Što je Plan D?

Plan D je nastao kao nužan razvoj međunarodnog festivala dizajna Dan D. Novo ime — Plan D — odražava preobrazbu ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu cijele godine.

Ciljevi platforme u nastanku su višestruki — od afirmacije dizajna na nižim razinama edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. Prvo izdanje festivala Plan D održat će se od 27. rujna do 1. listopada 2017. u prostoru napuštenog diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Organizator je HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, a prvo izdanje realizirat će se u partnerstvu s Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Svako novo izdanje festivala postavit će i tematsku odrednicu i za izložbe i za konferencijski program.

Tema prvog izdanja bit će „Tehnooptimizam/tehnopesimizam“.
Odnos čovjeka i tehnologije je oduvijek bio složen i ambivalentan. Od samih početaka do danas, čovjek koristi tehnologiju kao alat kojim spoznaje i oblikuje sebe i svoju stvarnost. Pojava novih tehnologija tu stvarnost često izaziva i redefinira, što uzrokuje široki dijapazon različitih reakcija – od otpora do oduševljenja. Dok jedni u inovacijama vide ostvarenje fantazija i snova o boljem životu, drugima su one izvor straha i frustracija. Ove dvije krajnosti, kojima se zaokružuje široki spektar odnosa spram tehnologije, u popularnom javnom diskursu opisuju se kao tehnooptimizam i tehnopesimizam. Ako je tehnooptimizam obilježen kao neumorna vjera u svemogućnost tehnologije da riješi i najizazovnija društvena pitanja, tehnopesimizam je onaj koji tehnologiju smatra izvorom niza novih društvenih problema.

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program ovogodišnjeg festivala Plan D prezentirat će se najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja. Odnosno, prakse i projekte koji perpetuiraju dominantne tehnološke paradigme, ali i one koje ih propituju i izvrću. Pritom će se nadovezati na niz drugih disciplina koje tvore nezaobilazan fundus znanja i smjernica kojima se mogu rasvijetiliti isprepletenost svakodnevnog života s tehnologijom, ali i prikazati sposobnost dizajnerske prakse u artikuliranju novih pristupa u suvremenom diskursu o tehnologiji.

Izuzev kurirane izložbe koja će predstaviti i hrvatske i međunarodne radove i projekte, poseban segment u programu bit će izložba mladih autora. Međunarodna izložba mladih autora osmišljena je kao natječajna izložba, a na sudjelovanje su pozvani pozvani svi studenti/ce i mladi/e autori/ce (do 30 godina) koji/e u tematskom okviru festivala ‘Tehnooptimizam / Tehnopesimizam’ prepoznaju svoj rad. Odnosno, oni autori/ce koji/e u svom komercijalnom ili konceptualnom dizajnerskom radu promišljaju, koriste i oblikuju tehnologiju, uzimajući u obzir njezine pozitivne i negativne implikacije.

Sve o prijavama i uvjetima natječaja možete pronaći na www.pland.hr .
Kontakt: info@pland.hr.

O nezaobilaznom dizajnerskom projektu čija će se prva faza krajem rujna održati u Zagrebu pročitajte više u intervju s članovima organizacijskog tima festivala i platforme Plan D kojeg čine Luka Borčić, Petra Milički, Karla Paliska i Morana Matković objavljenom na Vizkulturi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s