de.finity – prva autorska plesna predstava mladog umjetničkog kolektiva de.not

Umjetnički kolektiv de.not nastao je kao rezultat želje za stvaranjem u području suvremenog plesa i kazališta. Kolektiv je osnovan na inicijativu dviju plesnih umjetnica Dore Kokolj i Eni Vesović, a de.finity je prva plesna predstava koju zajedno potpisuju.

Predstava je ostvarena kao međunarodna koprodukcija sa Slovenijom, a premijera je održana u Plesnom Teatru Ljubljana 23. lipnja nakon čega je dan kasnije uslijedila još jedna izvedba. Zagrebačka premijera održat će se u Pogonu (Trnjanski nasip bb) 30. lipnja, a svi zainteresirani predstavu mogu pogledati i dan kasnije, 1. srpnja. Obje izvedbe počinju u 20 sati.

FOTO: Ivica Ivčević, Eni Vesović, Drago Videmšek

 

Od početka projekta do realizacije popis partnera i suradnika polako se povećavao. Sve je počelo s Pogonom, Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade i prihvaćenom prijavom za njihov program Pogonator – inkubator suvremenog kazališta i plesa. Zatim je stigla podrška od Plesnog Teatera Ljubljana, koja se razvila u suradnju sa zagrebačkom ekscenom. Plesni Teater Ljubljana ili PTL, pružio nam je podršku jer im se sviđa način na koji Eni radi. Tako se de.finity polako i počela razvijati – ističe Dora Kokolj, koautorica ideje i koncepta.

Prvobitna inspiracija proizašla je iz književnog predloška, knjige Granice vječnosti Lois McMaster Bujold, i želje da se napravi tamna predstava ljudskog pokreta. S vremenom se došlo do predstave koja se bavi pitanjima kreiranja slobode i dekonstrukcije ograničenja.

Knjiga nam je poslužila kao inspiracija za atmosferu, tamnu i tešku. Radile smo na stvaranju slika građenih od motiva vezanih uz odabrane emocije koje naglašavaju ili ulaze u sukob s ograničenjima. S vremenom smo se odmaknule od knjige i krenule u razradu kompozicije i pokreta. Promjenom percepcije i različitim atmosferama pokušavamo publici prenijeti poruku kako mi sami kreiramo svoja shvaćanja i određujemo količinu slobode koju si dopuštamo. Život može biti bolji i gori, ovisno kako pogledamo, ali jedino mi živimo taj život i određujemo kakav pogled na njega imamo – kaže Eni Vesović koja potpisje samu koreografiju.

Uz autorice ideje Doru i Eni, u izvedbi sudjeluje i slovenska plesačica Tajda Podobnik, a autorski tim predstave sastoji se od niza kvalitetnih autora s hrvatske i slovenske umjetničke scene.

 

„Veliku ulogu u predstavi igra i glazba, koju potpisuju hrvatski multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i slovenski autor Iztok Drabik Jug. Ostatak tima podijeljen je na Hrvatske i Slovenske autore. Kostimografkinja Alena Orović i grafička dizajnerica Kristina Mirošević dio su hrvatske strane. Slovenski su pak suradnici Janko Oven, dizajner svjetla, i Andreja Kopač kojoj smo zahvalne jer je dramaturškim savjetovanjem podržala projekt“, istaknule su autorice.

Inače, osim zajedničkih profesionalnih interesa, Doru i Eni veže i sličan put obrazovanja. Nakon studija povijesti umjetnosti i pedagogije, Dora završava plesnu akademiju u Skopju. Eni pak nakon studija psihologije završava i plesnu akademiju u Ljubljani. Profesionalno se bave izvedbenim umjetnostima, a uz izvedbu, vrlo brzo se počinju baviti i autorskim radom. Prve koreografske radove Eni je napravila u suradnji s profesionalnim plesnim ansamblom Studijem za suvremeni ples te kao autor za scenski pokret u dramskim predstavama. Dora svoj autorski put započinje predstavom Burza grešaka, koja je ujedno i prvi zajednički projekt ovog mladog kolektiva.

Umjetnički kolektiv de.not okuplja suradnike iz različitih područja te se ne ograničava na određenu estetiku ili izvedbenu formu. Ono što je je zajedničko svim projektima je činjenica da spoj prijateljskog i poslovnog odnosa određuje dinamiku rada. To je ujedno i najljepši dio ove priče – Dora i Eni se jako dobro zabavljaju radeći posao koji vole.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s