva albuma, dva odlična albuma koje kritika hvali a publika s oduševljenjem sluša. Bezvremenska glazba ovog mladog britanskog kantautora vjerujemo da će ga odvesti na pozornice diljem svijeta, a mi se nadamo da ćemo ga imati priliku slušati u Zagrebu opet.


Pozitivna atmosfera s pozornica širila se i po svakom dijelu Otoka mladeži, pa je tako osim glazbenih događanja veliku pozornost privlačilo i INteatar. ‘Mala arena’ bila je premalena za sve koji su htjeli vidjeti nastup Zijaha Sokolovića koji je posljednjeg dana festivala izveo svoju poznatu predstavu CABAres, CABArei.

Nakon odličnog prvog dana zabava se nastavila i u utorak, koji je bio rezerviran za nastup benda čiji se dolazak na INmusic iščekivao već godinama.


Oduševljenje njihovim nastupom pokazalo je više od 30.000 posjetitelja koji su jednoglasno pjevali svaki njihov hit poput Pyro, Sex on fire, Use somebody, Waste a Moment, Notion, i mnoge, mnoge druge pokazali su kako ih je vrijedilo čekati. Spektakularni Kings of Leon, iako nisu puno komunicirali s publikom, svojim zvukom i nastupom nisu ni najmanje razočarali. Zvučali su savršeno.

Tako su zvučali i Alt-J koje smo imali priliku slušati na glavnoj pozornici prije nastupa Kings of Leon. Inovativni mladi glazbenici svojom su melodičnom glazbom koja spaja pomalo nespojive glazbene elemente, rasplesali publiku koja ih je ispratila gromoglasnim pljeskom.

Ne smijemo zaboraviti ni Repetitor koji je i ovaj put privukao veliku pažnju posjetitelja. Ovaj trojac, kojeg svrstavaju u kategoriju najboljih rock bendova u regiji, u Zagrebu su predstavili svoj treći album ‘Gde ćeš’, a publika im je pokazala da će ih s guštom slušati i dalje.
Od nastupa ‘domaćih’ bendova moramo spomenuti i Balkan Goes North stageu gdje tijekom tri dana svirali Zoster, Gatuzo i Antenat.

Posljednji dan INmusic festivala donio je zabavan i energičan nastup po mnogima ‘najsimpatičnijeg’ benda na ovogodišnjem izdanju INMusica – Flogging Molly. Osim što vole Hrvatsku imaju i hrvatskih korijena pa je tako ljubav hrvatske publike i Flogging Molly, sada još jednom potvrđeno, neuništiva.


Nastup kultnog, multinacionalnog i multietničkog Orchestra Baobab, osnovanog 1970. godine, donio je dašak afro/kubansko/karipskih melodija s kojim je zabavio i rasplesao publiku.
Potpuno drugačiji, ali ništa manje zabavan, bio je nastup britanskog punk dvojca Slaves koji su predstavili svoj jedinstven i žestok zvuk i to zahvaljujući energiji bubnjara i pjevača Isaaca Holmana.
I za kraj – Kasabian!


Bolji završetak festivala nismo mogli ni zamisliti! Možemo reći kako je njihov nastup na 12. INmusic festivalu bio fenomenalan. Od početka do kraja nastupa svojom su energijom i komunikacijom s publikom, gotovo druženjem, oduševili sve posjetitelje. Oduševljena publika neumorno je skakala s Tomom Meighanom i Sergiom Pizzornom između ostalog i na jedan od posljednjih hitova You’re In Love With a Psycho. Zahvaljujući ovom odličnom nastupu Kasabian će postati u Zagrebu rado viđen gosti. Nadamo se uskoro.

Ovogodišnje, po broju prodanih ulaznica rekordno izdanje INmusica, vjerujemo jedno je od najboljih tijekom 12 godina održavanja festivala. Obilježili su ga nastupi bendova koji su trenutačno na vrhuncu, mladih nada i provjerenih iskusnih zabavljača. Organizatori su tako opravdali očekivanja dugogodišnjih fanova koji su vrijedno pratili festival iz godine u godinu.
Ove godine kao nikad prije pridružio im se i veliki broj stranaca sa svih strana svijeta koji su osim u glazbi uživali i u ostalim sadržajima festivala i to do dugo u noć. A sve ih je povezala dobra glazba, tj. umjetnost. Kao što i Teslin toranj, 30 metara visoka replika Teslinog tornja iz New Yorka, koja je izgrađena za prošlogodišnje izdanje INmusica, simbolizira – glazba je energija. Upravo nje na 12. INmusicu nije nedostajalo.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s