Kao gost predavač u Zagreb na Plan D dolazi Bruce Sterling; prijave za radionice u tijeku

Prvo izdanje Plana D ugostit će Brucea Sterlinga, poznatog pisca znanstvene-fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publicista, urednika, teoretičara i futurista. Predavanje naslovljeno ‘Prekarna utopija’ na rasporedu je u četvrtak, 28. rujna 2017. u 20 sati.

Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji djeluje na sjecištu znanstvene fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost. Njegova su djela, među kojima su najpoznatije zbirke ‘Mirrorshades’ i ‘The Difference Engine’ u koautorstvu s Williamom Gibsonom, seminalna žanrovska djela čiji se utjecaj odražava u raznim područjima kulture – od glazbe do filma. Objavio je i niz publicističkih djela među kojima se ističu ‘The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier’ u kojem analizira hakersku subkulturu ranih 90-ih, zatim ‘Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years’ u kojemu oslikava budućnost u rasponu od biotehnologije, industrijskog dizajna do informacijske ekonomije, te ‘Shaping things’ gdje analizira futurološki dizajn svakodnevnih materijalnih predmeta, a u eseju ‘Epic struggle of the Internet of Things’ prokazuje pozadinu još jednog tehnološkog imperativa.

Objavljivao je, između ostalog, za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic, predavao Nove medije i znanstvenu fantastiku na European Graduate School, a s projektom ‘The new media project’ u kojemu istražuje mrtve medijske tehnologije daje značajan doprinos arheologiji medija.

Predavanje ‘Prekarna utopija’ Brucea Sterlinga dio je diskurzivnog programa međunarodnog festivala dizajna Plan D koji će se održati od 27.9. do 1.10.2017. u prostoru bivšeg diskonta, smještenog na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Osim izložbenog i diskurzivnog programa, Plan D je pripremio i dvije zanimljive radionice. U goste im tako dolaze Manetta Berends s radionicom ‘i-could-have-written-that’ te Uroš Krčadinac i Ivona Petrov s radionicom ‘Zagrebački geoglifi’.

Rok za prijavu je 24. rujna 2017.
Prijave se zaprimaju e-mailom na info@pland.hr

RADIONICA: MANETTA BERENDS: I-COULD-HAVE-WRITTEN-THAT
28.09.2017 / 11:00 – 16:00
Radionica i-could-have-written-that poziva vas da istražite različite momente autorstva u sklopu tehnika strojnog učenja. Istražujući različite korake u procesu strojnog učenja, poput prikupljanja materijala za obuku za bazu podataka ili testiranja metode brojanja ‘vreća riječi’, grupa će zajednički proći kroz proces strojnog učenja. Zajedno ćete raditi na softverskoj studiji te publikacijskoj seriji kako biste istaknuli trenutke autorstva u automatiziranim sustavima. Stoga se nećete baviti samo softverom, nego ćete pozornost usmjeriti i na načine na koje se rezultati tih alata mogu predstaviti. Pročitaj više…

RADIONICA: IVONA PETROV I UROŠ KRČADINAC: ZAGREBAČKI GEOGLIFI
28.09.2017 / 11:00 – 16:00
Znate li što su geoglifi? Radionica u Zagrebu započet će ovim pitanjem. Svaki/a polaznik/ca razmislit će o poruci koju bi volio/voljela poslati gigantskim geoglifom, zatim će je dizajnirati, da bi onda uzeo/la u ruke mapu Zagreba – mapu u pametnom telefonu, GPS-uređaju ili na papiru – i pošao u avanturu urbanog crtanja ovog geoglifa.
Pročitaj više…

PODSJETNIK: PLAN D TRAŽI VOLONTERE!
Ako imate slobodnog vremena koje želite iskoristiti produktivno, kreativno i zabavno, pridružite se organizacijskom timu Plana D! Prijave se šalju isključivo mailom na info@pland.hr, s napomenom u nazivu maila ‘PLAN D volonter’. Prijave su otvorene do 18.9.2017. Pročitaj više…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s